Chapter 19: Reproductive System Disorders My Nursing Test Banks

Chapter 19: Reproductive System Disorders

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. Which statement about the testes is TRUE?

a.

Each testis contains the ductus deferens.

b.

The testes are suspended by the spermatic cord.

c.

Each testis has its own scrotal sac and seminal vesicle.

d.

The testes must be kept at a temperature slightly above body temperature.

ANS: B REF: 517

2. Which statement about spermatogenesis is TRUE?

a.

The complete process takes about 28 days.

b.

Maturation of sperm takes place in the seminal vesicles.

c.

It is controlled by follicle-stimulating hormone (FSH) and testosterone.

d.

The process is initiated after each ejaculation.

ANS: C REF: 518

3. Which of the following may result from cryptorchidism?

a.

Infertility

b.

Testicular cancer

c.

Both A and B

d.

Neither A nor B

ANS: C REF: 519

4. Which term refers to excessive fluid collecting between the layers of the tunica vaginalis?

a.

Varicocele

b.

Hypospadias

c.

Spermatocele

d.

Hydrocele

ANS: D REF: 519

5. Which of the following are common early significant signs of acute prostatitis?

a.

A hard nodule in the gland and pelvic pain

b.

Soft, tender, enlarged gland and dysuria

c.

Hesitancy and increased urinary output

d.

Mild fever, vomiting, and leucopenia

ANS: B REF: 520

6. Which of the following applies to benign prostatic hypertrophy?

a.

The tumor usually becomes malignant in time.

b.

The gland becomes small, nodular, and firm.

c.

Manifestations include hesitancy, dribbling, and frequency.

d.

Lower abdominal or pelvic pain develops.

ANS: C REF: 521

7. Why does frequent need for urination occur with benign prostatic hypertrophy?

a.

Increased volume of dilute urine

b.

Irritation of the bladder and urethra

c.

Impaired micturition reflex

d.

Incomplete emptying of the bladder

ANS: D REF: 521

8. Which of the following is the common first site for metastasis from prostatic cancer?

a.

Bone

b.

Lungs

c.

Liver

d.

Testes

ANS: A REF: 522

9. What is a useful serum marker during treatment for prostatic cancer?

a.

Human chorionic gonadotropin

b.

Alpha-fetoprotein

c.

Prostate-specific antigen

d.

Luteinizing hormone

ANS: C REF: 522

10. Which of the following is NOT a characteristic of leukorrhea during the reproductive years?

a.

It is clear or whitish.

b.

It has a pH of 4 to 5.

c.

It does not contain any cells.

d.

It contains mucus.

ANS: C REF: 524

11. Which of the following applies to the corpus luteum?

a.

It forms a mature ovarian follicle.

b.

It secretes human chorionic gonadotropin (hCG).

c.

It secretes estrogen and progesterone during the latter half of the menstrual cycle.

d.

It produces gonadotropins for the next cycle.

ANS: C REF: 527

12. Why does severe pain occur with each menstrual cycle in endometriosis?

a.

Obstruction in the fallopian tubes

b.

Inflammation due to blood irritating the endometrial tissue

c.

Hormonal imbalance causing uterine contractions

d.

Fibrous tissue responding to hormonal changes

ANS: B REF: 529

13. With pelvic inflammatory disease, why does infection spread easily into the peritoneal cavity?

a.

The fallopian tubes are obstructed, and purulent exudate cannot drain into the uterus.

b.

The uterus is perforated because of infection, allowing bacteria to leak out.

c.

Most of the primary infections do not respond to antimicrobial drugs.

d.

Microbes are highly virulent.

ANS: A REF: 531

14. Which of the following is a common complication of leiomyomas?

a.

Development of malignancy

b.

Irregular menstrual cycles

c.

Interference with ovulation

d.

Abnormal bleeding such as menorrhagia

ANS: D REF: 533

15. Which of the following refers to fibrocystic breast disease?

a.

Progressive development of fluid-filled cysts and fibrous tissue

b.

Proliferation of atypical cells with high risk of malignancy

c.

Benign tumors that develop after menopause

d.

Any tissue changes other than the normal response to hormonal changes

ANS: A REF: 534-535

16. Which of the following applies to carcinoma of the breast?

a.

It presents as a tender, painful, firm nodule.

b.

Tumor cells may demonstrate estrogen receptors on the membrane.

c.

Occasionally, a genetic factor may have a small role in tumor development.

d.

The tumor is invasive but does not metastasize until very late.

ANS: B REF: 535

17. Which is considered to be the stage of carcinoma in situ in cervical cancer?

a.

The invasive stage

b.

The stage of mild dysplasia

c.

The time before it can be detected by a Pap test

d.

Noninvasive severe dysplasia

ANS: D REF: 537

18. What is a major predisposing factor to cervical cancer?

a.

High estrogen levels

b.

Familial incidence

c.

Infection with herpes simplex virus (HSV)

d.

Early age for onset of menstrual cycles

ANS: C REF: 538

19. What is a significant early sign of endometrial carcinoma?

a.

A positive Pap test

b.

Minor vaginal bleeding or spotting

c.

Infection resistant to treatment

d.

Painful intercourse

ANS: B REF: 539

20. Which sexually transmitted infection(s) is/are usually considered asymptomatic in women?

a.

Chlamydia

b.

Gonorrhea

c.

Syphilis

d.

