Chapter 15 My Nursing Test Banks

  1. What should managers do to maintain adequate staff in their organization?
    A) Proactively plan to hire two RNs for each unit each year
    B) Use knowledge of turnover rates on their units for planning and hiring
    C) Look at staff-to-patient ratios at other health-care organizations in the area
    D) Hire consultants to study national turnover rates to determine recruitment needs Ans: B

    Feedback:

    Staffing needs are unique to each institution and should be determined by looking at patient census, patient health-care needs, the type of patient care management used, and budget. None of the remaining options are accurate statements concerning adequate staffing.

  2. Which statement about the role of unit managers in recruitment and selection is accurate?
    1. A)  The more centralized nursing management is and the more complex the personnel department, the greater the involvement of the unit manager
    2. B)  Unit managers should always leave such decisions to a centralized personnel department so consistency can be maintained
    3. C)  Regardless of the extent of their involvement, all managers must be aware of recruitment and selection constraints within their organization
    4. D)  Unit managers should assume total responsibility for recruitment and selection of personnel on their units

Ans: C

Feedback:

Although some institutions have personnel departments and nurse recruiters to carry out most of the hiring responsibilities, the nurse-manager must understand how recruitment and selection are accomplished within the organization. None of the remaining options are accurate statements concerning recruiting.

Page 1

3. What is the relationship between the national and local economy and an organizations ability to maintain an adequate workforce?

  1. A)  When the economy is on an upswing, many unemployed nurses return to work

    and recruitment becomes easier

  2. B)  When a recession occurs it causes many part-time nurses to return to full-time

    employment and others to delay their retirement

  3. C)  Although the economy tends to affect the size of the blue-collar workforce,

    professions such as nursing remain fairly stable regardless of economic changes

  4. D)  When there is an economic downturn, many nurses reduce their work hours from

    full time to part time

Ans: B

Feedback:

Nursing shortages occur when the economy is on the upswing and decline when the economy recedes, because many unemployed nurses return to the workforce and part- time employees return to full-time employment. None of the other options identify that relationship.

4. What

  1. A)  Interviewer reliability is high if the interview is unstructured
  2. B)  Interviewer reliability improves if the interview is structured uniformly
  3. C)  Reliability increases when there is a team approach to the interview
  4. D)  Positive information is weighed more heavily than negative information

Ans: B
Feedback:
Reliability means that something is measured consistently time after time. Therefore, if more than one interviewer uses the same format to interview a candidate, the reliability of the interviews improves. None of the other options identify the research findings.

has research shown regarding interviewing reliability?

5. What

  1. A)  Conduct single, rather than multiple, interviews
  2. B)  Trust his or her first impressions of an applicant
  3. C)  Avoid taking notes during the interview
  4. D)  Develop a structured interview format

Ans: D
Feedback:
The same structured interview should be used for all employees applying for the same job classification. None of the other options identify an appropriate technique.

should the interviewer do to increase the reliability and validity of an interview?

Page 2

6. Which is an appropriate strategy for planning, conducting, and controlling the interview?

  1. A)  When an applicant clearly does not have the proper qualifications for a position, the interviewer should be tactful, but advise the applicant as soon as possible that there is a lack of appropriate qualifications for the job
  2. B)  Personal questions should be asked early during the interview process so a rapport can be established between the interviewer and the applicant
  3. C)  The interviewer should develop questions that can be answered with a yes or no answer
  4. D)  The interviewer should assess an applicants perceptive skills by sending nonverbal cues to the applicant during his or her responses

Ans: A

Feedback:

In situations in which the interviewee is not qualified for the position, the interviewer must inform the interviewee of this early and tactfully. After the interview is completed, the interviewer should take notes for the file of the exact reason for rejection in case of later discrimination charges. None of the other options identify an appropriate strategy.

7. Which area of questioning is considered an illegal interview inquiry?

  1. A)  Questions about the applicants marital status
  2. B)  The languages the applicant speaks or writes
  3. C)  Inquiries about educational experiences
  4. D)  Place of residence

Ans: A
Feedback:
Asking applicants about their marital status or whether they have children is unlawful. None of the other options are considered illegal areas of questioning.

