Chapter 15: An Overview of Growth, Development, and Nutrition My Nursing Test Banks

Chapter 15: An Overview of Growth, Development, and Nutrition

Elsevier items and derived items 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

MULTIPLE CHOICE

1. When the nurse notes that an infant can lift her head before she can sit, the nurse is assessing:

a.

Specific to general development

b.

Proximodistal development

c.

Cephalocaudal development

d.

General to specific development

ANS: C

Cephalocaudal development proceeds from head to toe.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 348

OBJ: Objective: 2

TOP: Topic: Directional Patterns of Development

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Maintenance and Promotion: Growth and Development

2. A unique organization of characteristics that determines an individuals pattern of behavior is known as:

a.

Environment

b.

Heredity

c.

Personality

d.

Experience

ANS: C

One definition of personality states that it is a unique organization of characteristics that determines the individuals typical or recurrent pattern of behavior.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Text Reference: 355

OBJ: Objective: 5 TOP: Topic: Personality Development

KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: Health Maintenance and Promotion

3. An infants birthweight is 7 pounds, 8 ounces. The nurse can project the weight at 6 months to be:

a.

12 pounds

b.

15 pounds

c.

18 pounds

d.

22 pounds

ANS: B

An infant usually doubles his or her birth weight by 5 to 6 months.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 349

OBJ: Objective: 4 TOP: Topic: Growth

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

4. The nurse assessing patterns of growth in a child would investigate further if:

a.

Previous weight was in the 75th percentile, and present weight is in the 25th percentile.

b.

Height is in the 90th percentile, and weight is in the 75th percentile.

c.

Last weight was in the 5th percentile, and present weight is in the 10th percentile.

d.

Weight is in the 50th percentile, and siblings weight at the same age was in the 75th percentile.

ANS: A

The child showing a difference of two or more percentile levels from an established growth pattern should undergo further evaluation.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 351

OBJ: Objective: 3 TOP: Topic: Growth

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

5. A mother reports that she and her husband have had one child together, but both have children from previous marriages living in their home. The nurse will base the care planning on the fact this family type is a:

a.

Nuclear family

b.

Blended family

c.

Alternate family

d.

Extended family

ANS: B

A blended family involves the remarriage of persons with children.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 354, Table 15-1

OBJ: Objective: 9 TOP: Topic: The Family

KEY: Nursing Process Step: Planning

MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Psychosocial Adaptation

6. The mother of a 7-month-old reports that the first lower central incisor has erupted. She asks the nurse, How many teeth will he have by his first birthday? The nurse would explain that by 1 year of age, the infant usually has:

a.

Two teeth

b.

Four teeth

c.

Six teeth

d.

Eight teeth

ANS: C

The 1-year-old infant usually has about six teeth, four above and two below.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 375

OBJ: Objective: 8 TOP: Topic: Dentition

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Maintenance and Promotion: Growth and Development

7. At a well-baby visit, parents of a 6-month-old ask when to take the infant for the first dental visit. The nurses best response would be:

a.

If the teeth are brushed regularly, the child should see a dentist by 3 years of age.

b.

The first dental visit should be arranged after the first tooth erupts.

c.

The child should have a dental examination when all deciduous teeth have erupted.

d.

A dental visit by 1 year of age is recommended by the American Academy of Pediatric Dentistry.

ANS: D

The Academy of Pediatric Dentistry recommends that the first dental visit occur by 1 year of age.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 375

OBJ: Objective: 8 TOP: Topic: Dentition

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Maintenance and Promotion: Prevention and Early Detection of Disease

8. The nurse planning anticipatory guidance for the caregiver of a preschool-age child would explain that permanent teeth begin erupting about the age of:

a.

4 years

b.

6 years

c.

8 years

d.

10 years

ANS: B

Permanent teeth do not erupt through the gums until the sixth year.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 375

OBJ: Objective: 8 TOP: Topic: Dentition

KEY: Nursing Process Step: Planning

MSC: NCLEX: Health Maintenance and Promotion: Growth and Development

9. A mother asks the nurse how much food should be offered to her 2-year-old. The nurse responds that a good rule of thumb for serving size would be:

a.

2 tablespoons

b.

3 tablespoons

c.

4 tablespoons

d.

5 tablespoons

ANS: A

The rule of thumb for serving sizes is to offer 1 tablespoon per year of age.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 374

OBJ: Objective: 7 TOP: Topic: Rule of Thumb for Serving Sizes

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Maintenance and Promotion: Growth and Development

10. An assessment of a childs nutritional status reveals the child is alert, with shiny hair, firm gums, firm mucous membranes, and regular elimination. This childs nutritional status would be described as:

a.

