Chapter 14: Health Problems of Early Childhood My Nursing Test Banks

Chapter 14: Health Problems of Early Childhood

MULTIPLE CHOICE

1. A father calls the clinic because he found his young daughter squirting Visine eyedrops into her mouth. What is the most appropriate nursing action?

a.

Reassure the father that Visine is harmless.

b.

Direct him to seek immediate medical treatment.

c.

Recommend inducing vomiting with ipecac.

d.

Advise him to dilute Visine by giving his daughter several glasses of water to drink.

ANS: B

Visine is a sympathomimetic and if ingested may cause serious consequences. Medical treatment is necessary. Inducing vomiting is no longer recommended for ingestions. Dilution will not decrease risk.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 548

TOP: Integrated Process: Teaching/Learning

MSC: Client Needs: Physiological Integrity

2. The nurse suspects that a child has ingested some type of poison. What clinical manifestation would be most suggestive that the poison was a corrosive product?

a.

Tinnitus

b.

Disorientation

c.

Stupor, lethargy, and coma

d.

Edema of the lips, tongue, and pharynx

ANS: D

Edema of the lips, tongue, and pharynx indicates a corrosive ingestion. Tinnitus is indicative of aspirin ingestion. Corrosives do not act on the central nervous system.

DIF: Cognitive Level: Analyzing REF: p. 546

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

3. A young boy is found squirting lighter fluid into his mouth. His father calls the emergency department. The nurse taking the call should know that the primary danger is what?

a.

Hepatic dysfunction

b.

Dehydration secondary to vomiting

c.

Esophageal stricture and shock

d.

Bronchitis and chemical pneumonia

ANS: D

Lighter fluid is a hydrocarbon. The immediate danger is aspiration. Acetaminophen overdose, not hydrocarbons, causes hepatic dysfunction. Dehydration is not the primary danger. Esophageal stricture is a late or chronic consequence of hydrocarbon ingestion.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 546

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

4. What is a clinical manifestation of acetaminophen poisoning?

a.

Hyperpyrexia

b.

Hepatic involvement

c.

Severe burning pain in stomach

d.

Drooling and inability to clear secretions

ANS: B

Hepatic involvement is the third stage of acetaminophen poisoning. Hyperpyrexia is a severe elevation in body temperature and is not related to acetaminophen poisoning. Acetaminophen does not cause burning pain in stomach and does not pose an airway threat.

DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 546

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

5. An awake, alert 4-year-old child has just arrived at the emergency department after an ingestion of aspirin at home. The practitioner has ordered activated charcoal. The nurse administers charcoal in which manner?

a.

Giving half of the solution and then repeating the other half in 1 hour

b.

Mixing with a flavorful beverage in an opaque container with a straw

c.

Serving it in a clear plastic cup so the child can see how much has been drunk

d.

Administering it through a nasogastric tube because the child will not drink it because of the taste

ANS: B

Although activated charcoal can be mixed with a flavorful sugar-free beverage, it will be black and resemble mud. When it is served in an opaque container, the child will not have any preconceived ideas about its being distasteful. The ability to see the charcoal solution may affect the childs desire to drink the solution. The child should be encouraged to drink the solution all at once. The nasogastric tube would be traumatic. It should be used only in children who cannot be cooperative or those without a gag reflex.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 547

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Physiological Integrity

6. What is a significant secondary prevention nursing activity for lead poisoning?

a.

Chelation therapy

b.

Screening children for blood lead levels

c.

Removing lead-based paint from older homes

d.

Questioning parents about ethnic remedies containing lead

ANS: B

Screening children for lead poisoning is an important secondary prevention activity. Screening does not prevent the initial exposure of the child to lead. It can lead to identification and treatment of children who are exposed. Chelation therapy is treatment, not prevention. Removing lead-based paints from older homes before children are affected is primary prevention. Questioning parents about ethnic remedies containing lead is part of the assessment to determine the potential source of lead.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 551

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Physiological Integrity

7. What is an important nursing consideration when a child is hospitalized for chelation therapy to treat lead poisoning?

a.

