Chapter 19: Nursing Management: Intraoperative Care My Nursing Test Banks

Lewis: Medical-Surgical Nursing, 8th Edition

Chapter 19: Nursing Management: Intraoperative Care

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. The perioperative nurse encourages a family member or a friend to remain with a patient in the preoperative holding area until the patient is taken into the operating room primarily to

a.

ensure the proper identification of the patient before surgery.

b.

protect the patient from cross-contamination with other patients.

c.

assist the perioperative nurse to obtain a complete patient history.

d.

help relieve the stress of separation for the patient and significant others.

ANS: D

The presence of a family member or friend reduces the stress associated with the preoperative period. Although the family may give information about the patients name and history, this information is obtained and confirmed by the nurse in other ways. Nursing staff, rather than family members, are responsible for prevention of cross-contamination.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: 351

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity

2. Which description best defines the role of the nurse anesthetist as a member of the surgical team?

a.

Functions independently in the administration of anesthetics

b.

Has the same credentials and responsibilities as an anesthesiologist

c.

Is responsible for intraoperative administration of anesthetics ordered by the anesthesiologist

d.

Requires supervision by the anesthesiologist or surgeon while administering anesthesia to a patient

ANS: A

The certified registered nurse anesthetist (CRNA) is independently responsible for all aspects of the administration of anesthetic agents. Although the responsibilities of a CRNA and an anesthesiologist have some overlap, the credentialing and roles are different. No supervision by a health care provider is necessary during anesthetic administration by a CRNA. The CRNA assesses the patient and makes the choice of anesthetic agent.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 353-354 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment

3. Which outcome measure will be best for the operating room (OR) nurse manager to use in determining the effectiveness of the physical environment and traffic control measures in the operating room?

a.

Smooth functioning of the OR team

b.

Effective protection of patient privacy

c.

Rapid completion of surgical procedure

d.

Low incidence of perioperative infection

ANS: D

The primary focus when setting up the OR is the prevention of cross-contamination and transmission of infection to the patient. Patient privacy, efficient completion of procedures, and smooth functioning of the OR team also are important, but the priority is protection of the patient from infection.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 351

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment

4. Which action will the scrub nurse use to maintain aseptic technique during surgery?

a.

Use waterproof shoe covers.

b.

Wear personal protective equipment.

c.

Insist that all operating room (OR) staff perform a surgical scrub.

d.

Change gloves after touching the upper arm of the surgeons gown.

ANS: D

The sleeves of a sterile surgical gown are considered sterile only to 2 inches above the elbows, so touching the surgeons upper arm would contaminate the nurses gloves. Shoe covers are not sterile. Personal protective equipment is designed to protect caregivers, not the patient, and is not part of aseptic technique. Staff members such as the circulating nurse do not have to perform a surgical scrub before entering the OR.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 356

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment

5. After orienting a new staff member to the scrub nurse role, the nurse preceptor will know that the teaching was effective if the new staff member

a.

documents all patient care accurately.

b.

labels all specimens to send to the lab.

c.

keeps both hands above the operating table level.

d.

takes the patient to the postanesthesia recovery area.

ANS: C

The scrub nurse role includes maintaining asepsis in the operating field. The other actions would be appropriate to the circulating nurse role.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 356 TOP: Nursing Process: Evaluation

MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment

6. Data that were obtained during the perioperative nurses assessment of a patient in the preoperative holding area that would indicate a need for special protection techniques during surgery include

a.

a stated allergy to cats and dogs.

b.

a history of spinal and hip arthritis.

c.

verbalization of anxiety by the patient.

d.

having a sip of water 2 hours previously.

ANS: B

The patient with arthritis may require special positioning to avoid injury and postoperative discomfort. Preoperative anxiety and having a sip of water 2 to 3 hours before surgery are not unusual for the preoperative patient. An allergy to cats and dogs will not impact the care needed during the intraoperative phase.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 353 | 354 | 357

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment

7. The nurse from the general surgical unit is asked to bring the patients hearing aid to the surgical suite. The nurse will take the hearing aid to the

a.

clean core.

b.

scrub sink areas.

c.

nursing station or information desk.

d.

corridors of the operating room area.

