Chapter 20 Antimicrobial Drugs My Nursing Test Banks

Microbiology: An Introduction, 12e (Tortora)

Chapter 20   Antimicrobial Drugs

20.1   Multiple-Choice Questions

1) Penicillin was considered a miracle drug for all of the following reasons EXCEPT

A) it was the first antibiotic.

B) it does not affect eukaryotic cells.

C) it inhibits gram-positive cell wall synthesis.

D) it has selective toxicity.

E) it kills bacteria.

Answer:  A

Section:  20.1

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  6.3

Learning Outcome:  20.1

Global Outcome:  5

2) A drug that inhibits mitosis, such as griseofulvin, would be more effective against

A) gram-positive bacteria.

B) gram-negative bacteria.

C) fungi.

D) wall-less bacteria.

E) mycobacteria.

Answer:  C

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.13

Global Outcome:  7

3) Most of the available antimicrobial agents are effective against

A) viruses.

B) bacteria.

C) fungi.

D) protozoa.

E) All of the answers are correct.

Answer:  B

Section:  20.2

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.3

Global Outcome:  5

4) Antimicrobial peptides (AMPs) frequently work by

A) inhibiting protein synthesis.

B) disrupting the plasma membrane.

C) complementary base pairing with DNA.

D) inhibiting cell-wall synthesis.

E) hydrolyzing peptidoglycan.

Answer:  B

Section:  20.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.5

5) In what way are semisynthetic penicillins and natural penicillins alike?

A) Both are broad spectrum.

B) Both are resistant to penicillinase.

C) Both are resistant to stomach acids.

D) Both are bactericidal.

E) Both are based on -lactam.

Answer:  E

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.7

Global Outcome:  5

6) Which of the following antibiotics is NOT bactericidal?

A) aminoglycosides

B) cephalosporins

C) polyenes

D) rifampins

E) penicillin

Answer:  C

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.13

7) Which one of the following does NOT belong with the others?

A) bacitracin

B) cephalosporin

C) monobactam

D) penicillin

E) streptomycin

Answer:  E

Section:  20.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.5

8) Figure 20.1

The antibiotic tetracycline binds to the 30S subunit of the ribosome, as shown by the dark black bar on the right portion of the diagram in Figure 20.1. The effect is to

A) prevent attachment of DNA.

B) prevent peptide bond formation.

C) prevent transcription.

D) stop the ribosome from moving along the mRNA.

E) interfere with the attachment of the tRNA to mRNA-ribosome complex.

Answer:  E

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.9

Global Outcome:  7

9) Figure 20.2

The antibiotic chloramphenicol binds to the 50S subunit of the ribosome, as shown in Figure 20.2. The effect is to

A) prevent mRNA-ribosome binding in eukaryotes.

B) prevent peptide bond formation in prokaryotes.

C) prevent polypeptide elongation in eukaryotes.

D) prevent transcription in prokaryotes.

E) prevent ribosome formation in bacteria.

Answer:  B

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.9

Global Outcome:  7

10) Which of the following antimicrobial agents has the fewest side effects?

A) streptomycin

B) tetracycline

C) penicillin

D) erythromycin

E) chloramphenicol

Answer:  C

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.6

11) Which of the following drugs does NOT act by competitive inhibition?

A) ethambutol

B) isoniazid

C) streptomycin

D) sulfonamide

E) trimethoprim

Answer:  C

Section:  20.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.5

12) Which of the following methods of action would be bacteriostatic?

A) competitive inhibition with folic acid synthesis

B) inhibition of protein synthesis

C) injury to plasma membrane

D) inhibition of cell wall synthesis

E) competitive inhibition with DNA gyrase

Answer:  B

Section:  20.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.5

13) Which of the following antibiotics is recommended for use against gram-negative bacteria?

A) polyenes

B) bacitracin

C) cephalosporin

D) penicillin

E) polymyxin

Answer:  E

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.10

14) Which of the following antimicrobial agents is recommended for use against fungal infections?

A) amphotericin B

B) bacitracin

C) cephalosporin

D) penicillin

E) polymyxin

Answer:  A

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.13

Table 20.1

The following data were obtained from a broth dilution test.

Concentration of Antibiotic X

Growth

Growth in Subculture

2 g/ml

+

+

10 g/ml

+

15 g/ml

25 g/ml

15) 5) In Table 20.1, as illustrated by the data shown, the minimal bactericidal concentration of antibiotic X is

A) 2 g/ml.

B) 10 g/ml.