Maintain bed rest.

b.

Maintain isolation precautions.

c.

Keep an accurate record of intake and output.

d.

Institute measures to prevent skeletal fracture.

ANS: C

The iron chelates are excreted though the kidneys. Adequate hydration is essential. Periodic measurement of renal function is done. Bed rest is not necessary. Often the chelation therapy is done on an outpatient basis. Chelation therapy is not infectious or dangerous. Isolation is not indicated. Skeletal weakness does not result from high levels of lead.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 555

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Physiological Integrity

8. What is the most common form of child maltreatment?

a.

Sexual abuse

b.

Child neglect

c.

Physical abuse

d.

Emotional abuse

ANS: B

Child neglect, which is characterized by the failure to provide for the childs basic needs, is the most common form of child maltreatment. Sexual abuse, physical abuse, and emotional abuse are individually not as common as neglect.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 556

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

9. A child is admitted with a suspected diagnosis of Munchausen syndrome by proxy (MSBP). What is an important consideration in the care of this child?

a.

Monitoring the parents whenever they are with the child

b.

Reassuring the parents that the cause of the disorder will be found

c.

Teaching the parents how to obtain necessary specimens

d.

Supporting the parents as they cope with diagnosis of a chronic illness

ANS: A

MSBP refers to an illness that one person fabricates or induces in another. The child must be continuously observed for development of symptoms to determine the cause. MSBP is caused by an individual harming the child for the purpose of gaining attention. Nursing staff should obtain all specimens for analyzing. This minimizes the possibility of the abuser contaminating the sample. The child must be supported through the diagnosis of MSBP. The abuser must be identified and the child protected from that individual.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 558

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

10. When only one child is abused in a family, the abuse is usually a result of what?

a.

The child is the firstborn.

b.

The child is the same gender as the abusing parent.

c.

The parent abuses the child to avoid showing favoritism.

d.

The parent is unable to deal with the childs behavioral style.

ANS: D

The child unintentionally contributes to the abuse. The fit or compatibility between the childs temperament and the parents ability to deal with that behavior style is an important predictor. Birth order and gender can contribute to abuse, but there is not a specific birth order or gender relationship that is indicative of abuse. Being the firstborn or the same gender as the abuser is not linked to child abuse. Avoidance of favoritism is not usually a cause of abuse.

DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 565

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

11. The parents of a 7-year-old boy tell the nurse that lately he has been cruel to their family pets and actually caused physical harm. The nurses recommendation should be based on remembering what?

a.

This is an expected behavior at this age.

b.

This is a warning sign of a serious problem.

c.

This is harmless venting of anger and frustration.

d.

This is common in children who are physically abused.

ANS: B

Cruelty to family pets is not an expected behavior. Hurting animals can be one of the earliest symptoms of a conduct disorder. Abusing animals does not dissipate violent emotions; rather, the acts may fuel the abusive behaviors. Referral for evaluation is essential. This behavior may be seen in emotional abuse or neglect, not physical abuse

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 562

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

12. A 3-month-old infant dies shortly after arrival to the emergency department. The infant has subdural and retinal hemorrhages but no external signs of trauma. What should the nurse suspect?

a.

Unintentional injury

b.

Shaken baby syndrome

c.

Congenital neurologic problem

d.

Sudden infant death syndrome (SIDS)

ANS: B

Shaken baby syndrome causes internal bleeding but may have no external signs. Unintentional injury would not cause these injuries. With unintentional injuries, external signs are usually present. Congenital neurologic problems would usually have signs of abnormal neurologic anatomy. SIDS does not usually have identifiable injuries.

DIF: Cognitive Level: Analyzing REF: p. 557

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

13. What statement is correct about young children who report sexual abuse?

a.

They may exhibit various behavioral manifestations.

b.

