Chapter 17- Mental Health Promotion for Older Adults My Nursing Test Banks

 

1.

The nurse is preparing to assess a 78-year-old patient who has been diagnosed with major depression. Which of the following would the nurse expect to assess as a normal finding?

A)

Decrease in body fat

B)

Increased muscle mass

C)

Dulled taste sensation

D)

Enhanced visual acuity

2.

A group of nursing students is reviewing the physical changes that occur in older adults. The students demonstrate understanding of the information when they identify which of the following as contributing the patients risk for drug toxicity?

A)

Reduced liver function

B)

Reduce brain gray matter volume

C)

Lower metabolic rate at rest

D)

Decreased body water

3.

An older patient tells the nurse that she is becoming more forgetful. The nurse explains to the patient that this is most likely related to which of the following?

A)

Anxiety

B)

Organic brain syndrome

C)

Plaques in the brain tissue

D)

Medications

4.

While assessing an older adult, the nurse allows ample time for the patient to respond based on the understanding of which of the following?

A)

Ample time ensures that the correct answer is given.

B)

The patient is most likely experiencing irreversible memory impairment.

C)

The patient is experiencing decreased cerebral oxygen flow from reduced activity.

D)

Ample time is needed to weigh the pros and cons of the perceived risk for answering.

5.

The nurse is planning a presentation to a group of older adults on the topic of suicide in the population. One of the group participants asks who has the highest risk of suicide. Which response by the nurse would be most appropriate?

A)

Older adults who have multiple prescriptions from a variety of different pharmacies.

B)

Older adults who are experiencing a deep and profound depression.

C)

Older adult women who are divorced or widowed.

D)

Men over the age of 75 years who are divorced or widowed.

6.

The nurse is working with a patient whose mobility is impaired secondary to a fall that resulted in a broken hip. In addition, the patient, who has diabetes, is developing problems with vision and hearing. The patient seems increasingly withdrawn and depressed. The nurse determines that the patient is at risk for spiritual distress. Which intervention would be most appropriate?

A)

Encourage the patient to talk about significant childhood religious experiences.

B)

Offer to take the patient to a revival the nurses church is holding in the community.

C)

Read to the patient Bible passages that seem particularly relevant to the patients case.

D)

Explore what the mobility, sight, and hearing changes mean to the patient.

7.

After checking a patients blood pressure, he asks the nurse what changes he should expect in himself as he grows older. Which response by the nurse would be most appropriate?

A)

You dont have anything to worry about; you will basically stay the same.

B)

Your personality will stay the same, but your intelligence level will lessen somewhat.

C)

Usually, you can anticipate that you will begin to react to things more slowly.

D)

You will become increasingly childlike, and your personality will change.

8.

A nurse is reviewing the medical records of several older adult patients. The nurse determines that which individual would have the least chance of developing mental health problems with aging?

A)

A man who is single, has an eighth grade education, and walks to the mailbox and back every day

B)

A woman who is married with graduate education, eats nutritionally balanced meals, and exercises for 20 minutes each day

C)

A man who is married, has a high school education, eats mostly fast food, and walks a mile each day

D)

A woman who is single, has a college degree and watches what she eats but really does not exercise

9.

The nurse is presenting a community educational program focusing on older adults and mental health protective factors. One of the participants asks what the influence of co-parenting ones grandchild has on the mental health of the grandparent. Which response by the nurse would be most appropriate?

A)

The well-being of grandmothers is statistically more significant when they co-parent their grandchildren.

B)

Although there are stresses involved with grandparenting, the positive benefits appear to outweigh the negatives.

C)

White grandmothers experience less well-being when they co-parent their grandchildren.

D)

The perceived well-being of grandfathers who co-parent their grandchildren significantly changes in a positive direction.

10.

A nursing student is reading an article about protective factors for mental illness with older adults. The article mentions the individuals ability to adapt successfully to stress, trauma, or chronic adversity. The student identifies this as which of the following?

A)

Functional status

B)

Gerotransendence

C)

Resilience

D)

Empty nest

11.

A nurse is reviewing the medical records of several older adult patients who have come to the clinic for evaluation. The nurse would classify a patient of which age as being in the middle-old stage?

A)

66-year-old adult

B)

70-year-old adult

C)

78-year-old adult

D)

86-year-old adult

12.

While assessing an older adult patient for mental health issues, the nurse pays special attention to the patients sensory function based on the understanding of which of the following?

A)

Most older adults follow a specific pattern of decline in functioning leading to gradual onset of problems.

B)

Sensory decline may affect the individuals ability to process information, possible influencing the findings of the mental status examination.

C)

Diminished sensory function can lead to changes in other body systems that may affect the individuals reaction to prescribed medications.

D)

Changes in the senses can result in changes in cognitive abilities that mimic the manifestations of mental disorders.

13.

A group of nursing students is reviewing information about the course of aging in future older adults and qualities that contribute to successful aging. The students demonstrate understanding of this information when they identify which of the following as least important?

A)

Capacity to adapt to change

B)

Engagement in life

C)

Stability with reliable social support

D)

Physical health

14.

A nurse is preparing to conduct an assessment of a 79-year-old woman who has come to the clinic for evaluation. When performing this assessment, which of the following would be most appropriate for the nurse to do? Select all that apply.

A)

Dim any lights that appear too bright.

B)

Face the patient from the side.

C)

Use short, simple sentences.

D)

Focus on one topic at a time.

E)

Speak slowly in a shouting tone.

15.

A nursing instructor is preparing for a class discussion on polypharmacy and older adults. Which of the following would the instructor expect to include?

A)

The risk for drug abuse, although present, is fairly rare in this population.

B)

Older adults often experience a greater risk for adverse reactions.

C)

Medications are usually prescribed in higher doses initially and then gradually reduced.

D)

Age-related pharmacokinetic changes enhance the drugs therapeutic effectiveness.

16.

A group of nursing students is reviewing risk and protective factors associated for mental disorders in the older adult population. The students demonstrate understanding of the information when they identify which of the following as a protective factor?

A)

Poverty

B)

Education

C)

Loss

D)

Chronic illness

17.

The nurse is working as part of a team to help reduce the stigma attached to mental health treatment for the older adult population. Which of the following would be most appropriate to do to achieve this outcome?

A)

Provide education about mental health and mental disorders.

B)

Initiate screening programs for symptoms.

C)

Ensure older adults received integrated community care.

D)

Institute a wide range of social support services.

18.

A nurse is developing a plan for establishing appropriate supportive community care services for older adults to promote independence. Which services would the nurse be most likely to include? Select all that apply.

A)

Transportation

B)

Homemakers

C)

Legal

D)

Housing

E)

Child care

Answer Key

1.

C

2.

A

3.

D

4.

A

5.

D

6.

D

7.

C

8.

B

9.

B

10.

C

11.

C

12.

B

13.

D

14.

A, C, D

15.

B

16.

B

17.

A

18.

A, B, C, D

Page 1

Leave a Reply