Chapter 15- Mental Health Promotion for Children and Adolescents My Nursing Test Banks

 

1.

While caring for a family who lost a 10-year-old son in a car accident, the nurse should instruct the parents to tell the 4-year-old sister which of the following about her brother?

A)

He died and is not coming back.

B)

He passed on to the other side.

C)

He departed on a long journey.

D)

He has gone to see the Lord above.

2.

The nurse is counseling a family with a 10-year-old child after the death of a favorite uncle. The nurse provides guidance to the parents, informing them that the child may exhibit which of the following as a response?

A)

Talk about scary, morbid novels all the time.

B)

Complain of aches and pains, stomachaches, that sort of thing.

C)

Suddenly become afraid of leaving home to go to school.

D)

Become obsessed with religious rituals, Bible verses, and prayer.

3.

The nurse is counseling a family with two parents and two children, ages 8 and 10 years. The mother complains that the children are constantly fighting and have intense sibling rivalry. When statement would be most appropriate when advising the parents about how to respond to the sibling rivalry?

A)

Try reacting to each as unique individuals with talents and interests distinctly their own.

B)

Be firm about telling the children they have to cooperate with one another.

C)

Slowly decrease the amount of attention and control shown to the older child.

D)

Make sure they have a quiet, subdued home environment to avoid stimulating conflict.

4.

A 3-year-old child has been admitted to the hospital after an automobile accident. Which statement by the nurse would be most appropriate when discussing the type of behavior the parents can expect their child to display while hospitalized?

A)

Your child may not be able to accept how the injury has changed your childs appearance.

B)

Your child may seem unduly anxious in the presence of strangers.

C)

Your child may experience some guilt feelings associated with the accident.

D)

Your child will exhibit intermittent periodic mood swings, but these should be brief.

5.

A nurse is providing care to several chronically ill children. Which of the following would the nurse identify as having the greatest risk for developing a psychiatric problem?

A)

12 year-old with diabetes mellitus

B)

5 year-old with cerebral palsy

C)

8 year-old who has chronic renal disease

D)

10 year-old with a heart murmur

6.

The nurse is planning a counseling session with a group of at-risk adolescents on the topic of drug abuse. Which teaching strategy would be most effective?

A)

Handing out educational pamphlets and showing slides of car accidents related to teen drug use.

B)

Showing informational videotapes and providing Internet addresses on the topic of drug addiction.

C)

Giving information by lecturing and using pre- and posttest quizzing about the information.

D)

Involving peers in teaching the effective group problem-solving skills.

7.

The nurse is counseling a family with a child who has been abused by adult family friend in the past. When explaining about the childs needs, which of the following would be most important for the nurse to stress?

A)

A supportive relationship with an adult

B)

Long-term psychotherapy

C)

Antidepressant medications

D)

Short-term separation from the parents

8.

The nurse is planning an initial therapy session with a 20-year-old patient whose parents had alcoholism. The nurse anticipates that the patient would most likely exhibit symptoms of which of the following?

A)

Delusions

B)

Paranoid delusions

C)

Low self-concept

D)

Extroversion

9.

A home-health nurse is working with a poverty-stricken family that has two small children, ages 2 and 3 years. The family lives in an isolated rural area. The familys home has a dirt floor, and there are chickens living in the house with the family. Because of a recent wind storm, there is a sizeable hole in the roof that lets rain and snow into the house. Which nursing intervention would be the highest priority in this situation?

A)

Make immunization appointments for the children in a nearby towns public health clinic.

B)

Help the family find funding and manpower to patch and repair the roof of their home.

C)

Determine the educational readiness of the two children.

D)

Report the family for child abuse because of neglect.

10.

While engaging in a discussion with a group of teens about risk behaviors, one of the teens says, That will never happen to me. The nurse interprets this as which of the following?

A)

Invincibility fable

B)

Formal operations

C)

Egocentric thinking

D)

Relational aggression

11.

A nurse is working with a family in which the parents have just gotten divorced. After teaching the parents about measures to reduce the risk of emotional problems for the children, which statement by the parents indicates a need for additional teaching?

A)

We will try to alter their routines so they dont think about the past.

B)

We will make sure that they understand that they did not cause the divorce.

C)

We will develop a regular and consistent schedule for visitation.

D)

We will make sure that we are consistent in the limit that we set.

12.

A group of nursing students is reviewing information about the differences that occur with grieving in children, adolescents, and adults. The students demonstrate understanding of this information when they identify which of the following as characteristic of adolescents?

A)

View death as reversible

B)

Mourn by talking about the loss

C)

Need repeated explanations to understand the loss

D)

Express a time limit for socially acceptable grieving

13.

A nurse is working with a child for which an out-of-home placement has occurred. Which of the following would the nurse anticipate as the childs initial response?

A)

Despair

B)

Withdrawal

C)

Protest

D)

Detachment

14.

The nurse is working with a child who has engaged in bullying. Which of the following would be most effective for the nurse to implement?

A)

Psychoeducation

B)

Bibliotherapy

C)

Early intervention program

D)

Social skills training

15.

A nurse is developing a plan of care for a family who is experiencing problems related to their childs chronic illness. The nurse plans to have the family read a group of short stories written by parents of children with chronic illnesses. The nurse will be using which technique?

A)

Psychoeducation

B)

Social skills training

C)

Bibliotherapy

D)

Assertiveness training

16.

After teaching a class about childhood and adolescent mental health, the instructor determines that additional teaching is needed when the class identifies which of the following as promoting mental health in children?

A)

Difficult temperament

B)

Age-appropriate physical development

C)

Secure attachment

D)

Normal psychosocial development

17.

A nurse is providing teaching to a group of parents with children and adolescents who have experienced losses. The nurse determines that the teaching was successful when the group states which of the following?

A)

Children grieve in similar ways regardless of their age.

B)

Children often use fantasy to fill in their gaps in understanding.

C)

Families tend to grieve at similar times after the loss.

D)

Children and adults grieve much in the same manner.

Answer Key

1.

A

2.

B

3.

A

4.

B

5.

B

6.

D

7.

A

8.

C

9.

B

10.

A

11.

A

12.

B

13.

C

14.

D

15.

C

16.

A

17.

B

Page 1

Leave a Reply