In more than half the cases, the child has fabricated the story.

c.

Their stories should not be believed unless other evidence is apparent.

d.

They should be able to retell the story the same way to another person.

ANS: A

Victims of sexual abuse have no typical profile. The child may exhibit various behavioral manifestations, none of which is diagnostic for sexual abuse. When children report potentially sexually abusive experiences, their reports need to be taken seriously. Other children in the household also need to be evaluated. In children who are sexually abused, it is often difficult to identify other evidence. In one study, approximately 96% of children who were sexually abused had normal genital and anal findings. The ability to retell the story is partly dependent on the childs cognitive level. Children who repeatedly tell identical stories may have been coached.

DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 559

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

14. What is probably the most important criterion on which to base the decision to report suspected child abuse?

a.

Inappropriate response of child

b.

Inappropriate parental concern for the degree of injury

c.

Absence of parents for questioning about childs injuries

d.

Incompatibility between the history and injury observed

ANS: D

Conflicting stories about the accident are the most indicative red flags of abuse. The child or caregiver may have an inappropriate response, but this is subjective. Parents should be questioned at some point during the investigation.

DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 560 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

15. The nurse is caring for a child with suspected ingestion of some type of poison. What action should the nurse take next after initiating cardiopulmonary resuscitation (CPR)?

a.

Empty the mouth of pills, plants, or other material.

b.

Question the victim and witness.

c.

Place the child in a side-lying position.

d.

Call poison control.

ANS: A

Emptying the mouth of any leftover pills, plants, or other ingested material is the next step after assessment and initiation of CPR if needed. Questioning the victim and witnesses, calling poison control, and placing the child in a side-lying position are follow-up steps.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 548

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

16. The nurse is teaching parents of a preschool child strategies to implement when the child delays going to bed. What strategy should the nurse recommend?

a.

Use consistent bedtime rituals.

b.

Give in to attention-seeking behavior.

c.

Take the child into the parents bed for an hour.

d.

Allow the child to stay up past the decided bedtime.

ANS: A

For children who delay going to bed, a recommended approach involves a consistent bedtime ritual and emphasizing the normalcy of this type of behavior in young children. Parents should ignore attention-seeking behavior, and the child should not be taken into the parents bed or allowed to stay up past a reasonable hour.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 543

TOP: Integrated Process: Teaching/Learning

MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

17. A child with acetaminophen (Tylenol) poisoning has been admitted to the emergency department. What antidote does the nurse anticipate being prescribed?

a.

Carnitine (Carnitor)

b.

Fomepizole (Antizol)

c.

Deferoxamine (Desferal)

d.

N-acetylcysteine (Mucomyst)

ANS: D

The antidote for acetaminophen (Tylenol) poisoning is N-acetylcysteine (Mucomyst). Carnitine (Carnitor) is an antidote for valproic acid (Depakote), fomepizole (Antizol) is the antidote for methanol poisoning, and deferoxamine (Desferal) is the antidote for iron poisoning.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 547 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment

18. A child with diazepam (Valium) poisoning has been admitted to the emergency department. What antidote does the nurse anticipate being prescribed?

a.

Succimer (Chemet)

b.

EDTA (Versenate)

c.

Flumazenil (Romazicon)

d.

Octreotide acetate (Sandostatin)

ANS: C

The antidote for diazepam (Valium) poisoning is flumazenil (Romazicon). Succimer (Chemet) and EDTA (Versenate) are antidotes for heavy metal poisoning. Octreotide acetate (Sandostatin) is an antidote for sulfonylurea poisoning.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 549 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment

19. A child is admitted to the hospital with lesions on his abdomen that appear like cigarette burns. What should accurate documentation by the nurse include?

a.

Two unhealed lesions are on the childs abdomen.

b.

Two round 4-mm lesions are on the childs lower abdomen.

c.

Two round symmetrical lesions are on the childs lower abdomen.

d.

Two round lesions on the childs abdomen that appear to be cigarette burns.

