Chapter 15: Disorders of the Eye, Ear, and Other Sensory Organs My Nursing Test Banks

Chapter 15: Disorders of the Eye, Ear, and Other Sensory Organs

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. What do the extrinsic muscles of the eye control?

a.

Movement of the eyeball

b.

Movement of the eyelid

c.

Size of the pupil

d.

Shape of the lens

ANS: A REF: 387

2. What must happen for the pupil of the eye to dilate?

a.

The circular muscle of the iris must contract.

b.

Cranial nerve III must be activated.

c.

Stimulation of the sympathetic nervous system is required.

d.

The optic nerve must be stimulated.

ANS: C REF: 387

3. Which of the following is caused by an irregular curvature of the cornea or lens?

a.

Nystagmus

b.

Astigmatism

c.

Hyperopia

d.

Strabismus

ANS: B REF: 389

4. Trachoma is an eye infection caused by:

a.

influenza virus.

b.

Candida albicans.

c.

Staphylococcus bacteria.

d.

Chlamydia bacteria.

ANS: D REF: 391

5. Which statement does NOT apply to chronic glaucoma?

a.

Degeneration and obstruction of the trabecular network

b.

Gradual increase in intraocular pressure

c.

Abnormally narrow angle between the cornea and iris

d.

Damage to the retina and optic nerve

ANS: C REF: 391-392

6. Which disorder is manifested by loss of peripheral vision?

a.

Retinal detachment

b.

Chronic (wide-angle) glaucoma

c.

Cataract

d.

Macular degeneration

ANS: B REF: 392

7. Which of the following involves a gradual clouding of the lens of the eye?

a.

Glaucoma

b.

Cataract

c.

Macular degeneration

d.

Keratitis

ANS: B REF: 393

8. Which of the following is a likely consequence of an untreated detached retina?

a.

Lack of nutrients causing death of retinal cells

b.

Edema of the cornea causing blurred vision

c.

Cupping of the optic disc with damage to the optic nerve

d.

Damage to the fovea centralis

ANS: A REF: 394

9. Which of the following is a sign of a detached retina?

a.

Painless blurring of vision

b.

Eye pain, halos around lights, and nausea

c.

Progressive loss of central vision

d.

No pain, development of a dark area in the visual field

ANS: D REF: 394

10. What is the basic pathological change with macular degeneration?

a.

Increased amount of aqueous humor in the eye

b.

Movement of vitreous humor between the retina and the choroid

c.

Degeneration of the retinal cells in the fovea centralis

d.

Damage to the optic nerve and meninges

ANS: C REF: 394

11. What does the inner ear contain?

a.

Malleus, incus, and stapes

b.

Organ of Corti and semicircular canals

c.

Tympanic membrane and auditory canal

d.

Ossicles and oval window

ANS: B REF: 395

12. Which of the following is an example of conduction deafness?

a.

Damage to the organ of Corti

b.

Degeneration of cranial nerve VIII

c.

Adhesions reducing the movement of the ossicles

d.

Trauma affecting the temporal lobe

ANS: C REF: 396

13. In a case of acute otitis media, what would a purulent discharge in the external canal of the ear and some pain relief likely indicate?

a.

Infection of the external ear

b.

Obstruction of the auditory tube

c.

Rupture of the tympanic membrane

d.

Spread of infection into the mastoid cells

ANS: C REF: 398

14. How does otosclerosis cause hearing loss?

a.

Fixation of the stapes to the oval window

b.

Adhesions between the ossicles

c.

Fibrosis in the tympanic membrane

d.

Overgrowth of bone obstructing the auditory tube

ANS: A REF: 399

15. Why does vertigo occur with Mnires syndrome?

a.

Fluid is lost from the inner ear.

b.

Increased blood pressure causes edema in the middle and inner ears.

c.

Damage occurs to the vestibular branch of the auditory nerve.

d.

