Chapter 15 My Nursing Test Banks

Name: __________________________ Date: _____________

1.

A client calls the mental health clinic and asks to speak with the nurse. The client explains that he or she has recently been diagnosed with a substance problem and the way it was explained is that it has dependence. The client asks if the nurse can explain what that means. What should be the nurses response?
A) Substance dependence means physiologic and psychologic dependence on alcohol or other drugs that affect the central nervous system in such a way that withdrawal symptoms are experienced when the substance is discontinued.
B) I am sorry, I cant give you any information. You will have to ask your physician.
C) Substance dependence means the person has a maladaptive pattern of use that shows physiologic, cognitive, and behavioral indications that the person continues to use the substance despite the resulting negative effects.
D) Substance dependence means that you depend on alcohol or drug use to get through your normal daily activities.

2.

A mental health nurse is providing an educational event for the parent organization of one of the local high schools. The nurse is speaking on substance abuse. What is one of the topics the nurse knows should be included in this educational event?
A) The violence associated with the drug cartels in other countries
B) Why marijuana should not be legalized
C) Research results on the medical use of marijuana
D) The burden on society by drug-related criminal behaviors that involve both the participation in usage and the sale of drugs

3.

The staff educator is orienting new nurses at the local substance abuse clinic. Today she is discussing the need for treatment by the population that abuses alcohol and drugs. What percentage of those requiring treatment would the staff educator cite who actually receive treatment?
A) 10%
B) 11%
C) 12%
D) 13%

4.

During adolescence, what etiologic factor contributing to substance abuse is at its highest?
A) Family history
B) Genetics
C) Peer pressure
D) Gang violence

5.

Research has shown that social learning involves imitation, the effects of modeling, and identification behaviors. What is the best explanation of the results of this research in the etiology of substance abuse?
A) Children of substance-abusing parents are at a greater risk for substance abuse.
B) Social learning begins at an early age.
C) Genetics plays a part in substance abuse.
D) Children of substance-abusing parents have more subsequent problems from their behaviors.

6.

Personality characteristics cannot be discounted in the etiology of substance abuse. Which of these personality characteristics have been identified as part of the etiology of substance abuse? (Mark all that apply.)
A) Difficulty expressing feelings
B) Feelings of emotional isolation
C) Gregariousness
D) Timidity
E) Low frustration tolerance

7.

When a member of a family has a substance abuse problem, how may this affect family members?
A) They may exhibit fearful behaviors when the drug user is not around.
B) They may display defensive actions to excuse the behavior of the drug user.
C) They may intentionally increase the likelihood that the abusive pattern will continue.
D) They may intentionally provoke physical abuse in an attempt to normalize the behavior of the drug user.

8.

The spouse of an alcoholic is attending their first Al-anon meeting. They ask what codependency means. What would be the best answer they could receive?
A) A tacit agreement among family members that suppressed anger and emotional pain are a normal way of life
B) A set of behaviors that make the family members feel safe and secure
C) A multigenerational pattern of coping mechanisms that lead to self-defeating behaviors evolving from family dynamics that discourage a member from feeling or expressing needs
D) An unconscious supporting of the abusers behavior as normal

9.

Codependent people internalize a form of guilt for the behavior of the abuser. What does this result in for them?
A) Physiologic symptoms such as coronary syndromes
B) The ability to recognize the detrimental effects of their codependency
C) Mental health problems such as dissociative disorders
D) Behaviors aimed at sustaining the relationship

10.

The nurses efforts in the reaching of treatment goals toward long-term sobriety are directed at what?
A) To assist the client in living a substance-free full and productive life as a member of society
B) To assist the client and family in healing family differences
C) To assist the client in setting long-term life goals
D) To assist the client and family in functioning outside the previous codependent behaviors

11.

What approach to substance abuse theorizes that substance abuse is a disease where family members are either drug users or codependent?
A) Family therapy model
B) Cognitive relationship model
C) Family systems model
D) Humanistic model

12.

An expected outcome toward long-term sobriety is what?
A) Prevent seizures
B) Decrease anxiety and promote relaxation
C) Demonstrates willingness to participate in a group recovery treatment program
D) Promote and maintain fluid and electrolyte balance

13.

You have admitted a client diagnosed with substance abuse intoxication to your unit. What will your nursing assessment be directed toward first?
A) Data regarding genetic factors
B) Data regarding the clients perception of the admitting problem
C) Data regarding drug use
D) Data regarding family history of substance abuse

14.

The mental health nurse is conducting an assessment interview with a new client. What should this initial assessment be directed toward? (Mark all that apply.)
A) What substance was first used
B) Type of substance being used
C) Amount and frequency of use
D) Method of administration
E) Length of time between uses

15.

Nurses on your unit often use the CAGE questionnaire when screening for what?
A) Use of physical violence
B) The clients perception of current problem
C) Knowledge of substance abuse
D) Alcohol dependency

16.

