Chapter 14- Family Assessment and Interventions My Nursing Test Banks

 

1.

While caring for a family, the nurse determines that first-order changes have occurred with which of the following?

A)

The children are all in school, and the parent returns to work.

B)

The daughter leaves home to attend college.

C)

The son marries his long-time sweetheart and moves into his own home.

D)

The grandmother who has been living in the household dies.

2.

The nurse is assessing a family system applying the family system framework model. Which assessment would be important for the nurse?

A)

Acceptance of the family rules

B)

Adjustment to the family boundaries

C)

Degree of enmeshment in the system

D)

Interpersonal differentiation

3.

While assessing a family system, the nurse uses the structural family system model by Minuchin. The nurse focuses the assessment on which of the following about the family members?

A)

Boundaries

B)

Emotional cutoff

C)

Sibling position

D)

Family projection process

4.

A female patient is an adolescent who recently tried to overdose because her boyfriend broke up with her. Her father is a single parent, and he has been drinking excessively to cope with his stress. The patient tells the nurse that whenever she needs to talk to her father, he is always drunk or away drinking with his drinking buddies. Based on this information, which nursing diagnosis would be most appropriate for this patients family?

A)

Ineffective Family Therapeutic Regimen Management

B)

Compromised Family Coping

C)

Ineffective Denial

D)

Caregiver Role Strain

5.

A family has recently lost all their belongings when their house burned down. They have been living in temporary housing. Although the parents were previously very supportive and able to help their young children with their homework in the evenings, they have been unable to do so under their present circumstances. Based on this information, which nursing diagnosis would be most appropriate for this family?

A)

Interrupted Family Processes

B)

Compromised Family Coping

C)

Ineffective Family Therapeutic Regimen Management

D)

Caregiver Role Strain

6.

A male patient has recently been diagnosed with type II diabetes. His family is having trouble incorporating the dietary and exercise regimen prescribed by his physician into their daily routines. They tell the nurse that they are all tired when they return home from school and work and that the last thing any of them want to do is go on a walk. In addition, the patients wife discloses that she is unable to prepare any sugar-free or low-sugar foods that her husband enjoys eating. Based on this information, which nursing diagnosis would be most appropriate for this family?

A)

Interrupted Family Processes

B)

Ineffective Denial

C)

Caregiver Role Strain

D)

Ineffective Family Therapeutic Regimen Management

7.

A couple who have a 7-year-old son have been experiencing growing tension and anxiety in their relationship. However, the tension and anxiety between them lessened when the mother began focusing most of her attention on the son. When applying the family systems therapy model concept of triangulation, which of the following would the nurse expect to assess in the child?

A)

Enjoying his mothers increasing attention and growing even closer to her

B)

Growing distant from his father and blaming him for all of the familys problems

C)

Developing problematic symptoms in response to his mothers increasing attention

D)

Resenting mother for her suffocating attention and his fathers growing distance

8.

A nursing instructor is developing a teaching plan for a class about families. Which of the following would the instructor be most likely to include?

A)

Families are primarily determined by blood.

B)

New members are added by birth, marriage, or adoption.

C)

In the United States, family size has been on the increase.

D)

Families are less mobile today than in the past.

9.

A group of nursing students is reviewing information about the changing family structure and its effect on mental health and illness. The students demonstrate understanding of this information when they identify which of the following?

A)

Middle-aged childless adults are more vulnerable to loneliness and depression.

B)

In stepfamilies, caring for the children often is a primary stressor to the marital partners.

C)

Separation because of relocation provides additional support from extended family.

D)

Same-sex families typically demonstrate lower rates for depression and stress.

10.

A nurse is planning a support group for the families of patients with psychiatric disorders. The nurse integrates knowledge of which of the following as the primary underlying issue related to stress that the families experience?

A)

Severity of the patients symptoms

B)

Barriers faced by the patient

C)

Stigma associated with the diagnosis

D)

Risk for relapse

11.

A nurse is assessing a family of a patient with a persistent mental disorder. In comparing this family to one without a member who has a mental disorder, which function would the nurse expect this family to serve? Select all that apply.

A)

Providing support

B)

Providing socialization

C)

Advocating for services

D)

Providing information

E)

Monitoring services

12.

A nurse is engaged in developing a relationship with a family during a family assessment. Which of the following would be important? Select all that apply.

A)

Demonstrating culturally competent nursing skills

B)

Completing the assessment efficiently in the first meeting

C)

Identifying the familys immediate needs

D)

Exhibiting a professional image

E)

Investigating the adherence to the medication regimen

13.

A nurse is constructing a genogram of a family. Which of the following would the nurse do?

A)

Use circles to represent the male members.

B)

Use horizontal lines to connect the parents with children.

C)

Use horizontal lines to show marriages.

D)

Use asterisks to denote ages listed at the bottom.

14.

Assessment of a family reveals that the youngest child has moved out of the family home to live by herself. One of the other two children is married, and the other child has just gotten engaged. The nurse interprets this family to be in which stage of the family life cycle?

A)

Families with adolescents

B)

Launching children and moving on

C)

Families in later life

D)

Leaving home: single young adults

15.

A nurse is assessing the communication patterns in the family. When observing the interaction, which of the following would be important to keep in mind? Select all that apply.

A)

Who sits next to who?

B)

Which topics are not addressed?

C)

Which situations are identified as stressful?

D)

Who makes the decisions for child care?

E)

How does the family handle conflict?

16.

A group of nursing students is reviewing system models used in caring for families. The students demonstrate understanding of the information when they identify which of the following as characteristic of the Calgary Family Model?

A)

Differentiation of self

B)

Sibling position

C)

Family development

D)

Subsystems

17.

A nurse is using a genogram as an intervention strategy based on the understanding of which of the following?

A)

It provides information about appropriate methods for problem solving.

B)

It allows the family to view its evolution over several generations.

C)

It permits a subjective yet factual perspective of family relationships.

D)

It provides a means for identifying the familys beliefs about mental illness.

18.

A nurse is working with a family and using the Calgary Family Model. Problems have been identified, and the family being in which stage of the model?

A)

Engagement

B)

Assessment

C)

Intervention

D)

Termination

Answer Key

1.

A

2.

D

3.

A

4.

B

5.

A

6.

D

7.

C

8.

B

9.

B

10.

C

11.

A, C, D, E

12.

A, C, D

13.

C

14.

B

15.

A, B

16.

C

17.

B

18.

B

Page 1

Leave a Reply