All of the above

ANS: D REF: 541

21. Which of the following frequently causes pelvic inflammatory disease (PID) and subsequent infertility?

a.

Chlamydia

b.

Genital warts

c.

Trichomoniasis

d.

Herpes simplex

ANS: A REF: 531

22. Which of the following causes inflammation of the vagina with a copious yellow discharge and foul odor?

a.

Candidiasis

b.

Trichomoniasis

c.

Syphilis

d.

Gonorrhea

ANS: B REF: 545

23. What is the cause of syphilis?

a.

A gram-negative diplococcus

b.

An anaerobic protozoa

c.

A virus

d.

An anaerobic spirochete

ANS: D REF: 542

24. Which of the following infections may be transmitted from the mother to the fetus during delivery?

a.

Gonorrhea

b.

Chlamydia

c.

Herpes simplex

d.

All of the above

ANS: D REF: 542 | 544

25. Which of the following STDs is considered to be a systemic infection?

a.

Gonorrhea

b.

Chlamydia

c.

Syphilis

d.

Condylomata acuminate

ANS: C REF: 542

26. Which of the following is the most common cause of acute bacterial prostatitis?

a.

N. gonorrhoeae

b.

Pseudomonas aeruginosa

c.

S. aureus

d.

E. coli

ANS: D REF: 520

27. The most common solid tumor found in young men is:

a.

prostatic cancer.

b.

testicular cancer.

c.

bladder cancer.

d.

penile cancer.

ANS: B REF: 523

28. A hard nodule in the peripheral area of the prostate gland is typical of:

a.

prostatic cancer.

b.

benign prostatic hypertrophy.

c.

acute prostatitis.

d.

chronic prostatitis.

ANS: A REF: 522

29. How do testicular tumors usually present?

a.

Soft, tender mass

b.

Multiple firm nodules

c.

Hard, painless unilateral mass

d.

Small, fluid-filled cyst

ANS: C REF: 523

30. Which term refers to bleeding between menstrual periods?

a.

Amenorrhea

b.

Dysmenorrhea

c.

Oligomenorrhea

d.

Metrorrhagia

ANS: D REF: 529

31. Which statement does NOT apply to vaginal candidiasis?

a.

It is classified as an STD.

b.

The cause is an opportunistic yeast.

c.

It causes dysuria and dyspareunia.

d.

The mucosa becomes red and pruritic.

ANS: A REF: 531

32. Testicular cancer usually spreads first to the:

a.

lungs.

b.

bone.

c.

pelvic lymph nodes.

d.

brain.

ANS: C REF: 523

33. When the uterus is located in the vagina with the cervix at the opening to the vagina, this is called:

a.

first-degree prolapse.

b.

second-degree prolapse.

c.

third-degree prolapse.

d.

procidentia.

ANS: B REF: 529

34. Painful menstruation is called:

a.

polymenorrhea.

b.

premenstrual syndrome.

c.

dysmenorrhea.

d.

endometriosis.

ANS: C REF: 529

35. Vaginal candidiasis is frequently predisposed by:

a.

systemic antibacterial therapy.

b.

insertion of an intrauterine device.

c.

sexual intercourse with an infected partner.

d.

previous viral infection.

ANS: A REF: 531

36. A chancre is best described as:

a.

a vesicle surrounded by a red inflamed area.

b.

a pustule filled with purulent exudate.

c.

an area of necrosis and fibrosis.

d.

a firm painless ulcerated nodule.

ANS: D REF: 542

37. Adjuvant chemotherapy and radiation may be used in cases of breast cancer in order to:

a.

slow the growth of the primary tumor.

b.

destroy any micrometastases.

c.

prevent the removal of any lymph nodes.

d.

reduce the need for a mastectomy.

ANS: B REF: 536

38. Ovarian cancer has a poor prognosis because:

a.

it does not respond to chemotherapy or radiation.

b.

vague signs and hidden location lead to late diagnosis.

c.

premenopausal women are not likely to notice changes.

d.

hormone therapy is ineffective.

ANS: B REF: 539-540

39. Specific genetic links have been shown for:

1. cervical cancer.

2. testicular cancer.

3. breast cancer.

4. prostatic cancer.

a.

1, 2

b.

3, 4

c.

1, 3, 4

d.

2, 3, 4

ANSREF:522-523 | 535

40. In which cancers has there been a recent significant increase in incidence?

a.

Uterine cancer

b.

Breast cancer

c.

Ovarian cancer

d.

Cervical cancer in situ

ANS: D REF: 546

41. Adenocarcinomas make up the most common cancers found in the:

a.

prostate.

b.

testes.

c.

ovary.

d.

cervix.

ANS: A REF: 522

42. Infertility in women may result from:

a.

endometriosis.

b.

hormonal imbalances.

c.

A and B

d.

Neither A nor B

ANS: C REF: 520 | 540

43. Viable sperm may not be able to access an ovum when:

a.

cervical mucus is highly viscous.

b.

vaginal pH is abnormal.

c.

structural abnormalities are present.

d.

A, B, and C

ANS: D REF: 540

44. Balanitis is the infection and inflammation of the:

a.

vagina.

b.

glans penis.

c.

fallopian tubes.

d.

testes.

ANS: B REF: 520

45. Structural abnormalities of the uterus may lead to dyspareunia, which is:

a.

painful intercourse.

b.

obstructed urination.

c.

a form of infertility.

d.

fungal infection of the uterus.

ANS: A REF: 530

Leave a Reply