ANS: C

The nurse from the general unit would not be wearing surgical scrub attire or a head covering and would be restricted to the nursing station or information desk, which are unrestricted areas. The clean care, scrub sink area, and corridors are semirestricted areas that require staff members wear surgical scrub attire and head coverings.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: 351

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment

8. A preoperative patient in the holding area asks the nurse, Will the doctor put me to sleep with a mask over my face? The most appropriate response by the nurse is,

a.

A drug will be given to you through your IV line, which will cause you to go to sleep almost immediately.

b.

Only your surgeon can tell you for sure what method of anesthesia will be used. Should I ask your surgeon?

c.

General anesthesia is now given by injecting medication into your veins, so you will not need a mask over your face.

d.

Masks are not used anymore for anesthesia. A tube will be inserted into your throat to deliver a gas that will put you to sleep.

ANS: A

The first step in general anesthesia is the injection of an intravenous (IV) induction agent, which rapidly induces sleep. The anesthesiologist (not the surgeon) determines the method of anesthesia used. Masks may still be used for inhalation, although many patients are intubated. Total IV anesthesia may be used for some patients but inhalation anesthetics also are commonly used.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 358-359

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

9. A surgical patient received a volatile liquid as an inhalation anesthetic during surgery. Postoperatively the nurse should monitor the patient for

a.

tachypnea.

b.

myoclonia.

c.

hypertension.

d.

incisional pain.

ANS: D

Because volatile liquid inhalation agents are rapidly metabolized, postoperative pain occurs soon after surgery. Hypertension and tachypnea are not associated with general anesthetics. Myoclonia may occur with nonbarbiturate hypnotics but not with the inhaled inhalation agents.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 360

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Physiological Integrity

10. When the nurse caring for a patient before surgery has a question about a sedative medication to be given before sending the patient to the surgical suite, the nurse will communicate with the

a.

surgeon.

b.

anesthesiologist.

c.

circulating nurse.

d.

registered nurse first assistant (RNFA).

ANS: B

The anesthesiologist is responsible for prescribing preoperative medications. The RNFA and surgeon are responsible for the surgery, but not for the preoperative sedation. The circulating nurse does not have authority to make a change in any medication.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 357 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment

11. A patient with a dislocated shoulder is prepared for a closed, manual reduction of the dislocation with monitored anesthesia care (MAC). The nurse anticipates the administration of

a.

IV midazolam (Versed).

b.

inhaled desflurane (Suprane).

c.

epidural lidocaine (Xylocaine).

d.

eutectic mixture of local anesthetics (EMLA).

ANS: A

IV sedatives such as the benzodiazipines are administered for MAC. Inhaled, epidural, and topical agents are not included in MAC.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 358 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

12. Which action will the nurse include in the plan of care immediately after surgery for a patient who received ketamine (Ketalar) as an anesthetic agent?

a.

Administer larger doses of analgesic agents.

b.

Monitor for severe slowing of the heart rate.

c.

Provide a quiet environment in the postanesthesia care unit.

d.

Avoid the use of benzodiazepines in the postoperative period.

ANS: C

Hallucinations are an adverse effect associated with the dissociative anesthetics such as ketamine, so the postoperative environment should be kept quiet to decrease the risk of hallucinations. Since ketamine causes profound analgesia lasting into the postoperative period, larger doses of analgesics are not needed. Ketamine causes an increase in heart rate. Benzodiazepine use with ketamine may be used to decrease the incidence of hallucinations and nightmares.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 359 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

13. A patients family history reveals that the patient may be at risk for malignant hyperthermia (MH) during anesthesia. The nurse explains to the patient that

a.

anesthesia can be administered with minimal risks with the use of appropriate precautions and medications.

b.

as long as succinylcholine (Anectine) is not administered as a muscle relaxant, the reaction should not occur.

c.

surgery must be performed under local anesthetic to prevent development of a sudden, extreme increase in body temperature.

d.

surgery will be delayed until the patient is genetically tested to determine whether he or she is susceptible to malignant hyperthermia.

