Chapter 18: The Preschool Child My Nursing Test Banks

Chapter 18: The Preschool Child

Elsevier items and derived items 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

MULTIPLE CHOICE

1. Which of the following statements best describes the 3-year-old child?

a.

Boisterous, tattles on others

b.

Aggressive, shows off

c.

Helpful, wants to assist with chores

d.

Talkative, inquisitive about the environment

ANS: C

Three-year-old children are helpful and can assist in simple household chores.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 418

OBJ: Objective: 3 TOP: Topic: Development

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

2. The parents of a 4-year-old boy are concerned because they have noticed him frequently touching his penis. The nurse would base a response on the knowledge that:

a.

This behavior indicates a normal curiosity about sexuality.

b.

Masturbation suggests the boy has an excessive fear of castration.

c.

It is usually a result of discomfort from a penile rash or irritation.

d.

The behavior is abnormal and the child should be referred for counseling.

ANS: A

Masturbation at this age is common and indicates that the preschooler has a normal curiosity about sexuality.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 418

OBJ: Objective: 17 TOP: Topic: Guidance

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

3. A preschool-age child is asked, Why do trees have leaves? Which of the following responses would be an example of animism?

a.

So I can have shade over my sandbox.

b.

Because God made them that way.

c.

To hide behind when they are scared.

d.

For the squirrels to play in.

ANS: C

Animism describes the tendency of preschool children to attribute human characteristics to nonhuman objects.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 415

OBJ: Objective: 4 TOP: Topic: Cognitive Development

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

4. The tasks that would be appropriate to expect of a 5-year-old would be:

a.

Setting the table with paper plates

b.

Washing the dirty knives

c.

Carrying glasses from the table to the sink

d.

Scrubbing out the sink with cleanser

ANS: A

Parents must consider developmental level and safety when asking the 5-year-old child to help with chores.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 419

OBJ: Objective: 3 TOP: Topic: Development-Safety

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

5. A 3-year-old child, while playing with her favorite toy in the playroom of the pediatric unit, is approached by another child who also wants to play with the same toy. The nurse anticipates that the 3-year-old will:

a.

Play well with the other child

b.

Give the toy up and then not play any more

c.

Become angry and a physical response might ensue

d.

Ignore the toy and go on to something else

ANS: C

The 3-year-old child is egocentric and likely will become angry when others attempt to take his or her possessions.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 419

OBJ: Objective: 6 TOP: Topic: Play KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

6. A parent is concerned about her childrens reaction should their grandmother die. In planning a response, the nurse is guided by the understanding that:

a.

Children are unlikely to notice their grandmothers absence if no one reminds them.

b.

Young children often understand that other people die, but do not equate it with themselves.

c.

The childrens response will depend entirely on whether they have been acquainted with death before this.

d.

Children can understand the concept of a higher being much like adults can.

ANS: B

Between 3 and 4 years of age, the child becomes curious about death and dying. They may realize that others die, but they do not relate death to themselves.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 419

OBJ: Objective: 13 TOP: Topic: Concept of Death

KEY: Nursing Process Step: Planning

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

7. The intervention that is most effective in dealing with occasional aggression in a 4-year-old child is:

a.

Have the child take a time-out in the corner for 4 minutes.

b.

Spank the child at the time of the incident.

c.

Take away television privileges for the day.

d.

Send the child to his room for 30 minutes.

ANS: A

Time-out periods, usually lasting 1 minute per year of age, with the child sitting in a chair or corner, are considered an effective disciplinary technique.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 420

OBJ: Objective: 9 TOP: Topic: Discipline and Limit Setting

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

8. A parent is concerned about how to make his preschool-age child stop sucking his thumb and asks the nurse for suggestions. The nurses most helpful response would be:

a.

Most children will stop thumb-sucking naturally by school age.

b.

Over-the-counter treatments that give a bad taste can be placed on the thumb to discourage the practice.

c.

