Chapter 18 My Nursing Test Banks

Name: __________________________ Date: _____________

1.

Which of the following signs and symptoms would be inconsistent with the diagnosis of dyslexia?
A) Low self-esteem
B) Adequate social skills
C) Delayed language development
D) Discouragement

2.

A parent comes to the health clinic with her child. The mother states, Emily doesnt want to be held. She starts rocking and banging her head when strangers come in the room. The nurse would suspect which of the following developmental disorders?
A) Mental retardation
B) Psychosis
C) Autistic disorder
D) Dyslexia

3.

The nurse is reviewing a plan of care for a child diagnosed with conduct disorder. When reviewing the care plan, the nurse would expect to see which nursing diagnosis?
A) Personal identity disturbance, related to inability to recognize self as separate being
B) Sleep pattern disturbance, related to fears of separation
C) Risk for violence, directed at others, related to poor impulse control
D) Impaired verbal communication, related to inability to form words or sentences

4.

A child diagnosed with oppositional-defiant disorder refuses to conform to curfew rules set by his parents. The nurse would be correct to teach the parents which intervention?
A) Enable the child to make his or her own decisions
B) Limit setting
C) Ignore the behavior for awhile
D) Limit praise for positive behavior

5.

A 7-year-old child diagnosed with phonologic disorder is being seen in the health clinic. The nurse would expect this client to exhibit which of the following behaviors?
A) Lack of responsiveness
B) Bullying-type behavior
C) Hyperactivity
D) Stuttering

6.

In completing nursing care for a child exhibiting suicidal ideations, which of the following interventions would take priority for this client?
A) Establish a trusting relationship.
B) Maintain consistency of caregivers.
C) Maintain a safe environment.
D) Establish a consistent pattern of reward for positive behavior.

7.

A child is exhibiting signs and symptoms of separation anxiety following his parents divorce. Which of the following behaviors would the nurse expect to assess in the client diagnosed with separation anxiety?
A) Repetitive routines
B) Truancy
C) Somatic complaints
D) Willful defiance of rules

8.

When assessing an adolescent for warning signs of suicide risk, the nurse would expect to observe which of the following?
A) Improved schoolwork
B) Elevated mood
C) Giving away prized possessions
D) Increased energy level

9.

A nurse is caring for a child diagnosed with oppositional-defiant disorder. The nurse would expect which priority nursing diagnosis in the care plan?
A) Altered growth and development, related to genetic factors
B) Risk for injury, related to neurologic deficits
C) Noncompliance, related to low frustration level
D) Sleep pattern disturbance, related to fear of separation

10.

When assessing a client diagnosed with Tourettes disorder, it would be most important for the nurse to assess for which of the following?
A) Inattention to detail
B) Verbal outbursts
C) Willful defiance of rules
D) Somatic complaints

11.

A client is diagnosed with mental retardation and has an IQ of 28. The nurse would correctly identify this IQ as being which level of mental retardation?
A) Mild
B) Moderate
C) Severe
D) Profound

12.

An 8-year-old child has been started on medication to treat attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Which drug classification is most commonly used to treat ADHD?
A) CNS stimulants
B) Antimanic agents
C) Anticonvulsants
D) Antipsychotics

13.

The nurse is reviewing a care plan for a patient diagnosed with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) who is receiving stimulant medication. The nurse would expect to find which priority medication outcome for this client?
A) Increased attention on homework
B) Ability to tolerate overnight separation periods
C) Decreased somatic complaints
D) Remains free of self-harm

14.

A child diagnosed with expressive language disorder has a nursing diagnosis of impaired verbal communication. Which of the following nursing interventions would be most appropriate?
A) Maintain consistency of caregivers.
B) Allow the child ample time to communicate.
C) Identify capabilities of the child related to self-care.
D) Establish a consistent pattern of reward for positive behavior.

15.

A client is admitted to the inpatient mental health unit with Aspergers syndrome. Which of the following assessment parameters would be most important for the nurse to observe?
A) Clumsiness in motor activities
B) Hallucinations and delusions
C) Letter reversal
D) Lack of interest in peer relationships

16.

