Chapter 2- Educational Preparation for Nursing (FREE) My Nursing Test Banks

Import Settings:

Base Settings: Brownstone Default

Information Field: Client Needs

Information Field: Cognitive Level

Information Field: Difficulty

Information Field: Integrated Process

Information Field: Objective

Information Field: Page and Header

Highest Answer Letter: E

Multiple Keywords in Same Paragraph: No

Chapter: Chapter 2: Educational Preparation for Nursing

Multiple Choice

1. Manuel has a baccalaureate degree in biology and wishes to make a career change to eventually become an advanced practice RN. Which of the following courses of study would be the most time-efficient choice to meet his educational goals?

A) Masters degree in nursing

B) Baccalaureate degree in nursing

C) Doctoral degree in nursing

D) Associate degree in nursing

Ans: D

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Analysis

Difficulty: Moderate

Integrated Process: Nursing Process

Objective: 2

Page and Header: 53, Characteristics of Associate Degree Education

Feedback: Students may be admitted to masters programs in nursing with a baccalaureate degree in another discipline and are granted a masters degree in nursing after completing an established 2-year program of study that prepares them for RN licensure. However, people who already possess baccalaureate or higher degrees in other fields sometimes seek admission to an associate degree program, often because it can be completed in a shorter period of time than would be needed to earn another baccalaureate degree (though accelerated baccalaureate programs are becoming more common).

2. Which nursing report recommended that nursing education move away from the system of apprenticeship that predominated at the time and move toward a planned program of education similar to that offered by other professions?

A) The Surgeon Generals Consultant Group Report on Nursing

B) The Brown Report

C) The American Nurses Association Position Paper

D) The Pew Health Profession Commission Study

Ans: B

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Comprehension

Difficulty: Moderate

Integrated Process: Nursing Process

Objective: 4

Page and Header: 72, The Brown Report

Feedback: In Nursing for the Future, Brown (1948) recommended that nursing education move away from the system of apprenticeship that predominated at the time and move toward a planned program of education similar to that offered by other professions. This predated the Surgeon Generals Consultant Group Report on Nursing, the American Nurses Association Position Paper, and the Pew Health Profession Commission Study.

3. Which of the following accurately states a major position of the ANA Position Paper on Educational Preparation?

A) The education of those who are licensed to practice nursing should take place in hospitals.

B) Minimum preparation for beginning professional nursing practice at the present time should be an associate degree in nursing.

C) Minimum preparation for beginning technical nursing practice at the present time should be a baccalaureate degree in nursing.

D) Education for assistants in health service occupations should be short, intensive preservice programs in vocational educational institutions.

Ans: D

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Comprehension

Difficulty: Moderate

Integrated Process: Nursing Process

Objective: 5

Page and Header: 74, Display 2.2

Feedback: One of the four major positions of the ANA Position Paper on Educational Preparation is that education for assistants in the health service occupations should be short, intensive preservice programs in vocational education institutions, rather than on-the-job training programs. It also states that the education of all those who are licensed to practice nursing should take place in institutions of higher education, not in hospitals. The paper specifies an associate degree as the minimum for technical nursing and a baccalaureate degree for professional nursing.

4. Sister Calista Roy identified an adaptation model that characterizes the individual as being in constant interaction with a changing environment, therefore requiring adaptation. Which of the following identifies an adaptive mode listed in her theory?

A) Role function

B) Nutrition

C) Spirituality

D) Genetic makeup

Ans: A

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Analysis

Difficulty: Difficult

Integrated Process: Nursing Process

Objective: 9

Page and Header: 84, Table 2.2

Feedback: Roy identifies four adaptive modes, or ways in which a person adapts through: (1) physiologic needs, (2) self-concept, (3) role function, and (4) interdependence relations. Nutrition, spirituality, and genetic makeup are not discrete concepts within this theory.

5. Mr. Van is a 79-year-old widower who is being transferred to a long-term facility following hip replacement surgery. The nurse in charge of his care hopes to provide holistic nursing care for him based on his response to the interaction between his internal and external environment. This approach represents the model of care proposed by which of the following theorists?

A) Dorothy Johnson

B) Madeleine Leininger

C) Dorothea Orem

D) Myra Levine

Ans: D

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Analysis

Difficulty: Difficult

Integrated Process: Nursing Process

Objective: 9

Page and Header: 84, Table 2.2

Feedback: Levine supports a holistic approach to nursing based on recognition of the total response of the person to the interaction between the internal and the external environment. This approach is not specified by Johnson, Leininger, or Orem.

