Chapter 19: The School-Age Child My Nursing Test Banks

Chapter 19: The School-Age Child

Elsevier items and derived items 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

MULTIPLE CHOICE

1. The nurse is aware that, in general, the school-age child will:

a.

Grow 3 to 6 inches/year

b.

Gain 5 to 7 pounds/year

c.

Increase head circumference by 1 inch/year

d.

Reach a visual acuity of 20/20 by 9 years of age

ANS: B

During the school-age period, the average weight gain per year is generally 5.5 to 7 pounds.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Text Reference: 429

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: Physical Growth

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

2. The nurse, planning to teach a class on nutrition to fourth-grade students, would keep in mind that school-age children:

a.

Can concentrate on only one aspect of a situation

b.

Can think abstractly

c.

Are egocentric in their thinking

d.

Think logically and concretely

ANS: D

Piaget refers to the thought process of this period as concrete operations, which involves logical thinking and an understanding of cause and effect.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 429

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: Cognitive Development

KEY: Nursing Process Step: Planning

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

3. The nurse explains that the preferred social interaction for the school-age child is based on relationships that are:

a.

Heterosexual interest groups

b.

Association with one best friend

c.

Organized groups like Boy Scouts

d.

Same-sex peer groups

ANS: D

The preferred social interaction of the school-age child is in same-sex peer groups or cliques.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 429

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: Social Development, Play

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

4. The nurse advises the parents of a 10-year-old boy that, according to Eriksons theory, the most developmentally supportive experience for him would be:

a.

Constant variety of activities

b.

Successful performance in Little League

c.

Feeling healthy and strong

d.

Having a girl friend

ANS: B

The child who is successful in activities will feel positively about himself or herself.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 429

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: Psychosocial Development

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

5. The parents of an 8-year-old tell the nurse the child wakes the household crying out during his frequent nightmares. The nurses most helpful response is to explain that nightmares are:

a.

A normal extension of the childs fear of mutilation

b.

An abnormal response to repressed feelings

c.

A common result of latent sexuality

d.

A side effect of overactivity and stimulation

ANS: A

The nightmares experienced by an 8-year-old are an extension of their characteristic fear of mutilation.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 438, Table 19-3

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: Eight-Year-Old Nightmares

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

6. The nurse suggests an appropriate toy for a hospitalized 6-year-old boy would be a:

a.

Game Boy game

b.

Compact disc player

c.

Adventure book

d.

Jigsaw puzzle

ANS: A

The 6-year-old child can perform numerous feats that require muscle coordination. At this age, the Gameboy toy will offer nonaggressive competition.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 433

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: Six-Year-Old

KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

7. The nurse discusses preparation for school with the parents of a 6-year-old girl who will soon be starting first grade. The nurse determines that the parents understood the information when the girls father states:

a.

We should put a stop to her thumb-sucking.

b.

Well have a talk about what school is like.

c.

We will let her walk to the bus stop by herself.

d.

Well have her meet some children who will be in her class.

ANS: D

To prepare a child for school, parents can arrange for the child to meet other children who will be entering school with her.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 443, Box 19-2

OBJ: Objective: 3

TOP: Topic: Parental Guidance for Starting School

KEY: Nursing Process Step: Evaluation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

8. A 9-year-old boy is often cranky and irritable and his school performance has declined. All the options are true about the child. The possible factor causing this behavior is that he:

a.

Sleeps only 6 to 7 hours a night

b.

Eats eggs every day

c.

Has a new dog

d.

Plays about 1 to 3 hours each evening

ANS: A

The 9-year-old child requires about 10 hours of sleep per night.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 436

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: Nine-Year-Old Child

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

9. A parent asked the nurse, At what age are children capable of assuming more responsibility for personal belongings? Based on a knowledge of growth and development, the nurse would respond:

a.

6 years

b.

7 years

c.

9 years

d.

12 years

ANS: C

The 9-year-old is dependable and assumes more responsibility for personal belongings.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 436

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: Development

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

10. The school nurse who is preserving a tooth that was knocked out on the school yard will be especially careful to:

a.

Wrap the tooth loosely in a clean cloth.

b.

Rinse the tooth with alcohol.

c.

Handle the tooth only by the crown.

d.

Place the tooth in a warm environment.

ANS: C

When a permanent tooth is avulsed, the tooth should be picked up by the crown to prevent any further damage to the root and placed in milk until the child can be examined by a dentist.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 431

OBJ: Objective: 6 TOP: Topic: Safety

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Reduction of Risk

11. A parent states, My 7-year-old really wants a dog. His 10-year-old brother has allergies to animal dander. I dont know what to do. The nurse could advise this parent to:

a.

Choose a small breed of dog because the large dogs produce more allergens.

b.

An older unneutered dog produces fewer allergens than a younger one.

c.

A cat may be a good choice since it requires less care and is less allergenic.

d.

Poodles do not shed, making this dog a good choice for people with allergies.

