Chapter 16: Health Problems of the School-Age Child My Nursing Test Banks

Chapter 16: Health Problems of the School-Age Child

MULTIPLE CHOICE

1. Deficiency of which vitamin or mineral results in an inadequate inflammatory response?

a.

A

b.

B1

c.

C

d.

Zinc

ANS: A

A deficiency of vitamin A results in an inadequate inflammatory response. Deficiencies of vitamins B1 and C result in decreased collagen formation. A deficiency of zinc leads to impaired epithelialization.

DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 613

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

2. An occlusive dressing is applied to a large abrasion. This is advantageous because the dressing will accomplish what?

a.

Deliver vitamin C to the wound.

b.

Provide an antiseptic for the wound.

c.

Maintain a moist environment for healing.

d.

Promote mechanical friction for healing.

ANS: C

Occlusive dressings, such as Acuderm, are not adherent to the wound site. They provide a moist wound surface and insulate the wound. The dressing does not have vitamin C or antiseptic capabilities. Acuderm protects against friction.

DIF: Cognitive Level: Analyzing REF: p. 613

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Physiological Integrity

3. A toddler has a deep laceration contaminated with dirt and sand. Before closing the wound, the nurse should irrigate with what solution?

a.

Alcohol

b.

Normal saline

c.

Povidoneiodine

d.

Hydrogen peroxide

ANS: B

Normal saline is the only acceptable fluid for irrigation listed. The nurse should cleanse the wound with a forced stream of normal saline or water. Alcohol is not used for wound irrigation. Povidoneiodine is contraindicated for cleansing fresh, open wounds. Hydrogen peroxide can cause formation of subcutaneous gas when applied under pressure.

DIF: Cognitive Level: Analyzing REF: p. 616

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Physiological Integrity

4. The nurse should know what about Lyme disease?

a.

Very difficult to prevent

b.

Easily treated with oral antibiotics in stages 1, 2, and 3

c.

Caused by a spirochete that enters the skin through a tick bite

d.

Common in geographic areas where the soil contains the mycotic spores that cause the disease

ANS: C

Lyme disease is caused by Borrelia burgdorferi, a spirochete spread by ticks. The early characteristic rash is erythema migrans. Tick bites should be avoided by entering tick-infested areas with caution. Light-colored clothing should be worn to identify ticks easily. Long-sleeve shirts and long pants tucked into socks should be worn. Early treatment of the erythema migrans (stage 1) can prevent the development of Lyme disease. Lyme disease is caused by a spirochete, not mycotic spores.

DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 629

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

5. The school nurse is seeing a child who collected some poison ivy leaves during recess. He says only his hands touched it. What is the most appropriate nursing action?

a.

Soak his hands in warm water.

b.

Apply Burows solution compresses.

c.

Rinse his hands in cold running water.

d.

Scrub his hands thoroughly with antibacterial soap.

ANS: C

The first recommended action is to rinse his hands in cold running water within 15 minutes of exposure. This will neutralize the urushiol not yet bonded to the skin. Soaking his hands in warm water is effective for soothing the skin lesions after the dermatitis has begun. Antibacterial soap removes protective skin oils and dilutes the urushiol, allowing it to spread.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 620

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Physiological Integrity

6. A 6-year-old boy with very fair skin will be joining his family during a beach vacation. What should the nurse recommend?

a.

Keep him off the beach during the daytime hours.

b.

Use sunscreen with an SPF of at least 15 and reapply it every 2 to 3 hours.

c.

Apply a topical sunscreen product with an SPF of 30 in the morning.

d.

Dress him in long pants and long-sleeved shirt and keep him under a beach umbrella.

ANS: B

A sunscreen with an SPF (sun protection factor) of at least 15 is recommended. The sunscreen should be reapplied every 2 to 3 hours and after the child is in the water or sweating excessively. During a beach vacation, avoiding the beach during daytime hours is impractical. The highest risk of sun exposure is from 10 AM to 3 PM. Sunlight exposure should be limited during this time. An SPF of 30 is good, but reapplying it is necessary every 2 to 3 hours and when the child gets wet. Long pants and a shirt are impractical. The beach umbrella can be used with the sunscreen to limit exposure to the sun.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 621

TOP: Integrated Process: Teaching/Learning

MSC: Client Needs: Physiological Integrity

7. The management of a child who has just been stung by a bee or wasp should include applying what?

a.

Cool compresses

b.

Antibiotic cream

c.

