Chapter 15: Political Activism in Nursing: Communities, Organizations, My Nursing Test Banks

Chapter 15: Political Activism in Nursing: Communities, Organizations,

Government

MULTIPLE CHOICE

1. The area of philosophy that deals with the regulation and control of people living in society to preserve prosperity, defend rights, and augment resources is known as

a.

policy.

b.

politics.

c.

political power.

d.

power.

ANS: B

Feedback

A

Policy is a plan of action intended to influence and determine decisions, actions, and other matters.

B

One definition of politics is it is that part of ethics which has to do with the regulation and government of a nation or state, the preservation of its safety, peace, and prosperity, the defense of its existence and rights against foreign control or conquest, the augmentation of its strength and resources, and the protection of its citizens in their rights, with the preservation and improvement of their morals.

C

Political power is used by individuals and groups to influence policy development and implementation.

D

Power is strength of influence.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 314

2. A nurse who lobbies state legislators to support a change in the scope of practice in nursing is engaging in

a.

power sharing.

b.

setting policy.

c.

politics.

d.

legislative power.

ANS: C

Feedback

A

Power sharing is not part of lobbying for causes.

B

Setting policy is the process of determining the decision to govern actions.

C

Politics has to do with the conduct and contests of parties with reference to political measures or the administration of public affairs. Lobbying for a change in the scope of practice relates to the administration of public affairs.

D

Legislative power is the influence of the legislature.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 314

3. The principles and values that govern actions directed at influencing and determining decisions, actions, and other matters are known as

a.

policy.

b.

politics.

c.

political power.

d.

power.

ANS: A

Feedback

A

Policy is a plan of action intended to influence and determine decisions, actions, and other matters.

B

Politics is that part of ethics that has to do with the regulation of a nation or state for the preservation of its safety and prosperity, the defense of its existence, the augmentation of its strength and resources, and the protection of its citizens rights.

C

Political power is used by individuals and groups to influence policy development and implementation.

D

Power is strength of influence.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 315

4. Which of the following is an effective method for the practicing nurse to achieve leadership skills?

a.

Becoming active in professional organizations

b.

Changing jobs frequently to improve skills

c.

Learning about collective bargaining

d.

Avoiding involvement in politics

ANS: A

Feedback

A

Becoming active in professional organizations helps nurses acquire leadership skills.

B

Changing jobs frequently does not build leadership skills.

C

Engaging in collective bargaining does not enhance leadership skills.

D

Involvement in politics can build leadership skills.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 316

5. The American Nurses Association (ANA) serves as the

a.

clearinghouse of standards set by clinical specialty organizations.

b.

regulatory agency setting the guidelines for the scope of practice.

c.

source of dissemination of nursing research.

d.

professional organization for all nurses regardless of practice setting or level of practice.

ANS: D

Feedback

A

The ANA does not establish standards for specialty organizations.

B

State boards of nursing are the regulatory agencies that set the guidelines for the scope of practice.

C

The ANAs purpose is not to disseminate research information.

D

The ANA is an example of a broad-purpose association. It serves the needs of all nurses.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 316

6. A nurse has applied for a job and during the interview was told that the health care facility is a closed shop. What does that phrase mean to the nurse?

a.

The nurse must join a union to be employed there.

b.

The nurse can join the union if desired, but it is not required.

c.

This facility is closed to all union activities.

d.

The facility is negotiating with several unions for control of the employees.

ANS: A

Feedback

A

Union membership is a requirement of employment in a closed shop.

B

Union membership is a requirement of employment in a closed shop.

C

A closed shop already has a union in existence, and membership is a condition of employment there.

D

Union membership is a requirement of employment in a closed shop where a union is already in existence.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 318

7. A nurse is contemplating a political leadership position and wonders if she/he has the desired characteristics to make a good leader. Which of the following traits is inconsistent with a good leader?

a.

Has a developed sense of systems thinking

b.

Solves problems methodically using a strict model

c.

Holds high moral and ethical standards

d.