Consistently touching the childs fingers whenever he sucks his thumb is most effective.

d.

Thumb-sucking is detrimental to the eruption of the childs teeth and must be stopped as soon as possible.

ANS: A

Most children give up the habit of thumb-sucking by the time they reach school.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 422

OBJ: Objective: 12 TOP: Topic: Thumb-Sucking

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

9. The nurse characterizes the play of 5-year-old children as:

a.

Rough and tumble play

b.

Well-organized games

c.

Following rules

d.

Prefer inside activities

ANS: C

The 5-year-old wants to play by the rules but cannot accept losing. The rules may be very strict or change as the game progresses.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 419

OBJ: Objective: 6 TOP: Topic: Play KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

10. When discussing preschoolers sexual curiosity with the parent, the nurse determines that the parent understands the information when she states she would:

a.

Make up funny words for body parts.

b.

Distract my child with a toy if she asks about sex.

c.

Answer her questions when she asks.

d.

Tell her to ask me again when she is 6 years old.

ANS: C

Parents should provide sex education at the time the child asks about sex.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 426

OBJ: Objective: 12 TOP: Topic: Sexual Curiosity

KEY: Nursing Process Step: Evaluation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

11. In planning care for a moderately retarded child, the type of play most appropriate is:

a.

Play should exercise leg and arm muscles.

b.

Play should be educationally oriented to make up for lost time.

c.

Play should be adjusted to her mental age rather than her chronological age.

d.

Play is not a necessary component of the care of a mentally retarded child.

ANS: C

The nurse must consider the childs mental age rather than her chronological age when selecting toys for play.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 425

OBJ: Objective: 6 TOP: Topic: Play KEY: Nursing Process Step: Planning

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

12. The nurses best advice to a parent about a preschoolers imaginary friend would be that:

a.

Imaginary friends is a sign that the child has a low self-esteem.

b.

It is common for preschoolers to have imaginary friends.

c.

The preschooler invents an imaginary friend when he feels overwhelmed.

d.

The best approach to dealing with an imaginary friend is to ignore them.

ANS: B

Imaginary friends are common and normal during the preschool period and serve many purposes, such as relief from loneliness, mastery of feats, and scapegoat.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 418

OBJ: Objective: 3 TOP: Topic: Play KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

13. The nurse suggests measures that might be helpful for the child with enuresis, such as:

a.

Apply an electric pad that gently shocks the child.

b.

Wake the child several times during the night to urinate.

c.

Decrease fluid intake after the evening meal.

d.

Increase dietary fiber intake.

ANS: C

If a child is experiencing enuresis, liquids after dinner should be limited and the child should routinely void before going to bed.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 413

OBJ: Objective: 12 TOP: Topic: Enuresis

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

14. The nurse suggests that the most appropriate toy choice for a 3-year-old would be:

a.

A board game

b.

A small pet, such as a goldfish

c.

A large construction set

d.

Push-pull toys

ANS: C

Large construction sets are suitable toys for the preschool-age child.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 425

OBJ: Objective: 12 TOP: Topic: Play

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

15. The parent of a 3-year-old child tells the nurse, My daughter points whenever she wants me to get something for her but she understands me when I ask her to do something. Based on the parents comment, the nurse recognizes that:

a.

The childs language development is age-appropriate.

b.

The child may have expressive language delay.

c.

The child has a receptive language delay.

d.

The child should have her hearing tested.

ANS: B

An expressive language delay is suspected when the child understands spoken language but is not talking.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 416, Table 18-1

OBJ: Objective: 3 TOP: Topic: Language Development

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

16. The parent of a 4-year-old child tells the nurse, Bedtime is difficult. I cant get my child to bed at night. The nurse and the childs mother discuss options and decide that the best choice would be to:

a.

Allow the child to put himself to bed when he is tired.

b.

Let the child read in his room until he falls asleep.

c.