Warm compresses

d.

Corticosteroid cream

ANS: A

Bee or wasp stings are initially treated by carefully removing the stinger, cleansing with soap and water, applying cool compresses, and using common household agents such as lemon juice or a paste made with aspirin and baking soda. Antibiotic cream is unnecessary unless a secondary infection occurs. Warm compresses are avoided. Corticosteroid cream is not part of the initial therapy. If a severe reaction occurs, systemic corticosteroids may be indicated.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 627

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Physiological Integrity

8. A parent calls the clinic nurse because his 7-year-old child was bitten by a black widow spider. What action should the nurse advise the parent to take?

a.

Apply warm compresses.

b.

Carefully scrape off the stinger.

c.

Take the child to the emergency department.

d.

Apply a thin layer of corticosteroid cream.

ANS: C

The venom of the black widow spider has a neurotoxic effect. The parent should take the child to the emergency department for treatment with antivenin and muscle relaxants as needed. Warm compresses increase the circulation to the area and facilitate the spread of the venom. The black widow spider does not have a stinger. Corticosteroid cream has no effect on the venom.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 628

TOP: Integrated Process: Teaching/Learning

MSC: Client Needs: Physiological Integrity

9. A school-age child has been bitten on the leg by a large snake that may be poisonous. During transport to an emergency facility, what should the care include?

a.

Apply ice to the snakebite.

b.

Immobilize the leg with a splint.

c.

Place a loose tourniquet distal to the bite.

d.

Apply warm compresses to the snakebite.

ANS: B

The leg should be immobilized. Ice decreases blood flow to the area, which allows the venom to work more destruction and decreases the effect of antivenin on the natural immune mechanisms. A loose tourniquet is placed proximal, not distal, to the area of the bite to delay the flow of lymph. This can delay movement of the venom into the peripheral circulation. The tourniquet should be applied so that a pulse can be felt distal to the bite. Warmth increases circulation to the area and helps the toxin into the peripheral circulation.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 631 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: Client Needs: Physiological Integrity

10. Parents phone the nurse and say that their child just knocked out a permanent tooth. What should the nurses instructions to the parents include?

a.

Place the tooth in dry container for transport.

b.

Hold the tooth by the crown and not by the root area.

c.

Transport the child and tooth to a dentist within 18 hours.

d.

Take the child to hospital emergency department if his or her mouth is bleeding.

ANS: B

It is important to avoid touching the root area of the tooth. The tooth should be held by the crown area; rinsed in milk, saline, or running water; and reimplanted as soon as possible. The tooth is kept moist during transport to maintain viability. Cold milk is the most desirable medium for transport. The child needs to be seen by a dentist as soon as possible. Tooth evulsion causes a large amount of bleeding. The child will need to be seen by a dentist because of the loss of a tooth, not the bleeding.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 634

TOP: Integrated Process: Teaching/Learning

MSC: Client Needs: Physiological Integrity

11. Parents are concerned that their 6-year-old son continues to occasionally wet the bed. What does the nurse explain?

a.

This is likely because of increased stress at home.

b.

Enuresis usually ceases between 6 and 8 years of age.

c.

Drug therapy will be prescribed to treat the enuresis.

d.

Testing will be necessary to determine what type of kidney problem exists.

ANS: B

Further data must be gathered before the diagnosis of enuresis is made. Enuresis is the inappropriate voiding of urine at least twice a week. This child does meet the age criterion, but the parents need to be questioned about and keep a diary on the frequency of events. If the bedwetting is infrequent, parents can be encouraged that the child may grow out of this behavior. Drug therapy will not be prescribed until a more complete evaluation is done. Additional assessment information must be gathered, but at this time, there is no indication of renal disease.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: pp. 634-635

TOP: Integrated Process: Teaching/Learning

MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

12. The nurse is assisting the family of a child with a history of encopresis. What should be included in the nurses discussion with the family?

a.

Instruct the parents to sit the child on the toilet at twice-daily routine intervals.

b.

Instruct the parents that the child will probably need to have daily enemas.

c.

Suggest the use of stimulant cathartics weekly.

d.

Reassure the family that most problems are resolved successfully, with some relapses during periods of stress.

