Chapter 11: Reproductive Anatomy and Physiology My Nursing Test Banks

Chapter 11: Reproductive Anatomy and Physiology

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. Which man is most likely to have abnormal sperm formation resulting in infertility?

a.

A 20-year-old man with undescended testicles

b.

An uncircumcised 40-year-old man

c.

A 35-year-old man with previously treated sexually transmitted disease

d.

A 16-year-old adolescent who is experiencing nocturnal emissions

ANS: A

Feedback

A

For normal sperm formation, a mans testes must be cooler than his core body temperature.

B

Circumcision does not prevent fertility.

C

Scar tissue in the fallopian tubes as a result of a sexually transmitted disease can be a cause of infertility in women.

D

Nocturnal emissions of seminal fluid are normal and expected in teenagers.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 211

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiologic Integrity

2. Which combination of sex chromosomes is present in a female?

a.

XY

b.

XYY

c.

XXY

d.

XX

ANS: D

Feedback

A

An XY is the indication for a male.

B

There are normally only two sex chromosomes.

C

There are normally only two sex chromosomes.

D

The combination of an X chromosome from each parent produces a female.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 200

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

3. Which of these is a secondary sexual characteristic?

a.

Female breast development

b.

Production of sperm

c.

Maturation of ova

d.

Secretion of gonadotropin-releasing hormone

ANS: A

Feedback

A

A secondary sexual characteristic is one not directly related to reproduction, such as development of the characteristic female body form.

B

Production of sperm is directly related to reproduction and is a primary sexual characteristic.

C

Maturation of ova is directly related to reproduction and is a primary sexual characteristic.

D

Secretion of hormones is directly related to reproduction and is a primary sexual characteristic.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 201

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

4. Fertilization of the ovum takes place in which part of the fallopian tube?

a.

Interstitial portion

b.

Ampulla

c.

Isthmus

d.

Infundibulum

ANS: B

Feedback

A

The interstitial portion runs into the uterine cavity. This area is too close to the uterine body for fertilization to occur; it would lead to improper placement for implantation.

B

The ampulla is the wider middle part of the tube lateral to the isthmus and is where fertilization occurs.

C

The isthmus is the narrowest portion of the tube.

D

The infundibulum is the end of the tube that opens into the abdominal cavity. Fertilization at this area may lead to an abdominal pregnancy.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 206

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

5. Which 16-year-old female is most likely to experience secondary amenorrhea?

a.

A girl who is 5 ft 2 in, 130 lb

b.

A girl who is 5 ft 9 in, 150 lb

c.

A girl who is 5 ft 7 in, 96 lb

d.

A girl who is 5 ft 4 in, 120 lb

ANS: C

Feedback

A

This girls (5 ft 2 in, 130 lb) body mass index (BMI) is sufficient to assist with sex hormone production. A low BMI (or body fat) is a risk factor for secondary amenorrhea.

B

This girls (5 ft 9 in, 150 lb) BMI is sufficient to assist with sex hormone production. Low body fat is a risk factor for secondary amenorrhea.

C

Because of her height and low body weight, a female who is 5 ft 7 in and 96 lb is at risk of developing secondary amenorrhea, which occurs in women who are thin and have a low percentage of body fat. Fat is necessary to make sex hormones that stimulate ovulation and menstruation.

D

This girls (5 ft 4 in, 120 lb) body fat is sufficient to assist with sex hormone production. Low BMIs are a risk factor for secondary amenorrhea.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 201

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiologic Integrity

6. It is important for the nurse to understand that the levator ani is a(n)

a.

Imaginary line that divides the true and false pelvis

b.

Basin-shaped structure at the lower end of the spine

c.

Collection of three pairs of muscles

d.

Division of the fallopian tube

ANS: C

Feedback

A

The linea terminalis is the imaginary line that divides the false pelvis from the true pelvis.

B

The basin-shaped structure at the lower end of the spine is the bony pelvis.

C

The levator ani is a collection of three pairs of muscles that support internal pelvic structures and resist increases in intraabdominal pressure.

D

The fallopian tube divisions are the interstitial portion, isthmus, ampulla, and infundibulum.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 206

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

7. In describing the size and shape of the nonpregnant uterus to a patient, the nurse would say it is approximately the size and shape of a

a.

Cantaloupe

b.

Grapefruit

c.

Pear

d.

Large orange

ANS: C

Feedback

A

A cantaloupe is too large and the wrong shape for the uterus.

B

A grapefruit is too large for the nonpregnant uterus, and the uterus is larger at the upper end and tapers down.

C

The nonpregnant uterus is approximately 7.5 5.0 2.5 cm, which is close to the size and shape of a pear.

D

An orange may be the appropriate size, but it is not the appropriate shape.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 204

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

8. If a womans menstrual cycle began on June 2 and normally lasts 28 days, ovulation would mostly likely occur on June

a.

10

b.

16

c.

21

d.

29

ANS: B

Feedback

A

June 10 would just be 8 days into the cycle and too early for ovulation.