8. What
A) Accept the resume as an honest and objective source of data regarding the

should selectors do when processing the employment application?

applicant

  1. B)  Require a physical examination before making a hiring decision
  2. C)  Always follow up on references and verify employment history
  3. D)  Use unsolicited personal information about an applicant as a valid reason for job

    disqualification

Ans: C

Feedback:

Some managers prefer to verify credentials and references before the interview; others do it after the interview. Either way, doing a comprehensive check of credentials and references is of absolute importance. None of the other options identify the selectors processing role.

Page 3

9. Which statement about the proper placement of employees within the organization is correction?

  1. A)  It occurs when an attempt is made to place employees in units where they have the greatest chance of success
  2. B)  It is overrated as a retention strategy because most employees readily adapt to whatever unit on which they are placed
  3. C)  It refers to placing employees on units that have the greatest need for new staff
  4. D)  It occurs when employees are able to modify their own personal values and

    beliefs to coincide with that of the unit on which they are placed

Ans: A

Feedback:

If employees are placed where they have the greatest chance of success, employee morale and retention will be positively affected. None of the other options are accurate statements.

10. Which statement describes the induction phase of employee indoctrination?

  1. A)  It occurs after hiring but before performing the role
  2. B)  It includes the activities performed by the personnel department
  3. C)  It relates to the information included in the employees handbook
  4. D)  It is the responsibility of the staff development department

Ans: A
Feedback:
Induction, the first phase of indoctrination, includes all activities that educate the new employee about the organization and personnel policies and procedures before actually assuming nursing responsibilities. None of the other options identify that phase accurately.

11. Which question asked during an interview is acceptable?

  1. A)  Are you married?
  2. B)  Have you ever been arrested?
  3. C)  What is your religious preference?
  4. D)  What professional organizations do you belong to?

Ans: D
Feedback:
It is lawful for an interviewer to ask about professional organizations, but the interviewer cannot ask the interviewee to produce a list of all memberships. None of the other options identify an acceptable question.

Page 4

12. In checking the background of a potential candidate for hire, which is the least frequently checked source?

  1. A)  Academic credentials
  2. B)  References of former employers
  3. C)  References of recent teachers
  4. D)  Verification of work history

Ans: A Feedback:

Academic credentials are the least frequently checked background information. All of the other options are frequently checked.

13. When do nursing shortages historically occur?

  1. A)  When the economy is beginning an upswing
  2. B)  When the economy is receding
  3. C)  When nursing salaries decline
  4. D)  When patient acuity increases

Ans: A, B
Feedback:
Historically, nursing shortages occur when the economy is on the upswing and decline when the economy recedes. Historically, salaries were not a factor in existing nursing shortages. Currently, as the nursing pool ages, there is a nursing shortage projected.

14. What contributed to beginning of an acute shortage in many health-care settings in the late 1990s?

1. Hospital downsizing
2. National businesses downsizing
3. Shortsightedness regarding recruitment 4. Shortsightedness regarding retention

  1. A)  1, 2, 3
  2. B)  1, 2, 4
  3. C)  1, 3, 4
  4. D)  2, 3, 4

Ans: A
Feedback:
Hospital downsizing and shortsightedness regarding recruitment and retention contributed to the beginning of an acute shortage of RNs in many health-care settings by the late 1990s. Retention was not considered a factor.

Page 5

  1. From an economic perspective, what is driving the current nursing shortage? A) Supply side of the supply/demand equation
    B) Demand side of the supply/demand equation
    C) Both the supply and demand sides of the supply/demand equation

    D) Short-term rise in demand in nursing services
    Ans: A
    Feedback:
    From an economic perspective, the current nursing shortage is being driven more by the supply side of the supply/demand equation than the demand side. None of the other options identify that connection.

  2. The manager may be greatly or minimally involved with recruiting, interviewing, and selecting personnel. What factors are important to consider in this process?

    1. Size of the institution
    2. Existence of a separate personnel department
    3. Presence of a nurse recruiter within the organization 4. Use of decentralized nursing management system only

    1. A)  1, 3, 4
    2. B)  1, 2, 3
    3. C)  1, 2, 4
    4. D)  2, 3, 4

Ans: B
Feedback:
The manager may be greatly or minimally involved with recruiting, interviewing, and selecting personnel depending on (a) the size of the institution, (b) the existence of a separate personnel department, (c) the presence of a nurse recruiter within the organization, and (d) the use of centralized or decentralized nursing management.