ANS: D

Children may be unaware of a prior sensation and be unable to control the urge after it begins. They may be so accustomed to bowel accidents that they may be unable to smell or feel them. Family counseling is directed toward reassurance that most problems resolve successfully, although relapses during periods of stress are possible. Sitting the child on the toilet is not recommended because it may intensify the parentchild conflict. Enemas may be needed for impactions, but long-term use prevents the child from assuming responsibility for defecation. Stimulant cathartics may cause cramping that can frighten children.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: pp. 636-637

TOP: Integrated Process: Teaching/Learning

MSC: Client Needs: Physiological Integrity

13. What is an important consideration in the diagnosis of attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)?

a.

Learning disabilities are apparent at an early age.

b.

The child will always be distracted by external stimuli.

c.

Parental observations of the childs behavior are most relevant.

d.

It must be determined whether the childs behavior is age appropriate or problematic.

ANS: D

The diagnosis of ADHD is complex. A multidisciplinary evaluation should be done to determine whether the childs behavior is appropriate for the developmental age or whether it is problematic. Learning disabilities are usually not evident until the child enters school. Each child with ADHD responds differently to stimuli. Some children are distracted by internal stimuli and others by external stimuli. Parents can only provide one viewpoint of the childs behavior. Many observers should be asked to provide input with structured tools to facilitate the diagnosis.

DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 639

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

14. The nurse is facilitating a conference between the teachers and parents of a 7-year-old child newly diagnosed with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). What does the nurse stress?

a.

Academic subjects should be taught in the afternoon.

b.

Low-interest activities in the classroom should be minimized.

c.

Visual references should accompany verbal instruction.

d.

The childs environment should be visually stimulating.

ANS: C

Verbal instructions should always be accompanied by visual or written instructions. This provides the child with reinforcement and a reference to expectations. Academic subjects should be taught in the morning when the child is experiencing the effects of the morning dose of medication. Low-interest activities should be mixed with high-interest activities to maintain the childs attention. Environmental stimulation should be minimized to help eliminate distractions that can overexcite the child.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 641

TOP: Integrated Process: Teaching/Learning

MSC: Client Needs: Physiological Integrity

15. What is characteristic of children with posttraumatic stress disorder (PTSD)?

a.

Denial as a defense mechanism is unusual.

b.

Traumatic effects cannot remain indefinitely.

c.

Previous coping strategies and defense mechanisms are not useful.

d.

Children often play out the situation over and over again.

ANS: D

The third phase of adjustment to PTSD involves the children playing out the situation over and over to come to terms with their fears. Denial is frequently used as a defense mechanism during the second phase. For some children, traumatic effects can remain indefinitely. Coping is a learned response. During the third stage, the children can be helped to use their coping strategies to deal with their fears.

DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 643

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

16. A 9-year-old child has just been diagnosed with recurrent abdominal pain (RAP). In preparing for discharge, the nurse should include what in the home care instructions to the parents?

a.

Following a high-fiber diet

b.

Using stimulant laxatives

c.

Using ice packs on the abdomen when pain occurs

d.

Sitting on the toilet for 30 minutes after each meal

ANS: A

A high-fiber diet with possible addition of bulk laxatives is beneficial for children with RAP. Bulk-forming laxatives such as psyllium are recommended. Stimulant laxatives may produce painful cramping for the child. Warm packs, such as a heating pad, may help ease the discomfort. Bowel training is recommended to assist the child in establishing regular bowel habits. Thirty minutes is too long for the child to sit on the toilet. The time should be limited to 15 minutes.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 646

TOP: Integrated Process: Teaching/Learning

MSC: Client Needs: Physiological Integrity

17. What is a characteristic of children with depression?

a.

Increased range of affective response

b.

Tendency to prefer play instead of schoolwork

c.

Change in appetite resulting in weight loss or gain

d.

Preoccupation with need to perform well in school

ANS: C

Physiologic characteristics of children with depression include changes in appetite resulting in weight loss or gain, nonspecific complaints of not feeling well, alterations in sleeping patterns, insomnia or hypersomnia, and constipation. Children who are depressed have sad facial expressions with absent or diminished range of affective response. These children withdraw from previously enjoyed activities and engage in solitary play or work with a lack of interest in play. They are uninterested in doing homework or achieving in school, resulting in lower grades.

DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 647

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

18. The school nurse is reviewing the process of wound healing. What is the initial response at the site of injury?

a.

Contraction

b.

Maturation

c.

Fibroplasia

d.

