Chapter 14Complementary and Alternative Therapies My Nursing Test Banks

Chapter 14Complementary and Alternative Therapies

MULTIPLE CHOICE

1.A client from the Asian culture tells the nurse that he has blockages in his life force that are causing him to have a disease. The nurse realizes that within this culture, the life force is considered:

1.

Ayurveda.

2.

Chi.

3.

Prana.

4.

Qi.

ANS: 2

In Chinese culture, the life force is known as chi. Ayurveda is Indian medicine. In Indian culture the life force is known as prana. In the Japanese culture the life force is know as qi.

PTS:1DIF:Analyze

REF: History of Complementary and Alternative Therapies

2.The nurse is planning to learn Reiki to become a master practitioner. Which level of learning will the nurse need to achieve in order to become a Reiki master?

1.

Level I

2.

Level II

3.

Level III

4.

Level IV

ANS: 3

Level I Reiki practitioners are prepared to provide healing work at the physiological/physical level, and they work with the patient physically present. Level II Reiki practitioners are prepared to provide healing on the emotional and spiritual levels and in absentia. The masters or Reiki teachers are Level III practitioners. There is no Level IV Reiki practitioner.

PTS: 1 DIF: Analyze REF: Reiki

3.A client tells the nurse that she utilizes biofeedback to combat chronic back pain. The nurse identifies this type of complementary alternative medicine as being:

1.

biological therapy.

2.

mind-body therapy.

3.

body-based therapy.

4.

energy therapy.

ANS: 2

Mind-body therapies are a variety of techniques to facilitate the minds capacity to affect the body and various symptoms. Biofeedback is one type of mind-body therapy. Biological therapies use naturally occurring substances such as herbal medicine. Body-based therapies are based on manipulation or movement of one or more body parts. Energy therapy use energy fields to increase the flow of energy throughout the body.

PTS:1DIF:Analyze

REF:NCCAM Categories of Complementary and Alternative Therapies

4.A client tells the nurse that his health has improved since he starting practicing tai chi. The nurse realizes this alternative medicine approach:

1.

is a modern form of yoga.

2.

uses breathing, movement, and posture.

3.

enhances the flow of prana.

4.

improves the flow of chi through the meridians of the body.

ANS: 4

Tai chi improves the flow of chi through the meridians of the body to enhance health and promote healing. Tai chi is an ancient ritual movement that involves concentration, strength, flexibility, breathing, and the use of symbolic movements. Tai chi originated in China. Yoga originated in the Hindu culture. Yoga uses breathing, movement, and postures to enhance the flow of prana.

PTS: 1 DIF: Analyze REF: Tai Chi

5.After an assessment, the nurse believes a client would benefit form the care of a chiropractor. Which of the following health problems could be addressed with this form of alternative therapy?

1.

Headache

2.

Sinusitis

3.

Anemia

4.

Kidney stones

ANS: 1

Chiropractic therapy is useful to treat back pain, neck pain, joint pain of the arms or legs, headaches, and other neuromuscular complaints. Chiropractic therapy is not indicated for sinusitis, anemia, or kidney stones.

PTS:1DIF:AnalyzeREF:Chiropractic Therapy

6.When asked about an armband that a pregnant client is wearing, the client tells the nurse that it helps reduce morning sickness. The nurse realizes this client is utilizing which form of alternative medicine?

1.

Acupressure

2.

Acupuncture

3.

Reiki

4.

Guided imager

ANS: 1

Acupressure is the stimulation of pressure points on the body to affect a body response. Antiemetic armbands are one example of an acupressure device. Acupuncture uses needles to stimulate identified points to affect a body response. Reiki is the manipulation of energy fields. Guided imagery is the use of relaxation and mental visualization to improve mood or physical well-being.

PTS: 1 DIF: Analyze REF: Acupressure

7.A client tells the nurse that she is having a series of massages to break up scar tissue created from back surgery which have caused uneven hip and shoulder height. The nurse realizes the type of massages the client is receiving would be:

1.

shiatsu.

2.

rolfing.

3.

therapeutic.

4.

relaxation.

ANS: 2

Rolfing is a form of deep tissue massage and manipulation to correct body posture. Usually 10 sessions are required to completely restore the bodys alignment. Shiatsu is a combination of acupressure, massage, stretching, and joint manipulation to unblock the flow of chi. Therapeutic massage will not break up scar tissue. Relaxation is not a type of massage.

PTS: 1 DIF: Analyze REF: Rolfing

8.A client tells the nurse that he believes watching old comedy movies has helped him achieve a quick recovery from orthopedic surgery. The nurse realizes this client has been using which of the following forms of complementary alternative medicine?

1.

Meditation

2.

Prayer

3.

Humor

4.

Music

ANS: 3

Humor is a frequently used complementary alternative medicine therapy and one of the therapies most often used to promote wellness. Humor increases the ability to cope with pain, enhance immune function, enhance respiratory function, and reduce preprocedural anxiety.

PTS: 1 DIF: Analyze REF: Humor

9.A client tells the nurse that she is not concerned about recovering from an acute illness since she has several people from her church praying for her health. The nurse realizes this client is utilizing which form of complementary alternative medicine?

1.

Denial

2.

Wishful thinking

3.

Intercessory prayer

4.

Positive thinking

ANS: 3

Intercessory prayer is defined as a group that holds their focused thought for healing on behalf of someone else. Denial, wishful thinking, and positive thinking are not forms of complementary alternative medicine.

PTS:1DIF:AnalyzeREF:Intercessory Prayer

10.A client tells the nurse that he ingests only herbal preparations and not medications prescribed from a physician. Which of the following should the nurse respond to this client?