ANS: D

The poodle breed of dog does not have a shed cycle and so it may be the least offensive pet for the allergic child.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 441

OBJ: Objective: 7 TOP: Topic: Pet Ownership

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

12. When asked about her activities, a 10-year-old girl responded, I like school. I play the flute in the school band and I take tennis lessons. The nurse knows these activities will help this child develop a sense of:

a.

Initiative

b.

Industry

c.

Identity

d.

Intimacy

ANS: B

The school-age period is referred to by Erikson as the stage of industry. Successful participation in activities facilitates the childs sense of industry.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 438, Table 19-3

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: Psychosocial Development

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

13. A mother reports that she has a new job and her 12-year-old child is home alone for a time after school. The statement made by the parent, indicating a potentially unsafe situation for this child, is:

a.

I told him that he could invite a few friends after school.

b.

I put a list of emergency numbers next to the telephone.

c.

Last week we made a first aid kit together.

d.

There is a neighbor available in case of an emergency.

ANS: A

Latchkey children are subject to a higher rate of accidents. Permitting school-age children and their friends to be home alone in an unsupervised environment is an unsafe situation.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 439

OBJ: Objective: 3 TOP: Topic: Latchkey Children

KEY: Nursing Process Step: Evaluation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

14. A mother is concerned because her 9-year-old has developed the habit of twitching his eyes and flipping his hair while communicating with anyone. The best nursing response to this parent is:

a.

This may indicate that he needs eyeglasses.

b.

Children sometimes do these things for attention.

c.

This behavior suggests low self-esteem.

d.

Tics appear when a child is under stress.

ANS: D

The child cannot help such actions and should not be scolded for them because they are mainly a result of tension.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 436

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: Nine-Year-Old Child

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

15. A seventh-grade girl tells the school nurse that her art teacher, also a female, is her hero. The most appropriate interpretation of the girls comment is:

a.

The student may be exploring her career options.

b.

The comment is cause for concern about sexual abuse.

c.

The child may have difficulty interacting with her peers.

d.

Hero worship is a normal phenomenon.

ANS: D

School-age children tend to admire their teachers and adult companions. For the 11- to 12-year-old, hero worship is a normal phenomenon.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 429

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: Social Development

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

16. According to Piaget, a 9-year-old child is in which stage of cognitive development?

a.

Formal operations

b.

Preoperational

c.

Concrete operations

d.

Sensorimotor

ANS: C

School-age children are in the concrete operations stage of cognitive development.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Text Reference: 429

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: Cognitive Development

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

17. The nurse assesses that the 11-year-old has moved from the mind set of egocentrism when he says:

a.

I am a member of the best Cub Scout group in the world.

b.

I must do my homework before I can play.

c.

My dad can do anything!

d.

Im sorry. I bet that hurt your feelings.

ANS: D

The ability to see anothers point of view indicates moving away from egocentrism into a more altruistic mind set.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 429

OBJ: Objective: 5 TOP: Topic: Increasing Understanding

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

18. When the school-age child becomes frustrated with a school assignment and says, I cant do this!, the parent should:

a.

Ask, What is it that is so difficult?

b.

Allow the child to quit the effort.

c.

Call in older siblings to help.

d.

Finish the project for him.

ANS: A

Helping the child focus on the problem that is keeping him from mastery can limit frustration. Quitting or having someone else finish is detrimental to the development of industry.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 429

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: Industry

KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

MULTIPLE RESPONSE

1. The nurse, in attempting to help a 7-year-old girl express her feelings about being in a new school, would prompt the child with basic feeling words, such as:

Select all that apply.

a.

Mad

b.

Glad

c.

Sad

d.

Scared

e.

Jealous

ANS: A, B, C, D

The words mad, glad, sad, and scared are basic feeling words that can prompt a young child to better express his or her feelings.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 440

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: Expression of Feelings

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Psychosocial Adaptation

COMPLETION

1. The nurse advises the parents of a 6-year-old to try and ensure at least ____________________ hours of sleep daily.

ANS: 11

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 434

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: Sleep Needs

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

NOT: Rationale: The 6-year-old school-age child needs at least 11 hours of sleep.

2. The nurse reminds the parents who are trying to select a dog for their allergic child that the best selection would be a female dog that is ____________________ and ____________________.

ANS: young, neutered

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 441

OBJ: Objective: 7 TOP: Topic: Pet Selection for Allergic Child

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Prevention and Early Detection of Disease

NOT: Rationale: Young, neutered female dogs produced less allergens.

3. When the fifth-grade class collected geckos in a special aquarium in the classroom, the school nurse cautioned the teacher to be alert for symptoms of ____________________ that can be carried by the reptiles.

ANS: Salmonella

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 440, Table 19-14

OBJ: Objective: 7 TOP: Topic: Salmonella

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Prevention and Early Detection of Disease NOT: Rationale: Geckos can infect humans with Salmonella.

4. The pediatric nurse assesses the child who has been diagnosed with diabetes to ensure that he does to come to believe that his disease is a form of ____________________.

ANS: punishment

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 440

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: Disease as Punishment

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

NOT: Rationale: School-age children may come to believe their illness is a form of punishment for bad behavior or bad thoughts.

Leave a Reply