Chapter 20- Crisis, Grief, and Disaster Management My Nursing Test Banks

 

1.

The nurse is assessing a 35-year-old woman who is seeking assistance at a local community counseling center. Which of the following statements made by the woman would indicate that she is experiencing a crisis?

A)

Im so upset; my husband has never left me like this before.

B)

Im confused and hurt; I have lost my best friend and my lover.

C)

I dont understand; I cant seem to function like I usually do.

D)

No matter what I do, I am still overcome by these sad feelings.

2.

A patients 5-year-old poodle ran in front of a car and was killed. The patient continues to be upset by her pets death, and she explains to a community counseling center nurse that she cant stop crying because, My Precious meant the world to me, and now my world will never be the same! If the nurse were to determine that the patient was experiencing a crisis, which of the following types of crisis would it most likely be?

A)

Maturational

B)

Situational

C)

Traumatic

D)

Developmental

3.

A 62-year-old man experienced the loss of his 87-year-old father a week ago. The hospice nurse is making a follow-up visit to determine how he is handling his fathers death. Which of the following statements made indicates to the hospice nurse that patient is in the acute mourning stage of bereavement?

A)

I keep thinking about my father; I have trouble believing hes dead. I feel guilty because I didnt go to the nursing home to visit him last week!

B)

Ive been grieving my father; losing him is a tremendous loss, but I have to get on with my life.

C)

My father was a saint. I am so angry at God for taking him away! Im crying all the time; I havent been able to work for days.

D)

Im going to spend the weekend with my children; they understand what Ive been going through, and I can relax around them.

4.

A 25-year-old legal secretary is seeking counseling because she recently lost her job unexpectedly. Which question would be most appropriate for the nurse to use in assessing the patients response to losing her job?

A)

What happened to cause you to lose your job?

B)

How did you feel immediately after being told you no longer had a job?

C)

How do you expect yourself to be able to handle this situation?

D)

How have you responded to previous stressful situations?

5.

An individual is seeking employment as a nurse in a crisis center. The interviewer asks the person what he would ask someone who called the crisis hotline to determine whether the caller was experiencing a crisis. Which response would be most appropriate?

A)

To what extent are you involved in a crisis situation?

B)

Tell me about what you are experiencing and what it means to you.

C)

How would you rate your level of functioning on a scale from 1 to 10?

D)

Why do you think you are in a crisis situation?

6.

A Red Cross nurse is working with tornado victims. The nurse is interviewing a woman whose house was totally destroyed during the night by the tornado; the womans pet poodle died as a result of the tornado. Which of following would the nurse most likely expect to hear from the woman?

A)

I dont know. I cant feel anything right now. Nothing seems real.

B)

Devastated. . . . I just feel totally devastated. I dont know how I can go on living.

C)

I just want my insurance man to get here so I can file a claim. Everything I had is gone.

D)

I always thought my dog would die peacefully in my arms. Now Ill never be able to hold her again.

7.

A nurse is part of team working with hurricane victims. One of the hurricane victims is staying in a temporary shelter provided by the Red Cross. To determine the extent to which this victim can cognitively cope with his situation and how much support he needs, which question would be most appropriate for the nurse to ask?

A)

What kind of help do you need from us?

B)

What are your thoughts about what you will do during the next few days?

C)

How are you feeling about all that you have gone through?

D)

Are you feeling guilty because you survived and some of your neighbors did not?

8.

A family has just lost their home in a fire. An on-call nurse from a community counseling center has been called in to the emergency department to help them with this traumatic event. Which of the following would the nurse identify as the priority for this family?

A)

Arranging for follow-up therapy to deal with the crisis

B)

Completing a family genogram to determine family patterns

C)

Assessing the impact of the loss on their lifestyle

D)

Arranging for emergency shelter and food supplies

9.

A nursing instructor who is lecturing to students about how to respond to individuals who are in the midst of a disaster. Which statement would be most appropriate to include about initial nursing interventions for such individuals?

A)

You should ask them to give you a brief medical history so their physical needs can be met.

B)

Focus on safety needs and provide simple, clear instructions to help them function effectively.