B

Ovulation occurs approximately 12 to 14 days after the beginning of the menstrual period in a 28-day cycle. Ovulation normally occurs approximately 14 days before the beginning of the next period.

C

June 21 would be 18 days into the cycle. Ovulation should have already occurred at this point.

D

June 29 would be 27 days into the cycle and almost time for the next period.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 209

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

9. A patient states, My breasts are so small, I dont think I will be able to breastfeed. The nurses best response is

a.

It may be difficult, but you should try anyway.

b.

You can always supplement with formula.

c.

All women have approximately the same amount of glandular tissue to secrete milk.

d.

The ability to produce breast milk depends on increased levels of estrogen and progesterone.

ANS: C

Feedback

A

The size of the breasts does not ensure success or failure in breastfeeding.

B

Supplementation decreases the production of breast milk by decreasing stimulation. Stimulation of the breast, not the size of the breast, brings about milk production.

C

All women have 15 to 20 lobes arranged around and behind the nipple and areola. These lobes, not the size of the breast, are responsible for milk production.

D

Increased levels of estrogen decrease the production of milk by affecting prolactin.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 210

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Physiologic Integrity

10. The function of the cremaster muscle in men is to

a.

Aid in voluntary control of excretion of urine.

b.

Entrap blood in the penis to produce an erection.

c.

Assist with transporting sperm.

d.

Aid in temperature control of the testicles.

ANS: D

Feedback

A

The urinary meatus aids in controlling the excretion of urine.

B

Entrapment of the blood in the penis is a result of its spongy tissue.

C

Seminal fluid assists with transporting sperm.

D

A cremaster muscle is attached to each testicle. Its function is to bring the testicle closer to the body to warm it or allow it to fall away from the body to cool it, thus promoting normal sperm production.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 211

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiologic Integrity

11. The average man is taller than the average woman at maturity because of

a.

A longer period of skeletal growth

b.

Earlier development of secondary sexual characteristics

c.

Earlier onset of growth spurt

d.

Starting puberty at an earlier age

ANS: A

Feedback

A

The mans greater height at maturity is the combined result of beginning the growth spurt at a later age and continuing it for a longer period.

B

Girls develop earlier than boys.

C

Boys growth spurts start at a later age.

D

Girls start puberty approximately 6 months to 1 year earlier than boys.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 203

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

MULTIPLE RESPONSE

1. A young female patient comes to the health unit at school to discuss her irregular periods. In providing education regarding the female reproductive cycle, the nurse describes the regular and recurrent changes related to theovaries and the uterine endometrium. Although this is generally referred to as the menstrual cycle, the ovarian cycle includes which phases? Select all that apply.

a.

Follicular

b.

Ovulatory

c.

Luteal

d.

Proliferative

e.

Secretory

ANS: A, B, C

Feedback

Correct

The follicular phase is the period during which the ovum matures. It begins on day 1 and ends around day 14. The ovulatory phase occurs near the middle of the cycle, approximately 2 days before ovulation. After ovulation and under the influence of the luteinizing hormone, the luteal phase corresponds with the last 12 days of the menstrual cycle.

Incorrect

The proliferative and secretory phases are part of the endometrial cycle. The proliferative phase takes place during the first half of the ovarian cycle when the ovum matures. The secretory phase occurs during the second half of the cycle when the uterus is prepared to accept the fertilized ovum. These are followed by the menstrual phase if fertilization does not occur.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 208-209

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

2. A number of major hormones are necessary for healthy reproduction to occur. These hormones are produced by a number of different organs. The anterior pituitary gland is responsible for producing (select all that apply)

a.

Follicle-stimulating hormone (FSH)

b.

Luteinizing hormone (LH)

c.

Gonadotropin-releasing hormone (GnRH)

d.

Oxytocin

e.

Prolactin

ANS: A, B, E

Feedback

Correct

FSH and LH are both produced by the anterior pituitary gland. Both of these hormones assist in the stimulation and maturation of the ovarian follicle. Prolactin is also produced by the anterior pituitary and is required for milk production (lactogenesis) to occur.

Incorrect

GnRH is produced by the hypothalamus and stimulates the release of FSH and LH. Oxytocin is produced by the posterior pituitary gland and is responsible for stimulating uterine contractions during birth.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 202 | Table 11-1

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

COMPLETION

1. A womans ability to reproduce decreases over a period of years. This is often referred to as the _____________.

ANS:

climacteric

The climacteric refers to the physical and emotional changes that occur at the end of the reproductive period. In most women this occurs between the ages of 45 and 50. At this time, maturation of ova and production of ovarian hormones declines. Menopause describes the final menstrual period. The terms menopause and climacteric are often used interchangeably.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 203

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

2. A woman may assess the elasticity of her cervical mucus either to avoid or to promote conception. ______________ refers to the elasticity of the cervical mucus.

ANS:

Spinnbarkeit

During most of the female reproductive cycle, the mucus of the cervix is scant, thick, and sticky. Just before ovulation, cervical mucus becomes thin, clear, and elastic to promote passage of sperm into the uterus and fallopian tubes, where they can fertilize the ovum.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 209

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

Leave a Reply