Excessive endolymph impairs the function of hair cells in the labyrinth.

ANS: D REF: 399

16. Which is the early effect of age-related macular degeneration?

a.

Loss of central visual acuity

b.

Intermittent pain and blurred vision

c.

Loss of peripheral vision

d.

Loss of night vision and color perception

ANS: A REF: 394

17. Which of the following is often the first sign of ototoxicity from drugs or chemicals?

a.

Sudden total loss of hearing

b.

Tinnitus

c.

Severe pain in ear

d.

Fluid exudate draining from ear

ANS: B REF: 396

18. Which of the following statements is TRUE?

a.

Conduction deafness results from inner ear damage.

b.

Cochlear implants may restore hearing in cases of sensorineural loss.

c.

Damage to the auditory area of the brain causes deafness in one ear.

d.

Cochlear implants can replace the auditory pathway in all deaf individuals.

ANS: B REF: 396-397

19. Loss of the left visual field results from damage to the:

a.

left optic nerve.

b.

right optic nerve.

c.

left occipital lobe.

d.

right occipital lobe.

ANS: D REF: 389

20. The involuntary abnormal movement of one or both eyes is referred to as:

a.

strabismus.

b.

nystagmus.

c.

presbyopia.

d.

diplopia.

ANS: B REF: 389-390

21. An infection that damages the auditory nerve can cause what type of hearing loss?

a.

Sensorineural

b.

Conduction

c.

Semiacute

d.

Inflammatory

ANS: A REF: 396

22. Which fluid is found surrounding the optic disc?

a.

Aqueous humor

b.

Vitreous humor

c.

Cerebrospinal fluid

d.

Tears

ANS: C REF: 389

23. The area providing the greatest visual acuity is the:

a.

Macula lutea

b.

Fovea centralis

c.

Optic disc

d.

Lens

ANS: B REF: 388

24. Narrow-angle glaucoma develops when the angle is decreased between the:

a.

retina and ciliary process.

b.

lens and ciliary body.

c.

iris and cornea.

d.

iris and lens.

ANS: C REF: 391-392

25. The lens and cornea are nourished by:

a.

small capillaries.

b.

tears.

c.

vitreous humor.

d.

aqueous humor.

ANS: D REF: 387

26. Which term refers to near-sightedness?

a.

Hyperopia

b.

Presbyopia

c.

Myopia

d.

Diplopia

ANS: C REF: 389

27. Severe pain develops with narrow-angle glaucoma when the:

a.

pupils are constricted.

b.

pupils are dilated.

c.

lens changes shape.

d.

excess vitreous humor forms.

ANS: B REF: 393

28. The semicircular canals of the inner ear are responsible for:

a.

balance and equilibrium.

b.

hearing in the upper frequency range.

c.

hearing in the lower frequency range.

d.

balancing the pressure in the auditory canal.

ANS: A REF: 396

29. Trachoma is indicated by the presence of:

a.

purulent exudate and red sclerae.

b.

corneal abrasions by the infected eyelids.

c.

diplopia and cloudy lens.

d.

ptosis and fixed dilation of the pupil.

ANS: B REF: 391

30. Which of the statements apply to infection of the eye by Staphylococcus aureus?

1. It involves the conjunctiva.

2. It is highly contagious.

3. It is commonly known as pinkeye.

4. It usually causes keratitis and permanent visual loss.

a.

1, 3

b.

2, 3

c.

2, 4

d.

1, 2, 3

ANS: D REF: 390

31. Herpes simplex virus is a common cause of:

a.

conjunctivitis.

b.

corneal ulceration and scarring.

c.

eye infection in the neonate.

d.

total blindness.

ANS: B REF: 391

32. Sensory receptors that provide information about body movement, orientation, or muscle stretch are referred to as:

a.

visceroceptors.

b.

exteroceptors.

c.

mechanoceptors.

d.

proprioceptors.

ANS: D REF: 386

Leave a Reply