ANS: B

Burn documentation should include the location, pattern, demarcation lines, and presence of eschar or blisters. The option that includes the size of the lesions is the most accurate.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 561

TOP: Integrated Process: Communication and Documentation

MSC: Client Needs: Physiological Integrity

20. What do inflicted immersion burns often appear as?

a.

Partial-thickness, asymmetrical burns

b.

Splash pattern burns on hands or feet

c.

Any splash burn with dry linear marks

d.

Sharply demarcated, symmetrical burns

ANS: D

Immersion burns are sharply demarcated symmetrical burns. Asymmetrical burns and splash burns are often accidental.

DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 562

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

21. A child has been admitted to the hospital with a blood lead level of 72 mcg/dL. What treatment should the nurse anticipate?

a.

Referral to social services

b.

Initiation of chelation therapy

c.

Follow-up testing within 1 month

d.

Aggressive environmental intervention

ANS: B

Severe lead toxicity (lead level ?5=70 mcg/dL) requires immediate inpatient chelation treatment. Referral to social service and follow-up in 1 month are prescribed for lead levels of 15 to 19 mcg/dL. Aggressive environmental intervention would be initiated after chelation treatments.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 553 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: Client Needs: Physiological Integrity

22. The nurse is teaching parents of preschoolers about plants that are poisonous. What plant should the nurse include in the teaching session?

a.

Azalea

b.

Begonia

c.

Boston fern

d.

Asparagus fern

ANS: A

All parts of the azalea are poisonous. Begonias, Boston ferns, and asparagus ferns are nonpoisonous plants.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 545

TOP: Integrated Process: Teaching/Learning

MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

23. A child with corrosive poisoning is being admitted to the emergency department. What clinical manifestation does the nurse expect to assess on this child?

a.

Nausea and vomiting

b.

Alterations in sensorium, such as lethargy

c.

Severe burning pain in the mouth, throat, and stomach

d.

Respiratory symptoms of acute pulmonary involvement

ANS: C

Severe burning pain in the mouth, throat, and stomach is a clinical manifestation of corrosive poisoning. Nausea and vomiting; alterations in sensorium, such as lethargy; and respiratory symptoms of acute pulmonary involvement are clinical manifestations of hydrocarbon poisoning.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 546

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

24. A child with acetylsalicylic acid (aspirin) poisoning is being admitted to the emergency department. What early clinical manifestation does the nurse expect to assess on this child?

a.

Hematemesis

b.

Hematochezia

c.

Hyperglycemia

d.

Hyperventilation

ANS: D

An early clinical manifestation of acetylsalicylic acid (aspirin) poisoning is hyperventilation. Hematemesis, hematochezia, and hyperglycemia are clinical manifestations of iron poisoning.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 546

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

25. A child with cyanide poisoning has been admitted to the emergency department. What antidote does the nurse anticipate being prescribed for the child?

a.

Atropine

b.

Glucagon

c.

Amyl nitrate

d.

Naloxone (Narcan)

ANS: C

Amyl nitrate is the antidote for cyanide poisoning. Atropine is an antidote for organophosphate poisoning, glucagon is an antidote for a beta-blocker poisoning, and naloxone (Narcan) is an antidote for an opioid poisoning.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 549 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment

MULTIPLE RESPONSE

1. The nurse is teaching parents of preschool children consequences of inadequate sleep. What should the nurse include in the teaching session? (Select all that apply.)

a.

Behavior changes

b.

Increased appetite

c.

Difficulty concentrating

d.

Poor control of emotions

e.

Impaired learning ability

ANS: A, C, D, E

Consequences of inadequate sleep include daytime tiredness, behavior changes, hyperactivity, difficulty concentrating, impaired learning ability, poor control of emotions and impulses, and strain on family relationships. Increased appetite is not a consequence of inadequate sleep.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 543

TOP: Integrated Process: Teaching/Learning

MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

2. The nurse is administering activated charcoal to a preschool child with acetaminophen (Tylenol) poisoning. What potential complications from the use of activated charcoal should the nurse plan to assess for? (Select all that apply.)

a.

