Chapter 17: Complementary and Alternative Therapies My Nursing Test Banks

Chapter 17: Complementary and Alternative Therapies

Cooper and Gosnell: Foundations and Adult Health Nursing, 7th Edition

MULTIPLE CHOICE

1.The nurse is caring for a patient recovering from a hip replacement and is providing education regarding exercises in physical therapy. What type of therapy should the nurse call these exercises?

a. Alternative therapies
b. Complementary therapies
c. Comfort therapies
d. Body therapies

ANS: B

Complementary therapies are used in addition to conventional therapies.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 444

OBJ:1TOP:Complementary therapies

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

2.An older adult patient tells the home health nurse, My doctor hasnt helped my arthritis at all. I am using the chiropractor now. What change has the patient made?

a. Western medicine to complementary therapy
b. Complementary therapy to alternative therapy
c. Alternative therapy to allopathic medicine
d. Allopathic medicine to alternative therapy

ANS: D

Alternative therapies may become the primary treatment modality; for instance, the patient switching from traditional (allopathic) medicine to chiropractic (alternative).

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 444

OBJ: 1 TOP: Therapies KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

3.What is the responsibility of the National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM)?

a. To certify alternative medical practitioners
b. To evaluate effectiveness of alternative medical treatments
c. To set standards for the practice of alternative medicine
d. To train alternative medical practitioners

ANS: B

The National Center for Complementary and Alternative Medicine was established to facilitate the evaluation of alternative medical treatment.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 445

OBJ:1TOP:National Center for CAM

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

4.What is the importance of the nurse asking about the patients use of alternative therapies when obtaining a health history?

a. Alternative therapies can be covered by insurance.
b. Alternative therapies have unfortunate interactions with traditional therapies.
c. Alternative therapies can be substituted for allopathic medicine.
d. Alternative therapies have curative and healing power.

ANS: B

Some alternative therapies may have serious side effects. As a rule, complementary and alternative (CAM) therapies are not curative or healing as is allopathic medicine. Some complementary therapies are covered by insurance, but alternative remedies are not.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 447, Patient Teaching

OBJ: 3 TOP: Complementary and alternative (CAM) therapies

KEY: Nursing Process Step: Assessment MSC: NCLEX: Physiological Integrity

5.The nurse is obtaining health history information on a new patient at a physicians office and he or she records a barbiturate medication on the current list. What herb should the nurse ask if the patient is taking?

a. St. Johns wort
b. Aloe vera
c. Valerian
d. Ginkgo

ANS: C

Valerian enhances the effect of barbiturates.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 449, Table 17-1

OBJ: 3 | 5 TOP: Valerian KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

6.What should the nurse instruct a patient who takes tincture of rosemary to do several times a day?

a. Assess pulse frequently
b. Avoid constipation
c. Watch for hypoglycemia
d. Wear sunscreen

ANS: D

Rosemary can cause photosensitivity.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 451, Table 17-2

OBJ: 2 | 5 TOP: Rosemary KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

7.What is true regarding manufacturers of herbal remedy products?

a. They do extensive field testing on the products.
b. They must show dosage equivalents.
c. They must adhere to standards of strength.
d. They do not have to demonstrate their safety.

ANS: D

Herbal remedy manufacturers are not required by law to demonstrate the safety of their products.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 446

OBJ:4TOP:Herbal remedies

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

8.Herbs have not been approved for use as drugs. How are herbs allowed to be sold?

a. For pain relief
b. To improve body strength
c. To prolong life
d. As diet supplements

ANS: D

Herbs are sold as food supplements.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 446

OBJ: 4 TOP: Herbal remedies KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

9.What is the goal of herbal therapy?

a. Treat symptoms
b. Restore balance
c. Treat disease
d. Improve nutrition

ANS: B

The goal of herbal therapy is to restore balance.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 446

OBJ: 4 TOP: Herbal therapy KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

10.Confusion and misinformation relative to herbal medicine can make patients reluctant to disclose their herbal use to health care providers. What should be the nurses approach?

a. Instructive
b. Nonjudgmental
c. Inquisitive
d. Determined

ANS: B

A nonjudgmental open attitude will encourage the patient to share information about the use of CAM (complementary and alternative medicine).