Establish a bedtime routine and use it consistently.

d.

Tire him out with physical activity before bedtime.

ANS: C

Parents should engage the child in quiet activities before bedtime and establish a ritual that signals readiness for bedtime.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 418

OBJ: Objective: 11 TOP: Topic: Bedtime Habits

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

17. The nurse understands that a fear unique to the preschool period is:

a.

Fear of water

b.

Fear of animals

c.

Fear of bodily harm

d.

Fear of death

ANS: C

The fear of bodily harm, particularly the loss of body parts, is unique to this stage.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Text Reference: 419

OBJ: Objective: 3 TOP: Topic: Development

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

18. A 4-year-old child tells the nurse that he will not eat peas because they are green. This is an example of:

a.

Egocentrism

b.

Artificialism

c.

Animism

d.

Centering

ANS: D

The tendency to concentrate on a single outstanding characteristic of an object while excluding other features is known as centering.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 415

OBJ: Objective: 4 TOP: Topic: Cognitive Development

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

19. A 4-year-old child insists that he has more money with a nickel than his father has with a dime. The nurse is aware that this perception is described in Piagets theory as:

a.

Egocentrism

b.

Artificialism

c.

Animism

d.

Centering

ANS: D

The intuitive stage, as described by Piaget, is prelogical thinking that is based on the outside appearance of objects. A nickel is larger than a dime, and therefore more valuable

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 415

OBJ: Objective: 4 TOP: Topic: Cognitive Development

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

MULTIPLE RESPONSE

1. The nurse suggests that bedtime preparation be preceded by rituals, such as:

Select all that apply.

a.

Telling a story

b.

Placing a favorite toy in bed

c.

Placing a glass of water at the bedside

d.

Turning on a night light

e.

Playing energetically

ANS: A, B, C, D

All options are soothing and bedtime suggestive rituals except energetic playing, which would be stimulating and counterproductive to sleep.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 418

OBJ: Objective: 11 TOP: Topic: Bedtime Habits

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

2. The nurse planning a seminar on safety for the preschooler will focus on:

Select all that apply.

a.

Poison

b.

Burns

c.

Falls

d.

Abduction

e.

Car-pedestrian

ANS: A, B, C, D, E

All of the options are significant safety threats to the preschooler because of their developmental characteristics of playing boisterously, imitating their parents using matches, and drinking from bottles or taking pills. Their egocentrism does not make them suspicious of strangers.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 423

OBJ: Objective: 10 TOP: Topic: Accident Prevention

KEY: Nursing Process Step: Planning

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

3. The nurse points out that among the advantages of a nursery school experience are:

Select all that apply.

a.

Increasing self-confidence

b.

Fostering group cooperation

c.

Detecting adjustment problems

d.

Enhancing social skills

e.

Playing experiences with other children

ANS: A, B, C, D, E

Nursery school increases self-confidence, group cooperation, social skills, and cooperative play. Objective observations by a nursery school instructor can detect early adjustment problems.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 423

OBJ: Objective: 5 TOP: Topic: Advantages of Nursery School

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Promotion and Maintenance: Growth and Development

COMPLETION

1. When planning an activity for a 3-year-old, the nurse bases the plan on the average attention span of ____________________ minutes.

ANS: 15

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 416, Table 18-1

OBJ: Objective: 4 TOP: Topic: Attention Span of Preschooler

KEY: Nursing Process Step: Planning

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

NOT: Rationale: The average attention span of the preschooler is about 15 minutes.

2. Play that is designed to retrain muscles or improve eye-hand coordination is considered ____________________ play.

ANS: therapeutic

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Text Reference: 425

OBJ: Objective: 6 TOP: Topic: Therapeutic Play

KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

NOT: Rationale: Therapeutic play, whether at home or in a clinic or rehab center, is designed to retrain muscles, strengthen muscles, or improve eye-hand coordination

Leave a Reply