A child is brought to the pediatric clinic. The parent states that the child has been withdrawn and does not make eye contact when spoken to. The nurse suspects autistic disorder. The nurse knows that these symptoms related to this disorder usually appear before which age?
A) 3 years
B) 5 years
C) 7 years
D) 9 years

17.

A child is being seen by a psychologist. The childs IQ is 38. The nurse understands that this IQ level is considered to be classified as which type of mental retardation?
A) Mild
B) Moderate
C) Severe
D) Profound

18.

Which medication classification would the nurse expect to administer in the treatment plan for a child diagnosed with a pervasive developmental disorder?
A) Antipsychotic
B) CNS stimulant
C) Antidepressant
D) Antimanic

19.

Which of the following is the most prevalent contributing factor toward the incidence of mental disorders in the child?
A) Financial
B) Parental divorce
C) Environmental
D) Genetic

20.

Which of the following clinical manifestations would the nurse expect to find in the history of a child diagnosed with oppositional-defiant disorder?
A) A stuttering problem
B) Early difficulty with temperament
C) Difficulty in written expression
D) Letter reversal

21.

Stuttering is a common characteristic of which communication disorder?
A) Phonologic disorder
B) Dyslexia
C) Expressive language disorder
D) Psychosis

22.

Which of the following is a predisposing factor for the development of oppositional-defiant disorder in children?
A) Educational level of family members
B) Family income
C) Parental rejection
D) Developmental delays

23.

A mother is concerned about her 14-year-old son who has been put in detention at school for being aggressive and using a knife to cut a fellow classmate in the arm. This adolescent is more than likely exhibiting signs and symptoms of which mental health disorder?
A) Attention deficit hyperactivity disorder
B) Conduct disorder
C) Oppositional-defiant disorder
D) Separation anxiety disorder

24.

A child diagnosed with phonologic disorder asks the nurse about the disorder. The most appropriate response by the nurse is which of the following?
A) Symptoms of the disorder may not occur when singing or reading aloud.
B) Phonologic problems tend to occur more frequently in girls.
C) Development of stuttering is typically seen by age 1.
D) Phonologic disorder tends to be severe when diagnosed.

25.

A child is being seen in the community health clinic. The most appropriate nursing intervention for the child with separation anxiety would include which of the following?
A) Identify suicide risk.
B) Intervene to prevent injury from aggression.
C) Provide a familiar security object, such as blanket.
D) Use a slow approach when introducing tactile stimuli.

26.

Which of the following would be inconsistent with behaviors of conduct disorder?
A) Truancy from school
B) Sexual promiscuity
C) Vandalism
D) Inattentiveness

27.

A parent is concerned that her child is having bowel movements in the trash can. The nurse would be correct in identifying this disorder as which of the following?
A) Encopresis
B) Enuresis
C) Dyslexia
D) Copropraxia

28.

Which of the following would be inconsistent with the diagnosis of enuresis?
A) The child must be at least 5 years of age.
B) Symptoms occur at least once a month over a period of at least 3 months.
C) Symptoms occur at least twice a week for at least 3 months.
D) The child has control over urine incontinence.

29.

A 7-year-old child is having difficulty in school with correct grammar. This would be documented as which type of language problem?
A) Echopraxia
B) Stuttering
C) Syntax
D) Dyslexia

30.

A child diagnosed with Tourettes disorder is yelling obscenities during a nursing assessment. The nurse would correctly document this behavior as which of the following?
A) Echopraxia
B) Copropraxia
C) Dyslexia
D) Enuresis

31.

A child has been diagnosed with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Which of the following would be the most evaluative for a child diagnosed with ADHD?
A) Consistent decrease in disruptive and dangerous behaviors
B) Decrease in impulsive behaviors
C) Improvement in satisfying relationships
D) Decrease in harm toward others

Answer Key

1.

B

2.

C

3.

C

4.

B

5.

D

6.

C

7.

C

8.

C

9.

C

10.

B

11.

C

12.

A

13.

A

14.

B

15.

D

16.

A

17.

B

18.

C

19.

D

20.

B

21.

A

22.

C

23.

B

24.

A

25.

C

26.

D

27.

A

28.

B

29.

C

30.

B

31.

A

 

Page 1

Leave a Reply