Multiple Selection

6. A college sophomore has become disillusioned with her current field of studies and has begun exploring careers in nursing. To her surprise, she is unable to identify any hospital-based programs of study in her home state. Which of the following factors have contributed to the demise of hospital-based diploma programs? (Select all that apply.)

A) Increased patient acuity in hospitals

B) Increased popularity of college- and university-based nursing programs

C) The growth of managed care and its influence on hospital management

D) Increased costs to hospitals for maintaining nursing programs

E) The emergence of the baccalaureate degree as the entry to technical nursing practice

Ans: B, D

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Analysis

Difficulty: Moderate

Integrated Process: Nursing Process

Objective: 1

Page and Header: 52, Hospital-Based Programs Today

Feedback: The elimination of hospital-based programs occurred because hospitals could not sustain the costs of supporting the programs and because students became more attracted to programs located in colleges and universities. Patient acuity and managed care have not been identified as causative factors. The baccalaureate degree has been proposed as the entry to professional nursing practice, not technical nursing.

Multiple Choice

7. Kirsten is a 22-year-old woman who has just been granted admission to an associate degree program at a local college. During her course of study, Kirsten should expect to complete

A) the National Council Licensure Examination (NCLEX).

B) a preceptorship under the direction of a licensed practical (vocational) nurse.

C) a major, original research project immediately prior to graduation.

D) numerous nonnursing courses in a variety of disciplines.

Ans: A

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Application

Difficulty: Easy

Integrated Process: Nursing Process

Objective: 1

Page and Header: 53, Characteristics of Associate Degree Education

Feedback: In a typical ADN program, approximately 40% of the credits needed for the associate degree must be fulfilled by general education courses such as English, anatomy, physiology, speech, psychology, and sociology; the rest are to be fulfilled by nursing courses. Original research is not a component of undergraduate nursing education, and preceptorships are normally completely under the direction of an RN. The NCLEX is written after graduation.

8. Ben is a 30-year-old man who has applied for an accelerated baccalaureate program at a university because the 15-month program of study will allow him to accommodate his family and financial responsibilities. In order to be granted admission, what will Ben most likely require?

A) A varied work history that demonstrates initiative and responsibility

B) A baccalaureate degree in another field

C) A mentor or sponsor within the nursing field

D) Volunteer experience in a health-related setting

Ans: B

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Comprehension

Difficulty: Moderate

Integrated Process: Nursing Process

Objective: 3

Page and Header: 59, Accelerated Programs

Feedback: Building on previous learning experiences, accelerated programs are designed to transition adults with baccalaureate and graduate degrees in other fields into nursing. A strong work history, volunteer experience, and an available mentor in the field are all assets for success, but these are less likely to be absolutely required for admission.

9. Julia has just graduated with her Bachelor of Science in Nursing degree from her state university and has begun seeking employment. However, she is anxious about her level of clinical competence due to the fact that she completed far fewer clinical hours than many practicing nurses. Which of the following has the potential to ease Julias transition to practice?

A) Completing a residency or internship at the hospital where she will be employed

B) Auditing courses in a nonnursing, health-related discipline

C) Working for several months as a nursing assistant in order to gain confidence

D) Taking online courses in advanced nursing practice

Ans: A

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Application

Difficulty: Moderate

Integrated Process: Nursing Process

Objective: 2

Page and Header: 68, Residencies and Structured Orientation for the New Graduate

Feedback: Internships and residencies for new graduates have been instituted by hospitals to ease the transition from the role of student to that of staff by providing the opportunity to increase clinical skills and knowledge as well as self-confidence. Taking more academic courses and/or working as a nursing assistant are unlikely to increase Julias confidence and competence in her clinical nursing role.

10. According to the ANA Position Paper on Educational Preparation, which of the following four individuals is adequately prepared to provide care?

A) A nursing assistant who has just completed an on-the-job training program in a local hospital

B) A nurse who graduated from a hospital-based diploma program

C) A nurse in a high-acuity setting who possesses an associate degree in nursing (ADN) degree

D) A nursing assistant who graduated from the training program at a community college

Ans: D

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Analysis

Difficulty: Moderate

Integrated Process: Nursing Process

Objective: 5

Page and Header: 74, Display 2.2

Feedback: The ANA Position Paper specifies that education for assistants in the health service occupations should be short, intensive preservice programs in vocational education institutions, rather than on-the-job training programs. The Paper also specifies a minimum of an ADN degree for all nursing practice and a baccalaureate degree for professional nursing (e.g., in high-acuity settings).