Overnourished

b.

Undernourished

c.

Well nourished

d.

Borderline

ANS: C

Well-nourished children show steady gains in height and weight and have shiny hair, firm gums and mucous membranes, and regular elimination.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 374

OBJ: Objective: 7 TOP: Topic: Nutrition

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

11. The nurse encourages a Puerto Rican family to bring food to a child because he is not eating the food served on his tray at the hospital. The nurse would expect the child to eat:

a.

Dried beans mixed with rice

b.

Crisp vegetables

c.

Spaghetti and meatballs

d.

Wild berries, roots, and seeds

ANS: A

A common food choice of Americans of Puerto Rican descent is dried beans mixed with rice.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 364, Table 15-5

OBJ: Objective: 9 TOP: Topic: Feeding the Ill Child

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort

12. The nurse observes that a 2-year-old is able to use a spoon steadily at mealtime. The nurse recognizes that being able to feed himself is important to the toddler in developing:

a.

Good nutrition

b.

A sense of independence

c.

Adequate height and weight

d.

Healthy teeth

ANS: B

By the end of the second year, toddlers can feed themselves. This helps them to develop a sense of independence.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 373, Table 15-3

OBJ: Objective: 7 TOP: Topic: Feeding the Healthy Child

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Maintenance and Promotion: Growth and Development

13. To meet Eriksons developmental task of industry, the nurse caring for a 7-year-old would choose an activity such as:

a.

Working a jigsaw puzzle

b.

Looking at a comic book

c.

Playing a competitive board game

d.

Coloring a picture in a coloring book

ANS: A

In the developmental period of late childhood, children are striving to develop a sense of industry. The completion of a jigsaw puzzle is industrious play.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 363,Table 15-3

OBJ: Objective: 6 TOP: Topic: Personality Development

KEY: Nursing Process Step: Planning

MSC: NCLEX: Health Maintenance and Promotion: Growth and Development

14. The nurse recognizes Piagets concrete operational thinking when:

a.

A 2-year-old says, Its night time when his room is darkened.

b.

A 4-year-old refers to the hospital as my house.

c.

A 5-year-old coloring a picture of a puppy says, This is my puppy.

d.

A 7-year-old says, I am sick because I have germs in my chest.

ANS: D

The 7-year-olds remark reflecting the cause and effect of germs and illness is an example of operational thinking. All other options are examples of preoperational thought, which is egocentric and symbolic.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 362, Table 15-4

OBJ: Objective: 6 TOP: Topic: Cognitive Development

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Maintenance and Promotion: Growth and Development

15. The nurse has discussed with the mother about introducing solid foods to the 6-month-old infant. The nurse determines that the mother understands the information when she states the first food she will give to the infant is:

a.

Rice cereal

b.

Yellow vegetables

c.

Egg yolks

d.

Fruits

ANS: A

Solid foods are usually introduced at about 6 months of age starting with rice cereal, which is the least allergenic.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 373

OBJ: Objective: 7 TOP: Topic: Feeding the Healthy Child

KEY: Nursing Process Step: Evaluation

MSC: NCLEX: Health Maintenance and Promotion: Growth and Development

16. When the 8-year-old child comes to the school nurse with his central incisor in his hand and reports he knocked his tooth out on the water fountain, the nurse should:

a.

Give him an ice cube to suck on.

b.

Have him wash his mouth out with peroxide and water.

c.

Wrap the tooth in a clean tissue.

d.

Wash off the tooth and place it in a container of milk.

ANS: D

The tooth should be washed off and put in a container of milk to preserve it for possible reimplantation.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 373

OBJ: Objective: 8 TOP: Topic: Loss of Tooth

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Reduction of Risk

17. The mother of a 7-month-old states, The baby is eating food now. Should I give him regular milk, too? The nurse would respond:

a.

You should give the baby low-fat milk.

b.

Try the milk. See if he has any digestive problems.

c.

Continue breast milk or iron-fortified formula until 1 year of age.

d.

At this age, infants can tolerate a lactose-free or soy-based milk.

ANS: C

Whole milk should not be introduced before 1 year of age. Low-fat milk should not be introduced before 2 years of age.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 370

OBJ: Objective: 7 TOP: Topic: Nutrition and Health

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

18. When a small group of preschool-age children were playing house, each child was pretending to be a particular family member. The nurse recognizes this as which type of play?

a.

Parallel

b.

Cooperative

c.