Diarrhea

b.

Vomiting

c.

Fluid retention

d.

Intestinal obstruction

ANS: B, D

Potential complications from the use of activated charcoal include vomiting and possible aspiration, constipation, and intestinal obstruction. Diarrhea and fluid retention are not potential complications of activated charcoal administration.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 546 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: Client Needs: Physiological Integrity

3. What can the nurse suggest to families to reduce blood lead levels? (Select all that apply.)

a.

Do not store food in open cans.

b.

Ensure the child eats regular meals.

c.

Mix formula with hot water from the tap.

d.

Vacuum hard-surfaced floors and window wells.

e.

Wash and dry the childs hands and face frequently.

ANS: A, B, E

To reduce blood lead levels, the family should ensure the child eats regular meals because more lead is absorbed on an empty stomach. The childs hands and face should be washed and dried frequently, especially before eating. Food should not be stored in open cans, particularly if cans are imported. Hot water dissolves lead more quickly than cold water and thus contains higher levels of lead. Hot water should not be used to mix formula. Hard-surfaced floors or window sills or wells should not be vacuumed because this spreads dust.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 554

TOP: Integrated Process: Teaching/Learning

MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

4. What are symptoms of abusive head trauma (AHT) in the more severe form that may be present? (Select all that apply.)

a.

Seizures

b.

Posturing

c.

Tachypnea

d.

Tachycardia

e.

Altered level of consciousness

ANS: A, B, E

In more severe forms, presenting symptoms of abusive head trauma may include seizures, posturing, alterations in level of consciousness, apnea, bradycardia, or death.

DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 557

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

5. The nurse is teaching parents of preschool-aged children strategies to prevent sexual abuse. What should the nurse include in the teaching session? (Select all that apply.)

a.

Back up a childs right to say no.

b.

Dont take what your child says too seriously.

c.

Take a second look at signals of potential danger.

d.

Dont be too detailed about examples of sexual assault.

e.

Remind children that even nice people sometimes do mean things.

ANS: A, C, E

To provide protection and preparation from sexual abuse, parents should back up a childs right to say no, take a second look at signals of potential danger, and remind children that even nice people sometimes do mean things. Parents should take what children say seriously and they should give specific definitions and examples of sexual assault.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 559

TOP: Integrated Process: Teaching/Learning

MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

6. A parent asks the nurse about the characteristics of a nightmare. What response should the nurse give to the parent? (Select all that apply.)

a.

Nightmares are scary dreams.

b.

The child can describe the nightmare.

c.

The child is reassured by your presence.

d.

Nightmares occur usually 1 to 4 hours after falling asleep.

e.

Nightmares take place during nonrapid eye movement sleep

ANS: A, B, C

Nightmares are scary dreams, the child can describe the nightmare, and the child is reassured by a parents presence. Sleep terrors occur usually 1 to 4 hours after falling asleep, but nightmares occur in the second half of sleep. Sleep terrors occur during nonrapid eye movement sleep, but nightmares occur during rapid eye movement sleep.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 544

TOP: Integrated Process: Teaching/Learning

MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

7. A parent asks the nurse about the characteristics of a sleep terror. What response should the nurse give to the parent? (Select all that apply.)

a.

The child screams during the sleep terror.

b.

Return to sleep is delayed because of persistent fear.

c.

The night terror occurs during the second half of night.

d.

The child has no memory of the dream with a sleep terror.

e.

The child is not aware of anothers presence during a sleep terror.

ANS: A, D, E

During sleep terrors, the child screams and has no memory of the dream. The child is not aware of anothers presence during a sleep terror. Return to sleep is usually rapid with a sleep terror, but it is delayed with a nightmare. The sleep terror occurs usually within 1 to 4 hours of sleep, but nightmares occur during the second half of night.