C)

Help them determine what their long-term goals will be so they can maintain a sense of hope.

D)

Try to redirect their attention away from the problems at hand so you can decrease their anxiety.

10.

A nurse is working as part of a community disaster response team. When responding to a community disaster, the nurse integrates understanding of individuals responses, anticipating which of the following?

A)

People can become aggressive and violent when their basic needs are threatened.

B)

People involved in the disaster will always put the welfare of others before their own.

C)

Losses incurred during the disaster have little, if any, long-term effect on victims.

D)

The psychological distress associated with disasters is felt immediately.

11.

A group of nursing students is reviewing information about the types of crisis. The students demonstrate understanding of the information when they identify which of the following as a developmental crisis?

A)

Going away to college

B)

Obtaining a job promotion

C)

Loss of a pet

D)

Earthquake

12.

As part of a community program on crisis prevention, a nurse is describing the phases of crisis. Which of the following would the nurse identify as occurring first?

A)

Problem stimulating usual problem solving

B)

Trial and error attempts to alleviate problem

C)

Automatic relief behaviors take over

D)

Serious personality disorganization

13.

A nurse is assessing the parents of a 6-year-old child who has died from leukemia. The nurse is integrating the dual process model for the assessment. Which of the following would the nurse identify as reflecting the parents loss-oriented coping?

A)

Engaging in new activities

B)

Denying the grief

C)

Developing new relationships

D)

Thinking about the lost child

14.

A nursing instructor is describing uncomplicated grief to a class. Which of the following would the instructor most likely include in the discussion?

A)

Uncomplicated grief differs from normal grief because it lasts longer.

B)

Most bereaved persons experience uncomplicated grief.

C)

Uncomplicated grief is primarily loss associated with death

D)

This type of grief is less painful and disruptive than normal grief.

15.

Assessment of a patient indicates complicated grief. Which statements would the nurse identify as supporting this reaction? Select all that apply.

A)

Its been 2 months, and I still want my son back.

B)

I still wait for him to come right through the door every day.

C)

Im really struggling with trusting anybody anymore.

D)

I wish I could go back to the days before he died.

E)

Life seems so empty now that hes gone. What will I do?

16.

A patient is experiencing traumatic grief resulting from the suicide of a family member. In addition to the usual emotions experienced with bereavement and grief, which of the following would the person most likely exhibit? Select all that apply.

A)

Acceptance of the loss

B)

Sense of rejection

C)

Disgust

D)

Stigmatization

E)

Self-blame

17.

After teaching a group of nursing students about crisis, the instructor determines that the teaching was successful when the students state which of the following?

A)

Crisis triggers maladaptive responses.

B)

Crisis is a time-limited event.

C)

Chronic crisis is a real situation.

D)

Events causing a crisis are similar for everyone.

18.

The nurse is providing follow up care to victims of a disaster that occurred several months ago. Assessment of which of the following would lead the nurse to suspect that the victims are experiencing possible aftereffects of the disaster?

A)

Tachycardia

B)

Profuse perspiration

C)

Unexplained gastrointestinal disturbance

D)

Tremors

19.

A nurse is working with a patient who is in crisis. Which of the following would be least appropriate for the nurse to do?

A)

Support the patients cultural beliefs about expressing feelings.

B)

Encourage the patient to focus on one aspect at a time.

C)

Provide the patient with an understanding that everything will be okay.

D)

Explain information clearly to clarify any misconceptions or myths.

20.

A group of nursing students is reviewing information about grief and bereavement. The students demonstrate understanding of the information when they identify which of the following?

A)

Grief and bereavement are used interchangeably as responses to loss.

B)

Bereavement is the process of mourning and grief is the emotional reaction.

C)

Grief involves confronting the stress, but bereavement helps avoid the stresses.

D)

Bereavement is influenced by culture, but grief is not.

Answer Key

1.

C

2.

B

3.

C

4.

D

5.

B

6.

A

7.

B

8.

D

9.

B

10.

A

11.

A

12.

A

13.

D

14.

B

15.

B, C, D, E

16.

B, D, E

17.

B

18.

C

19.

C

20.

B

Page 1

Leave a Reply