Symbolic

d.

Fantasy

ANS: B

In cooperative play, children play with each other, each taking a specific role.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 376, Table 15-12

OBJ: Objective: 10 TOP: Topic: Play

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Maintenance and Promotion: Growth and Development

19. When the nurse asks the 10-year-old American Indian if he is ready to go to therapy, he does not answer immediately. The nurse assesses this as:

a.

Indecision

b.

Considering the answer in silence

c.

Shyness with strangers

d.

Fear of medical personnel

ANS: B

Native Americans value silence. They need to sit and consider matters before replying to questions.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 360, Table 15-2

OBJ: Objective: 9

TOP: Topic: Ethnic Considerations-American Indian

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Psychosocial Adaptation

20. A mother tells the nurse, My 11-month-old son is not as active as my other children were at this age. He is the youngest of four and the older children love to dote on him. Which factor is influencing this childs language development?

a.

Heredity

b.

Sex

c.

Mothers health during pregnancy

d.

Ordinal position

ANS: D

Motor development of the youngest child may be prolonged if the child is babied by others in the family.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 353

OBJ: Objective: 4 TOP: Topic: Factors Influencing Development

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Maintenance and Promotion: Growth and Development

21. The nurse explains that when a mother tells her 4-year-old child that balls should be played with outside and not inside the house, the child is likely to obey the rule because she:

a.

Does not want to be punished

b.

Wants to please her mother

c.

Respects authority figures

d.

Believes that following the rules is right

ANS: A

According to Kohlberg, children in the preconventional stage (4 to 7 years) are obedient to their parents for fear of punishment.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 361

OBJ: Objective: 6 TOP: Topic: Moral Development

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Maintenance and Promotion: Growth and Development

22. When demonstrating a bath procedure to parents of Vietnamese origin, the nurse should avoid:

a.

Talking directly to the mother

b.

Exposing the childs genitals

c.

Touching the childs head

d.

Using cool water

ANS: C

The Vietnamese are very sensitive about anyone touching a childs head because that is where consciousness lies.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 354, Table 15-2

OBJ: Objective: 3

TOP: Topic: Ethnic Considerations-Vietnamese

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Psychosocial Adaptation

MULTIPLE RESPONSE

1. The pediatric nurse reminds a group of parents that children differ from adults in that children have:

Select all that apply.

a.

A higher metabolic rate

b.

A greater surface area in relation to their weight

c.

Less mature organ systems

d.

Ineffective immune systems

e.

A continuously changing growth and development pattern

ANS: A, B, C, E

Children are in a continuous growth and development pattern. Children have a greater surface area and a higher metabolic rate. All of their organ systems are not mature.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 348

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: Adult Versus Child

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

2. To introduce a toddler to new foods, the nurse suggests:

Select all that apply.

a.

Serve one food at a time.

b.

Avoid showing personal likes or dislikes.

c.

Offer foods in small amounts, less than a teaspoon.

d.

Entice the toddler to eat with sweets.

e.

Serve food warm.

ANS: A, B, C, E

Foods should be introduced in small, warm servings, one food at a time. Sweets and milk should not be offered until after solid food.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 374

OBJ: Objective: 3 TOP: Topic: Solid Food

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

COMPLETION

1. The nurse includes in the care plan for a Hispanic family to encourage visits from the ______ ____________ or _______________ for a healing ceremony.

ANS: folk healer or curandero

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 356, Table 15-2

OBJ: Objective: 9 TOP: Topic: Folk Healer or Curandero

KEY: Nursing Process Step: Planning

MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Coping and Adaptation

NOT: Rationale: Hispanics have faith in the effect of the curandero and are soothed by the ceremonies.

2. The nurse assesses an unmet need in a hospitalized child who clings to his mother as she is about to leave. The basic needs, as described by Maslow, that are unmet in this case are: __________ and ____________________.

ANS: love, belongingness

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 361, Table 15-2

OBJ: Objective: 6 TOP: Topic: Maslows Hierarchy

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Psychosocial Adaptation: Coping and Adaptation

NOT: Rationale: The child feels loss of love and the belonging of the family unit.

3. The nurse cautions that children who are put to sleep with a bottle are at risk for a dental problem called ______ _____________.

ANS: milk caries

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 377, Figure 15-11

OBJ: Objective: 7 TOP: Topic: Milk Caries

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

NOT: Rationale: The bacteriocidal effects of saliva decrease during sleep; therefore, when the saliva and the milk combine, they bathe the teeth in a mixture that encourages dental caries.

Leave a Reply