Chapter 13- Group Interventions My Nursing Test Banks

 

1.

The nurse is preparing to form a group in an inpatient psychiatric setting for patients who have experienced trauma. In addition to the group leader, the nurse would anticipate including how many patients?

A)

Three or four

B)

Five or six

C)

Seven or eight

D)

Nine or 10

2.

While participating in a group therapy session, one group member consistently asks for clarification of the topic the group is discussing. The nurse leading the group interprets this behavior as reflecting which group role?

A)

Coordinator

B)

Recorder

C)

Information seeker

D)

Standard setter

3.

While leading a small group, the nurse sets up the ground rules at the beginning of the groups first meeting. One of the rules established is that the group will always start at the specified time rather than waiting to start until after everyone has arrived. This rule reflects which of the following?

A)

Group norms

B)

Group cohesion

C)

Group think

D)

Group process

4.

The nurse has begun group counseling sessions for several hospitalized patients in the psychiatric facility. Which of the following would be most effective for the nurse to do to promote group cohesiveness?

A)

Use team-building exercises.

B)

Encourage task completion by members.

C)

Spend time with each member individually.

D)

Be consistent with the group themes.

5.

In an initial group therapy session, the nurse observes that one group member continually tries to monopolize the conversation. The nurse interprets this behavior as reflecting which of the following in the patient?

A)

Anxiety

B)

Anger

C)

Rebellion

D)

Fear

6.

The nurse is leading a small group of hospitalized patients diagnosed with psychiatric disorders. One group member has asked for advice and often agrees with suggestions by other group members but then adds, Yes, but . . . to every suggestion offered. Which response by the nurse would be most appropriate?

A)

Things would probably work out better if you joined a different group.

B)

Do you realize you say, Yes, but . . . to every suggestion the group has for you?

C)

I suggest you stop and think about why you always respond to suggestions with Yes, but . . .

D)

What solution do you think would work best for you?

7.

A patient has been placed in an anger management group because he has trouble controlling his angry outbursts. The nurse interprets this type group as an example of which of the following?

A)

Psychotherapy

B)

Self-help

C)

Psychoeducation

D)

Supportive therapy

8.

A nurse is leading a group in which members are encouraged to discuss their feelings and emotions. The group session is just starting when a patient stomps into the room, slams his notebook down on a table, and sits down. His affect is one of anger and hostility. Which response by the nurse would be most appropriate?

A)

Keep the focus off the patient so his anger has time to de-escalate.

B)

Suggest the patient make a private counseling appointment to address his anger issues.

C)

Ask the patient to leave the group until he is calmer.

D)

Encourage the patient to discuss his anger with the group.

9.

A nurse is leading a group on an adolescent psychiatric unit. A new member in the group is from out of state; his accent and his way of dressing set him apart from the other patients; and it is obvious that the group, for the most part, dislikes this patient. During the group session, the nurse has the members draw the emotion they are feeling and then has them present their drawings and explain them to the group. Which of the following would be the most effective way to address the groups dislike for the new member?

A)

Skip him when it is his turn to present his drawing.

B)

Let the patient talk last so the others will not have time to make fun of him.

C)

Compliment the patient when he presents his drawing.

D)

Demand that each member of the group tell the patient why they dislike him.

10.

A group of nursing students is reviewing information about the different types of group. The students demonstrate understanding of the information when they identify which of the following as a characteristic of a self-help group that differentiates it from a supportive therapy group?

A)

The group is led by a professional.

B)

The group is led by a consumer.

C)

There is no identified leader.

D)

The group is focused on a specific problem.

11.

A nurse is preparing to lead an older adult group. Which of the following would the nurse need to keep in mind when leading this group?

A)

Focusing the group to promote learning of new information

B)

Keeping the pace of the group meetings slow

C)

Discouraging the use of life review strategies

D)

Teaching entirely new methods for coping

12.

A group of nursing students is reviewing information about open and closed groups. The students demonstrate understanding of the information when they identify which of the following as an example of an open group?

A)

Outpatient smoking cessation group

B)

Community clinic psychoeducation group

C)

Ambulatory psychotherapy group

D)

Inpatient anger management group

13.

A nurse is deciding about the size of the group. The nurse determines that a large group would be best based on which of the following?

A)

Transference and countertransference issues will be moderate to minimal.

B)

Group cohesiveness will be strong with greater interpersonal experiences.

C)

The number of potential interactions and relationships is limited.

D)

The group is effective for dealing with a specific issue.

14.

A nurse is acting as the leader of a newly formed group that is in the beginning stage of development. Which of the following would the nurse expect to do? Select all that apply.

A)

Develop rapport with the group members

B)

Anticipate members testing one another

C)

Work with members to develop norms

D)

Promote sharing of feelings

E)

Facilitate verbal and nonverbal communication

15.

After teaching a class about formal and informal roles of group members, the instructor determines that the teaching was successful when the class identifies which of the following as a formal role? Select all that apply.

A)

Coordinator

B)

Leader

C)

Member

D)

Harmonizer

E)

Information seeker

16.

While leading a group, a nurse leader says to a patient, This is the fourth time that youve changed the subject when we have talked about child abuse. Is something going on? The nurse is using which technique?

A)

Support

B)

Confrontation

C)

Summarizing

D)

Clarification

17.

During a group session, one of the members states, Lets keep this discussion going so that everyone can participate, but lets keep the time each person speaks to about 3 minutes. The leader interprets this member as acting in which role?

A)

Group observer

B)

Gatekeeper

C)

Encourager

D)

Energizer

18.

When leading a group, the nurse determines that several of the group members have assumed roles that may be interfering with the groups function. Which roles might be involved? Select all that apply.

A)

Self-confessor

B)

Follower

C)

Dominator

D)

Elaborator

E)

Playboy

F)

Compromiser

19.

A group of nursing students is reviewing the factors associated with group psychotherapy through which therapeutic changes occur. The students demonstrate understanding when they identify which of the following as a factor? Select all that apply.

A)

Altruism

B)

Catharsis

C)

Repressed behavior

D)

Universality

E)

Hopelessness

20.

A psychiatricmental health nurse is preparing to lead a medication group. Which of the following would be most important for the nurse to assess? Select all that apply.

A)

Cognitive abilities

B)

Medication knowledge

C)

Reading skills

D)

Writing abilities

E)

Use of a specific medication

Answer Key

1.

C

2.

C

3.

A

4.

A

5.

A

6.

D

7.

C

8.

D

9.

C

10.

B

11.

B

12.

D

13.

D

14.

A, B

15.

B, C

16.

B

17.

B

18.

A, C, E

19.

A, B, D

20.

A, B, C, D

Page 1

Leave a Reply