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Pages 444-445

OBJ:2TOP:Health interview

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity

11.What will placing an herb in alcohol or vinegar make?

a. A suspension
b. An emulsion
c. An infusion
d. A tincture

ANS: D

Tinctures are made by placing the herb in alcohol or vinegar.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 450

OBJ:5TOP:Making herbal remedies

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

12.During a follow-up visit with a patient recently started on Coumadin, the home health nurse is concerned after seeing an herbal remedy that enhances the effect of anticoagulants by the patients bedside. What is this herbal remedy?

a. Cayenne
b. Aloe vera
c. Asian ginseng
d. Kava

ANS: C

Asian ginseng may enhance the effect of Coumadin.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 447, Table 17-1

OBJ: 5 TOP: Ginseng KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

13.Acupuncture is a complementary therapy that uses fine needles placed in acupoints. What is the believed purpose of these acupoints?

a. Close the gate for pain transmission
b. Align the internal organs
c. Open meridians to release qi
d. Stimulate the centering of qi

ANS: C

Acupuncture therapy uses needles placed in acupoints to open meridians to release qi (life force).

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 450

OBJ: 7 TOP: Acupuncture KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

14.The nurse is educating a patient with phlebitis of the left leg. What alternative therapy should this patient avoid until the condition is resolved?

a. Acupuncture
b. Therapeutic massage
c. Yoga
d. Acupressure

ANS: B

Therapeutic massage is contraindicated in conditions such as thrombosis, phlebitis, and infective skin diseases.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 453

OBJ:9TOP:Therapeutic massage

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

15.What type of alternative therapy is the nurse practicing when using essential oils to provide inhalation treatments?

a. Magnet therapy
b. Respiratory therapy
c. Herbal therapy
d. Aromatherapy

ANS: D

Aromatherapy uses pure essential oils to provide health benefits.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 453

OBJ:10TOP:Aromatherapy

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

16.The nurse is educating a patient regarding reflexology. Information includes that reflexology is a therapy based on the theory that the entire body can be reached by applying pressure to specific areas. Where is pressure mainly applied?

a. Hands
b. Head
c. Back
d. Feet

ANS: D

In reflexology it is thought that the entire body can be reached by applying pressure to specific areas on the feet.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 454

OBJ: 2 | 11 TOP: Reflexology KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Psychological Integrity

17.What type of therapy is thought to increase circulation to the affected area, promote healing, and stimulate acupuncture points?

a. Relaxation therapy
b. Magnetic therapy
c. Yoga therapy
d. Imagery therapy

ANS: B

Magnets are thought to increase circulation to affected areas, promote healing, and stimulate acupuncture points.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 455

OBJ: 12 TOP: Magnetic therapy KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

18.Which term describes using the conscious mind to create situations that evoke physical changes in the body?

a. Imagination
b. Self-hypnosis
c. Imagery
d. Visualization

ANS: C

Imagery uses the conscious mind to create images that evoke physical changes in the body.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 455

OBJ: 1 TOP: Imagery KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

19.The nurse describes a therapy that can produce a state of decreased cognitive, physiological, and/or behavioral arousal. To what alternative therapy is the nurse referring?

a. Subconscious
b. Imagery
c. Sleep
d. Relaxation

ANS: D

Relaxation is the state of general decreased cognitive, physiological, and/or behavior arousal.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 455

OBJ: 1 | 2 TOP: Relaxation KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity

20.What is a therapeutic treatment that joins the mind and body and increases muscle tone and flexibility?

a. Acupressure
b. Spiritual enrichment
c. Yoga therapy
d. Therapeutic massage

ANS: C

Yoga therapy is the joining of the mind, body, and spirit to enrich the quality of ones life. Yoga also increases muscle tone and flexibility.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 457

OBJ: 14 TOP: Yoga KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

21.What training system may help prevent osteoporosis?

a. Acupressure
b. Yoga
c. Therapeutic massage
d. Tai chi

ANS: D

Tai chi, although a martial arts skill, increases balance and timing and may prevent osteoporosis.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 458