C) 15 g/ml.

D) 25 g/ml.

E) The answer cannot be determined based on the information provided.

Answer:  C

Section:  20.5

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  7.1b

Learning Outcome:  20.16

Global Outcome:  3

16) In Table 20.1, the minimal inhibitory concentration of antibiotic X is

A) 2 g/ml.

B) 10 g/ml.

C) 15 g/ml.

D) 25 g/ml.

E) The answer cannot be determined based on the information provided.

Answer:  B

Section:  20.5

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  7.1b

Learning Outcome:  20.16

Global Outcome:  3

17) More than half of our antibiotics are

A) produced by fungi.

B) produced by bacteria.

C) synthesized in laboratories.

D) produced by Fleming.

E) produced by eukaryotic organisms.

Answer:  B

Section:  20.1

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  6.3

Learning Outcome:  20.2

Global Outcome:  5

18) To date, most of our natural antibiotics have been found to be produced by members of what genus?

A) Streptomyces

B) Bacillus

C) Penicillium

D) Paenibacillus

E) Cephalosporium

Answer:  A

Section:  20.1

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  6.3

Learning Outcome:  20.2

19) Which of the following is mismatched?

A) Ehrlich magic bullet theory

B) Fleming initial identification of penicillins effect on gram-positive microbial growth

C) Florey and Chain identification of Penicillium as the producer of penicillin

D) Kirby and Bauer disc-diffusion method

E) None of these is mismatched.

Answer:  C

Section:  20.1

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.1

Global Outcome:  5

20) Which compound would be the most useful to treat candidiasis?

A) uracil

B) thymine

C) flucytosine

D) guanine

E) penicillin

Answer:  C

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.13

21) Which of the following antibiotics are used to treat fungal infections?

1. aminoglycosides

2. cephalosporins

3. griseofulvin

4. polyenes

5. bacitracin

A) 1, 2, and 3

B) 3 and 4

C) 3, 4, and 5

D) 4 and 5

E) All of these antibiotics are used to treat fungal infections.

Answer:  B

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.13

22) Which of the following antibiotics does NOT interfere with cell wall synthesis?

A) cephalosporins

B) macrolides

C) natural penicillins

D) semisynthetic penicillins

E) vancomycin

Answer:  B

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.9

23) The antimicrobial drugs with the broadest spectrum of activity are

A) aminoglycosides.

B) chloramphenicol.

C) penicillin G.

D) macrolides.

E) tetracyclines.

Answer:  E

Section:  20.2

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.4

Global Outcome:  7

24) Which of the following statements is FALSE?

A) Fluoroquinolone inhibits DNA synthesis.

B) Acyclovir inhibits DNA synthesis.

C) Amantadine inhibits the release of viral nucleic acid.

D) Interferon inhibits glycolysis.

E) Azoles inhibit plasma membrane synthesis.

Answer:  D

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.14

25) Protozoan and helminthic diseases are difficult to treat because

A) their cells are structurally and functionally similar to human cells.

B) they replicate inside human cells.

C) they do not have ribosomes.

D) they do not reproduce.

E) they have more genes than bacteria.

Answer:  A

Section:  20.2

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.3

Global Outcome:  7

26) Which of the following organisms would MOST likely be sensitive to natural penicillin?

A) helminths

B) Streptococcus pyogenes

C) penicillinase-producing Neisseria gonorrhoeae

D) Penicillium

E) Mycoplasma

Answer:  B

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.7

27) Which of the following statements about drug resistance is FALSE?

A) It may be carried on a plasmid.

B) It may be transferred from one bacterium to another during conjugation.

C) It may be due to enzymes that degrade some antibiotics.

D) It is found only in gram-negative bacteria.

E) It may be due to increased uptake of a drug.

Answer:  D

Section:  20.6

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.3

Learning Outcome:  20.17

Global Outcome:  7

28) Which of the following does NOT constitute an advantage of using two antibiotics together?

A) It can prevent drug resistance.

B) It lessens the toxicity of individual drugs.

C) Two are always twice as effective as one.

D) It allows treatment to be provided prior to diagnosis.

E) All of these are advantages of using two antibiotics together.

Answer:  C

Section:  20.8

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.18

29) Drug resistance occurs

A) because bacteria are normal microbiota.

B) when antibiotics are used indiscriminately.

C) against antibiotics and not against synthetic chemotherapeutic agents.

D) when antibiotics are taken after the symptoms disappear.

E) All of the answers are correct.