An intoxicated client is admitted through the emergency department after being found passed out on the sidewalk in a temperature of 33C. What would be an appropriate nursing diagnosis for this client?
A) Risk for injury
B) Ineffective family coping
C) Excessive and ineffective denial of problem
D) Sleep pattern disturbance

17.

When developing a plan of care for a client identified with substance abuse issues, the nurse selects appropriate nursing diagnoses resulting from what?
A) Problems affecting the clients dependence on codependent family behaviors
B) Problems affecting the clients ability to function in ADLs
C) Problems affecting the clients knowledge of the current problem
D) Problems affecting the clients desire to discontinue the use of the substance

18.

An intoxicated client is admitted to your unit and standard orders are instituted including a banana bag of IV fluids and a nutritional assessment. Based on these standard orders, what nursing diagnosis would be most appropriate for this client?
A) Fluid volume deficit
B) Altered nutrition
C) Altered health maintenance
D) Ineffective individual coping

19.

What is an appropriate expected outcome for a client in the recovery phase of substance abuse?
A) Recognizes that problems may occur with the use of the substance
B) Recognizes that external factors are not always the cause for substance use
C) Identifies codependent behaviors in the immediate family
D) Identifies the drug as a problem and takes ownership of the problem

20.

The nurse is talking with a client who has a diagnosis of substance abuse. The client states, I dont know what to do to handle the stress in my life that makes me want to take drugs. Based on the clients statement, what expected outcome would the nurse identify when updating the clients plan of care?
A) Identifies alternative coping mechanisms
B) Verbalizes understanding of substance abuse
C) Demonstrates increased feelings of self-worth
D) Demonstrates efforts at positive change

21.

Your client is in the recovery phase of the substance abuse treatment. What outcome would you assess for?
A) Decrease anxiety and promote relaxation
B) Begins to develop or reestablish a support system with family, employer, and nonsubstance-using friends
C) Promote a restful sleep pattern
D) Prevent seizures

22.

In the detoxification phase of a clients treatment for alcohol abuse, multivitamin therapy and thiamine replacement therapy are used to prevent what?
A) Cirrhosis
B) Esophageal varices
C) Wernicke-Korsakoff syndrome
D) Zollinger-Ellison syndrome

23.

In a detoxification setting, what drug minimizes opiate withdrawal symptoms?
A) Antabuse
B) Narcan
C) Dilantin
D) Catapres

24.

You are caring for a client during acute substance withdrawal. What is considered the nursing standard of care for monitoring vital signs?
A) Every 12 hours during the first 34 days of withdrawal
B) Every 24 hours during the first 34 days of withdrawal
C) Every 8 hours during the first 34 days of withdrawal
D) Every shift during the first 34 days of withdrawal

25.

When caring for a client with substance abuse issues, what will the evaluation process used by the nurse depend on?
A) Whether the client has relapsed
B) The anticipated outcome
C) Whether the client recognizes his or her responsibilities
D) The phase of the treatment process

26.

What are the criteria for evaluating outcomes during the acute withdrawal phase as achieved? (Mark all that apply.)
A) The client has not relapsed.
B) The client has recognized the problem and taken ownership of it.
C) The client exhibits no signs or symptoms of substance intoxication.
D) The client has sustained no injuries during the detoxification period.
E) The client exhibits no signs or symptoms of substance withdrawal.

27.

When evaluating outcomes for a client with substance abuse problems, what must the nurse remember?
A) Ownership of the problem is not necessary.
B) Abstinence is not necessary with all clients.
C) Recovery is an ongoing process of commitment toward a goal of abstinence.
D) Recovery is achieved when a client has not used a drug in 5 years.

28.

Nursing interventions toward preventing injury to the client during acute substance withdrawal may include what?
A) Perform seizure precautions every 15 minutes.
B) Perform seizure precautions every 30 minutes.
C) Perform seizure precautions every 1 hour.
D) Perform seizure precautions every shift.

29.

Codependent families establish a pattern of helping the abusers maladaptive behavior to continue. What is this referred to as?
A) Enabling
B) Abetting
C) Encouraging
D) Co-opting

30.

When learning about caring for clients with substance abuse, the nurse learns that what is considered a major factor in the onset and continued use of alcohol and other drugs?
A) Weak character
B) High anxiety level
C) Addiction
D) Stress

Answer Key

1.

C

2.

D

3.

B

4.

C

5.

A

6.

A, B, E

7.

B

8.

C

9.

D

10.

A

11.

C

12.

C

13.

C

14.

B, C, D

15.

D

16.

A

17.

B

18.

C

19.

D

20.

A

21.

B

22.

C

23.

D

24.

A

25.

B

26.

C, D, E

27.

C

28.

A

29.

A

30.

D

 

Page 1

Leave a Reply