OBJ: 15 TOP: Tai chi KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

22.A patient wants to use aromatherapy to treat pneumonia, but the hospital policy will not allow burning of eucalyptus-scented candles. What should the nurse suggest the patient use instead?

a. Another essential oil
b. Prescribed medications
c. A topical eucalyptus product
d. Massage therapy

ANS: C

Eucalyptus oils can be used for inhalation or may be applied topically.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Pages 453-454

OBJ:10TOP:Aromatherapy

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

23.A patient admitted with lower back pain is not sure that the prescribed treatment is helping and asks what alternative therapies might help. What should the nurse suggest?

a. Herbal therapy
b. Chiropractic therapy
c. Acupressure
d. Reflexology

ANS: B

Chiropractic therapy is currently viewed as an acceptable treatment for certain disorders, including back pain.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 450

OBJ: 6 TOP: Chiropractic KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

MULTIPLE RESPONSE

24.Herbal remedies vary from pharmaceutical remedies in what way(s)? (Select all that apply.)

a. Herbal remedies use the whole plant.
b. Herbal remedies have no quality control.
c. Herbal remedies have no standard dose.
d. Herbal remedies are sold as food supplements.
e. Herbal remedies are always safe and effective.

ANS: A, B, C, D

Herbal remedies are not always safe and effective.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 446

OBJ:1TOP:Herbal remedies

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

25.Founded in 1992, the National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM) has the responsibility for what actions? (Select all that apply.)

a. Evaluating alternative treatments
b. Distributing information to the public
c. Coordinating and conducting research
d. Removing defective products from the market
e. Regulating third-party reimbursement

ANS: A, B, C

The National Center for Complementary and Alternative Medicine has the responsibility to evaluate treatments, distribute information, and conduct research. It has no power to remove defective products from the market or deal with insurance payments.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 445

OBJ: 1 TOP: National Center for CAM KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

26.The nurse recommends that a patient have animal-assisted therapy sessions (AAT) because this therapy has been found to have what effect(s)? (Select all that apply.)

a. Improvement in mood
b. Decrease in blood pressure
c. Decrease in blood sugar
d. Reduction of allergies
e. Increase in socialization skills

ANS: A, B, E

Animal-assisted therapy (AAT) has been found to improve mood, decrease blood pressure, and increase socialization skills. AAT has not been found to decrease blood sugar or reduce allergies.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Pages 457

OBJ:13TOP:Animal-assisted therapy (AAT)

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity

27.Why do people often choose complementary and alternative medicine (CAM)? (Select all that apply.)

a. CAM is less invasive.
b. CAM is more holistic.
c. CAM is focused on treatment of disease.
d. CAM is dedicated to health maintenance.
e. CAM is within the control of the patient.

ANS: A, B, D, E

CAM is less invasive, more holistic, dedicated to health maintenance, and within control of the patient. CAM is focused on prevention, not treatment.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Pages 444-445

OBJ: 1 TOP: CAM KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

COMPLETION

28.The nurse reassures a patient that almost _____% of all health care consumers in the United States take some form of herbal or natural supplement alone or in combination with conventional medicines but rarely report this practice to their health care providers.

ANS:

50

fifty

It is estimated that almost half of all health care consumers in the United States take some form of herbal or natural product supplement alone or in combination with conventional medicines but rarely report this practice to their health care providers.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 444

OBJ:3TOP:Herbal supplements

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

29.People with fractures, rheumatoid arthritis, and osteoporosis are not candidates for ____________ therapy.

ANS:

chiropractic

Contraindications for chiropractic therapy include acute myelopathy, fractures, dislocations, rheumatoid arthritis, and osteoporosis.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 450

OBJ: 6 TOP: Chiropractic KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

30.___________________is a noninvasive method an individual can employ to learn control of the body to manage certain conditions. Monitoring equipment is used to measure vital signs and muscle tension. The messages are sent back to the individual.

ANS:

Biofeedback

Biofeedback is a noninvasive method an individual can employ to learn control of the body to manage certain conditions. It may be considered when other therapies have not been successful or in conjunction with other treatments. Health concerns such as anxiety, stress, irritable bowel syndrome, and asthma may be managed using biofeedback.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 458

OBJ: 16 TOP: Biofeedback KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

Leave a Reply