Inflammation

ANS: D

The initial response at the site of injury is inflammation, a vascular and cellular response that prepares the tissues for the subsequent repair process. Fibroplasia (granulation or proliferation), the second phase of healing, lasts from 5 days to 4 weeks. During contraction and maturation, the third and fourth phases of wound healing, collagen continues to be deposited and organized into layers, compressing the new blood vessels and gradually stopping blood flow across the wound.

DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 611

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

19. An older school-age child asks the nurse, What is the reason for this topical corticosteroid cream? What rationale should the nurse give?

a.

The cream is used for an antifungal effect.

b.

The cream is used for an analgesic effect.

c.

The cream is used for an antibacterial effect.

d.

The cream is used for an anti-inflammatory effect.

ANS: D

The glucocorticoids are the therapeutic agents used most widely for skin disorders. Their local anti-inflammatory effects are merely palliative, so the medication must be applied until the disease state undergoes a remission or the causative agent is eliminated. It does not have an antifungal, analgesic, or antibacterial effect.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 614

TOP: Integrated Process: Teaching/Learning

MSC: Client Needs: Physiological Integrity

20. The nurse is caring for a child with a decubiti on the buttocks. The nurse notes that the dressing covering the decubiti is loose. What action should the nurse implement?

a.

Retape the dressing.

b.

Remove the dressing.

c.

Change the dressing.

d.

Reinforce the dressing.

ANS: C

Dressings should always be changed when they are loose or soiled. They should be changed more frequently in areas where contamination is likely (e.g., sacral area, buttocks, tracheal area). The dressing should not be retaped, removed, or reinforced.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 613

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Physiological Integrity

21. The nurse is explaining the purpose of using a vacuum-assisted closure (VAC) device to assist in the healing of a wound. What should the nurse explain as the purpose of using a VAC device?

a.

The device will decrease capillary flow.

b.

The device applies gentle continuous suction.

c.

The device will allow the wound to remain open.

d.

The device will prevent the formation of granulation tissue.

ANS: B

A VAC device uses a technique that involves placing a foam dressing into the wound, covering it with an occlusive dressing, and applying gentle continuous suction. The negative pressure of the suction is applied from the foam dressing to the wound surfaces. The mechanical force removes excess fluids from the wound, stimulates formation of granulation tissue, restores capillary flow, and fosters closure of the wound.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 617

TOP: Integrated Process: Teaching/Learning

MSC: Client Needs: Physiological Integrity

22. A child has had contact with some poison ivy. The school nurse understands that the full-blown reaction should be evident after how many days?

a.

1 day

b.

2 days

c.

3 days

d.

4 days

ANS: B

The full-blown reaction to poison ivy is evident after about 2 days, with linear patches or streaks of erythemic, raised, fluid-filled vesicles; swelling; and persistent itching at the site of contact.

DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 619

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

23. The nurse is admitting a child with frostbite. What health care prescription should the nurse question and verify?

a.

Massage the injured tissue.

b.

Apply a loose dressing after rewarming.

c.

Avoid any application of dry heat to the area.

d.

Administer acetaminophen (Tylenol) for discomfort.

ANS: A

A frostbite victim should not have injured tissue rubbed. It is contraindicated because it can cause damage by rupture of crystallized cells. After rewarming, a loose dressing is applied to the affected skin, and analgesia is administered if indicated. Dry heat is not applied.

DIF: Cognitive Level: Analyzing REF: p. 622

TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment

24. The nurse understands that medications delivered by which route are more likely to cause a drug reaction?

a.

Oral

b.

Topical

c.

Intravenous

d.

Intramuscular

ANS: C

Drugs administered by the intravenous route are more likely to cause a reaction than the oral, topical, or intramuscular route.

DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 623

TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment

MULTIPLE RESPONSE

1. The nurse is caring for a child who has a temperature of 30 C (86 F). What physical effects of hypothermia should the nurse expect to observe in this child? (Select all that apply.)

a.

Reduced urinary output

b.

Injury to peripheral tissue

c.

Increased blood pressure

d.

Tachycardia

e.

Irritability with loss of consciousness

f.

Rigid extremities

ANS: C, D, E

Hypothermia has varying physical effects depending on the childs core temperature. At 30 C (86 F), a child would experience an increase in blood pressure, tachycardia, and irritability followed by a loss of consciousness. Reduced urinary output from a decrease of blood flow to the kidneys, injury to peripheral tissue, and rigid extremities are physical effects observed as the body temperature continues to decrease.

DIF: Cognitive Level: Analyzing REF: pp. 622-623

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

2. The nurse is teaching a school-age child about factors that can delay wound healing. What factors should the nurse include in the teaching session? (Select all that apply.)

a.