Answer:  B

Section:  20.6

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.3

Learning Outcome:  20.17

Global Outcome:  7

Table 20.2

The following results were obtained from a disk-diffusion test for microbial susceptibility to antibiotics. Staphylococcus aureus was the test organism.

Antibiotic

Zone of Inhibition

A

3 mm

B

7 mm

C

0 mm

D

10 mm

30) In Table 20.2, the most effective antibiotic tested was

A) A.

B) B.

C) C.

D) D.

E) The answer cannot be determined based on the information provided.

Answer:  D

Section:  20.5

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  7.1b

Learning Outcome:  20.16

Global Outcome:  3

31) In Table 20.2, the antibiotic that exhibited bactericidal action was

A) A.

B) B.

C) C.

D) D.

E) The answer cannot be determined based on the information provided.

Answer:  E

Section:  20.5

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  7.1b

Learning Outcome:  20.16

Global Outcome:  3

32) In Table 20.2, which antibiotic would be most useful for treating a Salmonella infection?

A) A

B) B

C) C

D) D

E) The answer cannot be determined based on the information provided.

Answer:  E

Section:  20.5

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  7.1b

Learning Outcome:  20.16

Global Outcome:  3

33) Which of the following would be selective against the tubercle bacillus?

A) bacitracin inhibits peptidoglycan synthesis

B) ethambutol inhibits mycolic acid synthesis

C) streptogramin inhibits protein synthesis

D) streptomycin inhibits protein synthesis

E) vancomycin inhibits peptidoglycan synthesis

Answer:  B

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.8

Global Outcome:  5

34) In the presence of penicillin, a cell dies because

A) it lacks a cell wall.

B) it plasmolyzes.

C) it undergoes lysis.

D) it lacks a cell membrane.

E) its contents leak out.

Answer:  C

Section:  20.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.5

35) Lamisil is an allylamine used to treat dermatomycoses. Lamisils method of action is similar to that of

A) polymyxin B.

B) azole antibiotics.

C) echinocandins.

D) griseofulvin.

E) bacitracin.

Answer:  B

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.13

36) Niclosamide prevents ATP generation in mitochondria. You would expect this drug to be effective against

A) gram-negative bacteria.

B) gram-positive bacteria.

C) helminths.

D) Mycobacterium tuberculosis.

E) viruses.

Answer:  C

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.15

Global Outcome:  7

37) Table 20.3

The following data were obtained from a broth dilution test:

Concentration of Antibiotic X

Growth

2.0 g/ml

1.0 g/ml

0.5 g/ml

0.25 g/ml

+

0.125 g/ml

+

0

+

Bacteria from the 0.25 g/ml tube were transferred to new growth media

containing antibiotic X with the following results:

Concentration of Antibiotic X

Growth

2.0 g/ml

1.0 g/ml

+

0.5 g/ml

+

0.25g/ml

+

The data in Table 20.3 show that these bacteria

A) are pathogenic.

B) developed resistance to antibiotics.

C) were killed by 0.125 g/ml of antibiotic X.

D) were killed by 0.5 g/ml of antibiotic X.

E) were resistant to 1.0 g/ml at the start of the experiment.

Answer:  B

Section:  20.5

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  7.1b

Learning Outcome:  20.16

Global Outcome:  3

38) Which of the following statements about drugs that competitively inhibit DNA polymerase or RNA polymerase is FALSE?

A) They can potentially cause mutations.

B) They are used against viral infections.

C) They can affect host cell DNA synthesis.

D) They cause cellular plasmolysis.

E) They interfere with protein synthesis.

Answer:  D

Section:  20.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.5

Global Outcome:  7

39) Figure 20.3

The substrate for transpeptidase used to synthesize peptidoglycan is shown in Figure 20.3. Which of the drugs shown would inhibit peptidoglycan synthesis?

A) a

B) b

C) c

D) d

E) e

Answer:  D

Section:  20.3

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.5

Global Outcome:  2

40) Figure 20.4

The structures of the influenza drug Tamiflu and sialic acid, the substrate for influenza viruss neuramidase, are shown in Figure 20.4. What is the method of action of Tamiflu?

A) inhibits cell wall synthesis

B) inhibits plasma membrane synthesis

C) inhibits synthesis of neuramidase

D) competitive inhibition

E) prevents synthesis of virus spikes

Answer:  D

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.14

Global Outcome:  2

41) Which of the following does NOT affect eukaryotic cells?