11. Nurse. L. provides care in a state that has mandatory continuing education requirements for nurses. What are the consequences of this policy for Nurse L.?

A) Nurse L. must demonstrate a commitment to making practice improvements.

B) Nurse L. must have a baccalaureate degree in order to provide professional nursing care.

C) Nurse L. is obliged to update her diploma to an associate degree.

D) Nurse L. must demonstrate continuing education for license renewal.

Ans: D

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Application

Difficulty: Moderate

Integrated Process: Nursing Process

Objective: 6

Page and Header: 69, Continuing Education

Feedback: Mandatory continuing education affects licensure, meaning that any nurse renewing a license in a state requiring (mandating) continuing education will have to satisfy that requirement. However, this does not necessarily mean that a nurse must update his or her degree or diploma or undertake practice improvements.

12. The administrators of a large, university hospital have expressed a commitment to differentiated nursing practice. Which of the following most clearly exemplifies differentiated practice?

A) Each nurse performs a role that is commensurate with his or her education and experience level.

B) Each nurse in the hospital is expected to provide competent care in a variety of different settings.

C) Nurses demonstrate evidence of continuing education in two or more different specialties.

D) Each nurse in the hospital possesses an ADN or baccalaureate degree in nursing.

Ans: A

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Application

Difficulty: Difficult

Integrated Process: Nursing Process

Objective: 7

Page and Header: 77, Differentiated Practice

Feedback: Differentiated nursing practice can be defined as the practice of structuring nursing roles on the basis of education, experience, and competence. It does not necessarily specify the provision of care in diverse settings, evidence of continuing education, or the possession of a nursing degree.

13. A nurse manager who oversees the provision of community-based care to a large number of clients has been mandated to implement differentiated care over the next year. In order to carry out this directive, the nurse manager must be able to

A) teach each nurse to become a generalist rather than a specialist.

B) identify the evidence that underlies the nursing care that is provided.

C) clearly identify the specific roles and tasks that these nurses perform.

D) hire more licensed practical (vocational) nurses.

Ans: C

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Application

Difficulty: Difficult

Integrated Process: Nursing Process

Objective: 7

Page and Header: 77, Differentiated Practice

Feedback: Differentiated practice requires that the specific roles that are performed in the provision of care be clearly identified and delineated. This is necessary in order to appropriately match individual care providers to particular tasks and functions. Nurses do not need to become generalists nor are more practical nurses necessarily required. Evidence underlying nursing care should be identified, but this is not necessary for differentiated care.

14. Pressure from students and the healthcare industry has prompted the nursing educators at a college to implement new technology into the nursing education that they provide. Which of the following statements is true of technological change and nursing education?

A) Technology is typically high in colleges and universities but low in hospitals and other care settings.

B) Many of the purported educational benefits of technology have not been demonstrated in the nursing literature.

C) Computer literacy is high among students but most nursing educators lack computer skills.

D) The costs of integrating new technology into nursing education can be prohibitive.

Ans: D

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Analysis

Difficulty: Moderate

Integrated Process: Nursing Process

Objective: 8

Page and Header: 80, Computer Technology in the Classroom

Feedback: High-technology equipment is often expensive, a fact that often presents a challenge to educational institutions. The benefits of technology in learning have been demonstrated and computer literacy is nearly universal. Hospitals are high-technology work environments.

15. The faculty members of a college-based school of nursing have taken action to increase the teaching and clinical time in the curriculum that is devoted to community-based nursing. Which of the following phenomena provides the most valid rationale for this change?

A) Public mistrust of hospitals is increasing and many individuals prefer to remain at home.

B) The number of patients who qualify for Medicare and Medicaid is increasing.

C) Patients are typically discharged from the hospital much earlier than in the past.

D) Evidence demonstrates that students learn more in the community than in the hospital.

Ans: C

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Analysis

Difficulty: Moderate

Integrated Process: Nursing Process

Objective: 8

Page and Header: 82, Increasing Community-Based Practice Experiences

Feedback: Earlier hospital discharge to the home and an increasing emphasis on prevention has created new demands on nursing in the community. This shift is not rooted in mistrust of hospitals, a lack of learning in hospitals, or trends in Medicare and Medicaid.

Leave a Reply