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 544

TOP: Integrated Process: Teaching/Learning

MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

8. What are classified as hydrocarbon poisons? (Select all that apply.)

a.

Bleach

b.

Gasoline

c.

Turpentine

d.

Lighter fluid

e.

Oven cleaners

ANS: B, C, D

Gasoline, turpentine, and lighter fluid are classified as hydrocarbon poisons. Bleach and oven cleaners are classified as corrosive poisons.

DIF: Cognitive Level: Analyzing REF: p. 546

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

9. What identified characteristics occur more frequently in parents who abuse their children? (Select all that apply.)

a.

Older parents

b.

Socially isolated

c.

Middle class parents

d.

Single-parent families

e.

Few supportive relationships

ANS: B, D, E

Abusive families are often socially isolated and have few supportive relationships. Single-parent families are at higher risk for abuse. Younger parents more often are abusers of their children. Abusive parents have stressors such as low-income circumstances, with little education, and are not middle class parents.

DIF: Cognitive Level: Understanding REF: p. 558

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity

10. What are classified as corrosive poisons? (Select all that apply.)

a.

Batteries

b.

Paint thinner

c.

Drain cleaners

d.

Mineral seed oil

e.

Mildew remover

ANS: A, C, E

Batteries, drain cleaners, and mildew removers are classified as corrosive poisons. Paint thinner and mineral seed oil are classified as hydrocarbon poisons.

DIF: Cognitive Level: Analyzing REF: p. 546

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

COMPLETION

1. A health care provider prescribes flumazenil (Romazion), 0.2 mg IV once, stat for a benzodiazepine poisoning. The medication label states: Flumazenil (Romazion), 1 mg/10 ml. The nurse prepares to administer the dose. How many milliliters will the nurse prepare to administer one dose? Fill in the blank. Record your answer in a whole number.

________________

ANS:

2

Follow the formula for dosage calculation.

Desired

Volume = ml per dose

Available

0.2 mg

10 ml = 2 ml

1 mg

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 549

TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment

2. A health care provider prescribes acetylcysteine (Mucomyst), 70 mg/kg per nasogastric tube times one, stat, for an acetaminophen (Tylenol) overdose. The child weighs 20 kg. The medication label states: Acetylcysteine (Mucomyst), 100 mg/10 ml. The nurse prepares to administer the dose. How many milliliters will the nurse prepare to administer one dose? Fill in the blank. Record your answer in a whole number.

________________

ANS:

140

Follow the formula for dosage calculation.

Multiply 70 mg 20 kg to get the dose = 1400 mg

Desired

Volume = ml per dose

Available

1400 mg

10 ml = 140 ml

100 mg

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 546

TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment

3. A health care provider prescribes naloxone (Narcan), 0.01 mg/kg IV times one, stat, for an opioid overdose. The child weighs 16 kg. The medication label states: Naloxone (Narcan), 0.4 mg/1 ml. The nurse prepares to administer the dose. How many milliliters will the nurse prepare to administer one dose? Fill in the blank. Record your answer to one decimal place.

________________

ANS:

0.4

Follow the formula for dosage calculation.

Multiply 0.01 mg 16 kg to get the dose = 0.16 mg

Desired

Volume = ml per dose

Available

0.16 mg

1 ml = 0.4 ml

0.4 mg

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 549

TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment

4. A health care provider prescribes activated charcoal (Actidose), 25 g orally every 6 hours for an acetaminophen (Tylenol) overdose. The medication label states: Activated charcoal (Actidose), 50 g/240 ml. The nurse prepares to administer the dose. How many milliliters will the nurse prepare to administer one dose? Fill in the blank. Record your answer in a whole number.

________________

ANS:

120

Follow the formula for dosage calculation.

Desired

Volume = ml per dose

Available

25 gm

240 ml = 120 ml

50 gm

DIF: Cognitive Level: Applying REF: p. 549

TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment

Leave a Reply