Deficient vitamin C

b.

Deficient vitamin D

c.

Increased circulation

d.

Dry wound environment

e.

Increase in white blood cells

ANS: A, B, D

Factors that delay wound healing are a dry wound environment (allows epithelial cells to dry), deficient vitamin C (inhibits formation of collagen fibers), and deficient vitamin D (regulates growth and differentiation of cell types). Decreased, not increased, circulation delays healing. An increase in the white blood cell count may occur but does not delay healing.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 612

TOP: Integrated Process: Teaching/Learning

MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

3. The school nurse is assessing a childs severely scraped knee for infection. What are signs of a wound infection? (Select all that apply.)

a.

Odor

b.

Edema

c.

Dry scab

d.

Purulent exudate

e.

Decreased temperature

ANS: A, B, D

Signs of wound infection are odor, edema, and purulent exudate. Increased, not decreased, temperature indicates infection. A dry scab over the wound is part of the healing process.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 615

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

4. The nurse is teaching parents of a school-age child how to cleanse small wounds. What should the nurse advise the parents to avoid using to cleanse a wound? (Select all that apply.)

a.

Alcohol

b.

Normal saline

c.

Tepid water

d.

Povidoneiodine

e.

Hydrogen peroxide

ANS: A, D, E

Caution caregivers to avoid cleansing the wound with povidoneiodine, alcohol, and hydrogen peroxide because these products disrupt wound healing. Normal saline and tepid water are safe to use when cleansing wounds.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 616

TOP: Integrated Process: Teaching/Learning

MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

5. The emergency department nurse is admitting a child with a temperature of 35 C (95 F). What physical effects of hypothermia should the nurse expect to observe in this child? (Select all that apply.)

a.

Bradycardia

b.

Vigorous shivering

c.

Decreased respiratory rate

d.

Decreased intestinal motility

e.

Task performance is impaired

ANS: B, D, E

Hypothermia has varying physical effects depending on the childs core temperature. At 35 C (95 F), a child would experience vigorous shivering, decreased intestinal motility, and task performance impairment. Bradycardia and decreased respiratory rate are physical effects observed as the body temperature continues to decrease.

DIF: Cognitive Level: Analyzing REF: pp. 622-623

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

6. The nurse is caring for a child with psoriasis. What local manifestations does the nurse expect to assess in this child? (Select all that apply.)

a.

Development of wheals

b.

First lesions appear in the scalp

c.

Round, thick, dry reddish patches

d.

Lesions appear in intergluteal folds

e.

Patches are covered with coarse, silvery scales

ANS: B, C, E

Local manifestations of psoriasis include lesions that appear in the scalp initially and round, thick dry patches covered with coarse, silvery scales. Development of wheals is seen in urticaria. Lesions in intergluteal folds are characteristic of intertrigo.

DIF: Cognitive Level: Analyzing REF: p. 626

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

7. The nurse is caring for a child with erythema multiforme (Stevens-Johnson syndrome). What local manifestations does the nurse expect to assess in this child? (Select all that apply.)

a.

Papular urticaria

b.

Erythematous papular rash

c.

Lesions absent in the scalp

d.

Lesions enlarge by peripheral expansion

e.

Firm papules that may be capped by vesicles

ANS: B, C, D

Local manifestations of erythema multiforme include an erythematous popular rash, lesions involving most skin surfaces except the scalp and lesions that enlarge by peripheral expansion. Papular urticaria and firm papules capped by vesicles are characteristics of an insect bite.

DIF: Cognitive Level: Analyzing REF: p. 626

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

8. The nurse is caring for a child with neurofibromatosis. What local manifestations does the nurse expect to assess in this child? (Select all that apply.)

a.

Pigmented nevi

b.

Axillary freckling

c.

Caf-au-lait spots

d.

Slowly growing cutaneous neurofibromas

e.

Wheals that spread irregularly and fade within a few hours

ANS: A, B, C, D

Local manifestations of neurofibromatosis include pigmented nevi, axillary freckling, caf-au-lait spots, and slowly growing cutaneous neurofibromas. Wheals that spread irregularly and fade within a few hours are characteristic of urticaria.