1.

How long have you been using herbal preparations?

2.

Are you aware of the side effects of using herbal preparations?

3.

They must be working.

4.

They are probably less expensive than other medications.

ANS: 2

The nurse must assess the client for herbal use and participate in knowledgeable client education on the potential effects of herbal preparations. The length of time the client has been using herbal preparations may or may not be significant. The nurse should not comment on the effectiveness of the preparations or the cost.

PTS:1DIF:ApplyREF:Herbal Therapies

11.The nurse is providing a client with a massage in order to create which of the following benefits?

1.

Reduce blood glucose level

2.

Increase heart rate

3.

Reduce blood pressure

4.

Enhance appetite

ANS: 3

Massage reduces heart rate, reduces blood pressure, increases energy, and increases immune system activity. Massage does not reduce blood glucose level, increase heart rate, or enhance appetite.

PTS:1DIF:ApplyREF:Massage Therapy

12.A client tells the nurse that she is interested in learning yoga to help with chronic back and leg pain. Which of the following should the nurse respond to this client?

1.

Local organizations have yoga classes and training programs that you could attend.

2.

Yoga is not as good acupuncture.

3.

Tai chi is probably better for you.

4.

Have you considered weight training?

ANS: 1

Nurses can encourage clients to participate in yoga by finding a local organization that has yoga teachers and training programs. This is what the nurse should respond to the client. Yoga has other benefits that acupuncture may not have. The nurse should not encourage the client to utilize one type of mind-body therapy over another. The client did not express an interest in weight training so the nurse should not make that suggestion.

PTS: 1 DIF: Apply REF: Yoga

13.The client tells the nurse that his practitioner recommended whirlpool baths to relieve chronic back spasms. The nurse realizes the client is participating in which type of complementary alternative medicine approach?

1.

Naturopathy

2.

Homeopathy

3.

Osteopathy

4.

Heroic

ANS: 1

Naturopathy is a medical system that focuses on supporting health rather than fighting diseases. An example of a naturopathic treatment is hydrotherapy. Homeopathy is a medical system that is used for wellness and prevention and utilizes natural substances such as herbs to treat health concerns. Heroic medicine is the use of aggressive medical practices or methods of treatment. Osteopathy uses a full spectrum of medical treatments to include medication, surgery, and manipulation.

PTS: 1 DIF: Analyze REF: Naturopathy

MULTIPLE RESPONSE

1.A client tells the nurse that she uses alternative forms of health care to help with her chronic health problems. The nurse realizes that which of the following would be considered alternative forms of health care? (Select all that apply.)

1.

Acupuncture

2.

Chiropractic

3.

Weight lifting

4.

Cycling

5.

Massage

6.

Yoga

ANS: 1, 2, 5, 6

Complementary alternative medicine therapies are numerous and include acupuncture, chiropractic, massage, and yoga. Weight lifting and cycling are not complementary alternative medicine therapies.

PTS:1DIF:Analyze

REF: Table 14-1 CAM Therapies Used in the United States

2.A client tells the nurse that he rarely sees a physician and relies upon complementary alternative medicine therapies to address ailments. Which of the following should the nurse be aware of regarding these different types of therapies? (Select all that apply.)

1.

Potential benefits of complementary alternative medicine therapies

2.

Cost of complementary alternative medicine therapies

3.

Frequency of use

4.

Drug interactions

5.

Location of providers

6.

Length of time used

ANS: 1, 2, 4

Nurses need to be knowledgeable about the different potential benefits of complementary alternative medicine therapies including costs, client knowledge, and drug interactions. Frequency of use, location of providers, and length of time used are not necessarily important for the nurse to be aware.

PTS:1DIF:Analyze

REF: Box 14-1 Healthy People 2010 and Complementary and Alternative Therapies

3.A client tells the nurse that her primary care physician is an osteopath. The nurse realizes that this physician will utilize which of the following approaches when providing care to the client? (Select all that apply.)

1.

Hypnosis

2.

Manipulation

3.

Tai chi

4.

Surgery

5.

Yoga

6.

Medications

ANS: 2, 4, 6

Osteopathy originally used manipulative techniques for correcting physical abnormalities thought to cause disease. Osteopathy now uses the full spectrum of medicine, including the use of surgery and medications in addition to manipulation to treat illnesses.

PTS:1DIF:Analyze

REF: History of Complementary and Alternative Therapies in the United States

4.The nurse is using guided imagery to help reduce a clients pain level. When using this alternative medicine approach, which of the following client senses can be used? (Select all that apply.)

1.

Visual

2.

Auditory

3.

Kinesthetic

4.

Cognitive

5.

Gustatory

6.

Olfactory

ANS: 1, 2, 3, 5, 6

When using guided imagery, all five senses can be used to include visual, auditory, kinesthetic, gustatory, and olfactory. Cognitive is not one of the five senses.

PTS:1DIF:Apply

REF:Table 14-2 Incorporating All Five Senses into Guided Imagery

5.The nurse has identified the diagnosis of Disturbed Energy Field as appropriate for a client. Which of the following are identified causes for the slowing or blocking of this clients energy field? (Select all that apply.)

1.

Pathological

2.

Socioeconomic

3.

Situational

4.

Treatment-related

5.

Environmental

6.

Maturational

ANS: 1, 3, 4, 6

The nursing diagnosis of Disturbed Energy Field is defined as a disruption of the flow of energy which can be due to pathological, situational, treatment-related, or maturational factors. Socioeconomic and environmental factors do not disrupt the flow of energy.

PTS:1DIF:AnalyzeREF:Energy Therapies

Leave a Reply