ANS: A

General anesthesia can be administered to patients with MH as long as precautions to avoid MH are taken and preparations are made to treat MH if it does occur. Other factors besides succinylcholine administration are associated with MH. Predictions about whether MH will occur based on family history are inconsistent, and it may not be possible to delay surgery.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 363

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

14. A patient in surgery receives a neuromuscular blocking agent as an adjunct to general anesthesia. At completion of the surgery, it is most important that the nurse monitor the patient for

a.

nausea.

b.

confusion.

c.

bronchospasm.

d.

weak chest-wall movement.

ANS: D

The most serious adverse effect of the neuromuscular blocking agents is weakness of the respiratory muscles leading to postoperative hypoxemia. Nausea and confusion are possible adverse effects of these drugs, but they are as great a concern as respiratory depression. Because these medications decrease muscle contraction, laryngospasm and bronchospasm are not concerns.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 361

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Physiological Integrity

15. Which action by an inexperienced member of the surgical team requires rapid intervention by the charge nurse?

a.

Wearing street clothes into the nursing station

b.

Wearing a surgical mask into the holding room

c.

Walking into the hallway outside an operating room without the hair covered

d.

Putting on a surgical mask, cap, and scrubs before entering the operating room

ANS: C

The corridors outside the OR are part of the semirestricted area where personnel must wear surgical attire and head coverings. Surgical masks may be worn in the holding room, although they are not necessary. Street clothes may be worn at the nursing station, which is part of the unrestricted area. Wearing a mask and scrubs is essential when going into the OR.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 351

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment

16. Which nursing action should the operating room (OR) nurse manager delegate to the registered nurse first assistant (RNFA)?

a.

Make surgical incisions and suture incisions as needed.

b.

Coordinate transfer of the patient to the operating table.

c.

Provide postoperative teaching about coughing to the patient.

d.

Set up instrument tables at the beginning of the surgical procedure.

ANS: A

The role of the RNFA includes skills such as making and suturing incisions and maintaining hemostasis. The other actions should be delegated to other staff members such as the circulating nurse, scrub nurse, or surgical technician.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 353

OBJ: Special Questions: Delegation TOP: Nursing Process: Planning

MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment

17. Which of these actions included in the perioperative patient plan of care can the perioperative nurse delegate to a surgical technologist?

a.

Complete the patients admission assessment.

b.

Pass sterile instruments and supplies to the surgeon.

c.

Teach the patient about what to expect in the operating room (OR).

d.

Give the postoperative report to the postanesthesia care unit (PACU) nurse.

ANS: B

The education and certification for a surgical technologist includes the scrub and circulating functions in the OR. Patient teaching, communication with other departments about a patients condition, and the admission assessment require RN level education and scope of practice.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 352

OBJ: Special Questions: Delegation TOP: Nursing Process: Planning

MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment

MULTIPLE RESPONSE

1. When preparing the patient for surgery, which actions will the nurse include in the surgical time-out procedure (select all that apply)?

a.

Check for placement of IV lines.

b.

Have the surgeon identify the patient.

c.

Confirm the hospital chart identification (ID) number.

d.

Have the patient state name and date of birth.

e.

Ask the patient to state the surgical procedure.

f.

Verify the patient ID band number.

ANS: C, D, E, F

These actions are included in surgical time out. IV line placement and identification of the patient by the surgeon are not included in the surgical time-out procedure.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: 357

OBJ: Special Questions: Alternate Item Format

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment

Mosby items and derived items 2011, 2007 by Mosby, Inc., an affiliate of Elsevier, Inc.

Leave a Reply