DIF: Cognitive Level: Analyzing REF: p. 626

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

COMPLETION

1. A health care provider prescribes methylphenidate hydrochloride (Ritalin), PO, 20 mg, twice a day, for a child with attention deficit hyperactivity disorder. The medication label states: Methylphenidate hydrochloride (Ritalin), 10 mg/1 tablet. The nurse prepares to administer one dose. How many tab(s) should the nurse prepare to administer one dose? Fill in the blank. Record your answer as a whole number.

________________

ANS:

2

Follow the formula for dosage calculation.

Desired

Quantity = Tablets per dose

Available

20 mg

1 = 2 tabs

10 mg

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 638

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Physiological Integrity

2. A health care provider prescribes clonidine hydrochloride (Kapvay), PO, 0.3 mg, daily for a child with attention deficit hyperactivity disorder. The medication label states: Clonidine hydrochloride (Kapvay), 0.1 mg/1 tablet. The nurse prepares to administer one dose. How many tablet(s) should the nurse prepare to administer one dose? Fill in the blank. Record your answer as a whole number.

________________

ANS:

3

Follow the formula for dosage calculation.

Multiply 1 mg 10 kg to get the dose = 10 mg

Desired

Quantity = Tablets per dose

Available

0.3 mg

1 tab = 3 tabs

0.1 mg

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 638

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Physiological Integrity

3. A health care provider prescribes sertraline (Zoloft) PO, 50 mg, daily, for a child with depression. The medication label states: Sertraline (Zoloft) oral concentrate, 20 mg/1 ml. The nurse prepares to administer one dose. How many milliliters should the nurse prepare to administer one dose? Fill in the blank. Record your answer to one decimal place.

________________

ANS:

2.5

Follow the formula for dosage calculation.

Desired

Volume = ml per dose

Available

50 mg

1 ml = 2.5 ml

20 mg

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 643

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Physiological Integrity

4. A health care provider prescribes paroxetine (Paxil), 20 mg, PO, daily for a child with depression. The medication label states: Paroxetine (Paxil) 10 mg/1 tablet. The nurse prepares to administer one dose. How many tablet(s) should the nurse prepare to administer one dose? Fill in the blank. Record your answer as a whole number.

________________

ANS:

2

Follow the formula for dosage calculation.

Desired

Quantity = Tablets per dose

Available

20 mg

1 = 2 tabs

10 mg

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 647

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Physiological Integrity

5. A health care provider prescribes haloperidol (Haldol), PO, 0.5 mg, twice a day, for a child with schizophrenia. The medication label states: Haloperidol (Haldol) oral concentrate, 1 mg/1 ml. The nurse prepares to administer one dose. How many milliliters should the nurse prepare to administer one dose? Fill in the blank. Record your answer to one decimal place.

________________

ANS:

0.5

Follow the formula for dosage calculation.

Desired

Volume = ml per dose

Available

0.5 mg

1 ml = 0.5 ml

1 mg

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 648

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Physiological Integrity

6. A health care provider prescribes risperidone (Risperdal), PO, 2 mg, twice a day, for a child with schizophrenia. The medication label states: Risperidone (Risperdal) oral concentrate, 1 mg/1 ml. The nurse prepares to administer one dose. How many milliliters should the nurse prepare to administer one dose? Fill in the blank. Record your answer as a whole number.

________________

ANS:

2

Follow the formula for dosage calculation.

Desired

Volume = ml per dose

Available

2 mg

1 ml = 2 ml

1 mg

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 648

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Physiological Integrity

MATCHING

Many cutaneous lesions are associated with local symptoms. Match the symptom with its definition.

a.

Pruritus

b.

Anesthesia

c.

Hyperesthesia

d.

Hypesthesia

e.

Paresthesia

1. Excessive sensitiveness

2. Itching

3. Diminished sensation

4. Abnormal sensation

5. Absence of sensation

1. ANS: C DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 610

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

2. ANS: A DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 610

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

3. ANS: D DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 610

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

4. ANS: E DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 610

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

5. ANS: B DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 610

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

Match the acute wound to its definition.

a.

Abrasion

b.

Avulsion

c.

Laceration

d.

Incision

e.

Puncture

6. Division of the skin made with a sharp object

7. Forcible pulling out or extraction of tissue

8. Removal of the superficial layers of skin by rubbing or scraping

9. Wound with a relatively small opening compared with the depth

10. Torn or jagged wound

6. ANS: D DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 610

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

7. ANS: B DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 610

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

8. ANS: A DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 610

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

9. ANS: E DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 610

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

10. ANS: C DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 610

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

Leave a Reply