Adapts quickly to new situations

ANS: B

Feedback

A

A sense of systems thinking is a desired trait in a nurse leader.

B

The ability to solve problems creatively, not using a rigid model, is a desired trait.

C

Having high moral and ethical standards is a desired trait.

D

Being able to adapt quickly in new situations is a desired trait.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 320 | Box 15-1

8. The most critical aspect of nurses becoming personally political is

a.

financially supporting political action committees (PACs).

b.

being informed of social and political issues.

c.

communicating with legislators.

d.

running for office.

ANS: B

Feedback

A

Financially supporting political action committees is an activity more involved in the world of politics.

B

The basis for all political involvement is understanding broader social and political issues to gain insight into what needs to be changed in society and how nurses could help bring about the change.

C

Communicating with legislators is an activity more involved in the world of politics.

D

Running for office is an activity more involved in the world of politics.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 325

9. A nurse has registered to vote, voted in primary and regular elections, and participated in public forums related to budget reductions that could result in the reduction of the numbers of school nurses. The nurse is known as a

a.

nurse citizen.

b.

nurse activist.

c.

nurse politician.

d.

nurse clinician.

ANS: A

Feedback

A

A nurse citizen brings the perspective of health care to the voting booth, to public forums that advocate for health and human services, and to involvement in community activities.

B

A nurse activist takes a more active role in politics than the nurse citizen by joining politically active nursing organizations; contacting public officials through letters, e-mails, and in person; and/or working in the campaign of a candidate supporting nursing issues.

C

A nurse politician realizes and experiences the empowerment that can come from political activism and chooses to run for office.

D

A nurse clinician is a nurse with advanced skills in a particular area of nursing practice.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 325-326

10. A nurse has held a media event to publicize the need for funding for immunizations and lobbied decision makers by providing pertinent statistical information about the risks and benefits of immunizations. The nurse is known as a

a.

nurse citizen.

b.

nurse activist.

c.

nurse politician.

d.

nurse clinician.

ANS: B

Feedback

A

A nurse citizen brings the perspective of health care to the voting booth, to public forums that advocate for health and human services, and to involvement in community activities.

B

A nurse activist takes a more active role in politics than the nurse citizen by joining politically active nursing organizations; contacting public officials through letters, e-mails, and in person; and/or working in the campaign of a candidate supporting nursing issues.

C

A nurse politician realizes and experiences the empowerment that can come from political activism and chooses to run for office.

D

A nurse clinician is a nurse with advanced skills in a particular area of nursing practice.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 326

11. A nurse was appointed to a governing board of a governmental agency and then ran for an elective office. The nurse is known as a

a.

nurse citizen.

b.

nurse activist.

c.

nurse politician.

d.

nurse clinician.

ANS: C

Feedback

A

A nurse citizen brings the perspective of health care to the voting booth, to public forums that advocate for health and human services, and to involvement in community activities.

B

A nurse activist takes a more active role in politics than the nurse citizen by joining politically active nursing organizations; contacting public officials through letters, e-mails, and in person; and/or working in the campaign of a candidate supporting nursing issues.

C

A nurse politician realizes and experiences the empowerment that can come from political activism and chooses to run for office.

D

A nurse clinician is a nurse with advanced skills in a particular area of nursing practice.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 327

MULTIPLE RESPONSE

1. A variety of benefits result from membership in professional organizations, including (Select all that apply.)

a.

availability of practice guidelines to influence policy development.

b.

discount on licensure fees.

c.

continuing education opportunities.

d.

opportunities to develop personal leadership skills.

e.

increased pay and prestige in the work setting.

ANS: A, C, D

Feedback

Correct

Availability of practice guidelines to influence policy development, continuing education opportunities, and opportunities to develop personal leadership skills are all benefits offered by professional organizations such as the ANA.

Incorrect

Professional organizations may offer discounts on many services, but licensure fees are not one of those services. Increased pay is not an advertised benefit of joining a professional organization.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 321

Leave a Reply