17. What

  1. A)  Unstructured
  2. B)  Semistructured
  3. C)  Structured
  4. D)  Informal

Ans: C
Feedback:
As a predictor of job performance and overall effectiveness, the structured interview is much more reliable than the unstructured, semistructured, or informal interviews.

type of interview is a predictor of job performance and overall effectiveness?

Page 6

18. What type of interview questions are difficult to respond to without some advance thought?

1. Personal philosophy of nursing
2. Professional organizations membership 3. Individual strengths and weaknesses
4. Career goals

  1. A)  1, 3, 4
  2. B)  1, 2, 3
  3. C)  1, 2, 4
  4. D)  2, 3, 4

Ans: A
Feedback:
It is difficult to spontaneously answer interview questions about your personal philosophy of nursing, your individual strengths and weaknesses, and your career goals if you have not given them advance thought.

19. What

  1. A)  Physical examination
  2. B)  Preemployment testing
  3. C)  Reference check
  4. D)  Personal interview

Ans: C
Feedback:
Positions should never be offered until information on the application has been verified and references have been checked.

20. What

does indoctrination include for an employee? 1. Induction
2. Orientation
3. Socialization

must be completed before a position is offered?

4. Continuing education

  1. A)  1, 3, 4
  2. B)  1, 2, 3
  3. C)  1, 2, 4
  4. D)  2, 3, 4

Ans: B
Feedback:
Indoctrination consists of induction, orientation, and socialization of employees.

Page 7

21. Health disparities in the patient care population are most likely to occur when the health-care workforce lacks diversity in which area? Select all that apply.

  1. A)  Age
  2. B)  Gender
  3. C)  Ethnicity
  4. D)  Education

Ans: A, B, C Feedback:

The workforce should also reflect the gender, culture, ethnicity, age, and language diversity of the communities that the organization serves. The lack of ethnic, gender, and generational diversity in the workforce has been linked to health disparities in the populations served. The importance of this goal cannot be overstated. The remaining options do not have the impact that the correct options have on this situation.

22. Which factor affects the accurate prediction of staffing needs? Select all that apply.

  1. A)  When staff resignations historically occur
  2. B)  How long new hires usually stay employed
  3. C)  Education of current nursing staff members
  4. D)  Third-party insurer reimbursement levels

Ans: A, B, C, D
Feedback:
Accurately predicting staffing needs is a crucial management skill because it enables the manager to avoid staffing crises. Managers should know the usual length of employment of newly hired staff and peak staff resignation periods. In addition, managers must consider the education and knowledge level of needed staff and have a fairly sophisticated understanding of third-party insurer reimbursement since this has a significant impact on staffing in contemporary health-care organizations.

23. What factor contributed significantly to the beginning of the acute RN shortage that originated in the late 1990s?

  1. A)  Closing of nursing programs
  2. B)  Lack of interest in nursing
  3. C)  Hospital downsizing
  4. D)  Poor nursing salaries

Ans: C Feedback:

Hospital downsizing and shortsightedness regarding recruitment and retention contributed to the beginning of an acute shortage of RNs in many health-care settings by the late 1990s. None of the other options were significant contributors to the nursing shortage that began in the late 1990s.

Page 8

24. Which factor is considered the greatest obstacle to solving the projected nursing shortage?

  1. A)  Lack of nursing faculty
  2. B)  Expense of nursing education
  3. C)  Lack of interest in nursing as a career
  4. D)  Poor social respect of the nursing profession

Ans: A
Feedback:
The nursing faculty shortage will likely be the greatest obstacle to solving the projected nursing shortage. None of the other options have the impact on the nursing shortage that the lack of nursing faculty has on the projected nursing shortage.

25. What
A) Fresh ideas

is the advantage of staff turnover?

  1. B)  Younger staff
  2. C)  Cost containment
  3. D)  Increased groupthink

Ans: A
Feedback:
Some turnover is normal and, in fact, desirable. Turnover infuses the organization with fresh ideas. It also reduces the probability of groupthink, in which everyone shares similar thought processes, values, and goals. However, excessive or unnecessary turnover reduces the ability of the organization to produce its end product and is expensive.

Page 9

Leave a Reply