A) antiprotozoan drugs

B) antihelminthic drugs

C) antifungal drugs

D) nucleotide analogs

E) semisynthetic penicillins

Answer:  E

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.7

Global Outcome:  2

42) Mebendazole is used to treat cestode infections. It interferes with microtubule formation; therefore, it would NOT affect

A) bacteria.

B) fungi.

C) helminths.

D) human cells.

E) protozoa.

Answer:  A

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.15

Global Outcome:  2

43) Which of the following antibiotics causes misreading of mRNA?

A) aminoglycoside changes shape of 30S units

B) chloramphenicol inhibits peptide bonds at 50S subunit

C) oxazolidinone prevents formation of 70S ribosome

D) streptogamin prevents release of peptide from 70S ribosome

E) tetracyclines bind with 30S subunit

Answer:  A

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.9

44) The antibiotic actinomycin D binds between adjacent G-C pairs, thus interfering with

A) transcription.

B) translation.

C) cellular respiration.

D) plasma membrane function.

E) peptide bond formation.

Answer:  A

Section:  20.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.5

Global Outcome:  2

45) Use of antibiotics in animal feed leads to antibiotic-resistant bacteria because

A) bacteria from other animals replace those killed by the antibiotics.

B) the few surviving bacteria that are affected by the antibiotics develop immunity to the antibiotics, which they pass on to their progeny.

C) the antibiotics cause new mutations to occur in the surviving bacteria, which results in resistance to antibiotics.

D) the antibiotics kill susceptible bacteria, but the few that are naturally resistant live and reproduce, and their progeny repopulate the host animal.

E) the antibiotics persist in soil and water.

Answer:  D

Section:  20.6

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.3

Learning Outcome:  20.17

Global Outcome:  7

20.2   True/False Questions

1) An antibiotic that attacks the LPS layer would be expected to have a narrow spectrum of activity.

Answer:  TRUE

Section:  20.2

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.4

2) PABA serves as the competitive inhibitor in the action of sulfanilamides.

Answer:  FALSE

Section:  20.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.5

3) Undergrowth of fungi after antibiotic use is commonly referred to as a superinfection.

Answer:  FALSE

Section:  20.2

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.3

Learning Outcome:  20.4

4) Due to its target, rifamycins can be effective over a broad spectrum.

Answer:  TRUE

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.11

5) Both trimethoprim and sulfamethoxazole inhibit reactions along the same metabolic pathway.

Answer:  TRUE

Section:  20.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.5

6) Penicillin and streptomycin are commonly used in synergism because they display the same mode of action.

Answer:  FALSE

Section:  20.8

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.18

Global Outcome:  2

7) Only microbes produce antimicrobial peptides.

Answer:  FALSE

Section:  20.1

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  6.3

Learning Outcome:  20.2

8) Community-acquired MRSA is typically more virulent than health care-associated MRSA.

Answer:  TRUE

Section:  20.6

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  20.17

9) Antiviral drugs target viral processes that occur during viral infection.

Answer:  TRUE

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.14

10) Phage therapy has been used in the past as an antiviral treatment.

Answer:  FALSE

Section:  20.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  20.14

Global Outcome:  2

20.3   Essay Questions

1) Explain why penicillin was called the miracle drug when it was first used in the 1940s.

Section:  20.1

Blooms Taxonomy:  Synthesis

ASMcue Outcome:  6.3

Learning Outcome:  20.1

Global Outcome:  5

2) Penicillin does not directly kill bacteria. Why, then, is it considered to be bacteriocidal?

Section:  20.2

Blooms Taxonomy:  Synthesis

ASMcue Outcome:  7.3a

Learning Outcome:  20.4

Global Outcome:  8

3) Explain the difficulties in developing antiviral drugs against DNA viruses, when compared to RNA viruses.

Section:  20.2

Blooms Taxonomy:  Synthesis

ASMcue Outcome:  7.3a

Learning Outcome:  20.3

Global Outcome:  7

4) Can you determine both MIC and MBC from an E-test? Explain.

Section:  20.5

Blooms Taxonomy:  Synthesis

ASMcue Outcome:  7.3a

Learning Outcome:  20.16

Global Outcome:  8

5) An official from an international health agency predicts that if all countries enacted legislation to only sell antibiotics with a prescription, then the rate of antibiotic resistant would grind to a halt. Do you agree? Explain.

Section:  20.6

Blooms Taxonomy:  Synthesis

ASMcue Outcome:  7.3a

Learning Outcome:  20.17

Global Outcome:  5

Leave a Reply