Chapter 11- Psychopharmacology, Dietary Supplements My Nursing Test Banks

 

1.

A nurse is performing an admission assessment. The patient complains that it has been taking larger and larger amounts of medication to get the desired effect. Based on this information, the nurse interprets this as suggesting which of the following?

A)

Desensitization

B)

Tolerance

C)

Therapeutic index

D)

Toxicity

2.

An older adult is complaining of anxiety is prescribed diazepam (Valium) by a family physician. The physician asks the office nurse to explain the problematic side effects of this medication to the patient. Which instruction would be most important for the nurse to emphasize about this drug?

A)

You may experience minor urine incontinence from time to time.

B)

You may find that you have temporary memory disturbances.

C)

You need to use this medication cautiously because it can cause dependence.

D)

You may feel dizzy and be prone to falls after taking this medication.

3.

A nurse is caring for a psychiatric patient who is receiving an antacid that contains aluminum salts. Which action by the nurse would be most appropriate?

A)

Give the antacid 1 hour before the antipsychotic medication.

B)

Give the antacid at the same time as the antipsychotic medication.

C)

Administer the antacid 1 hour after the antipsychotic medication.

D)

Administer the antacid just before the patient goes to sleep.

4.

A patient is prescribed medication for a psychiatric disorder. After 3 days, the patient tells the nurse that he or she has been constipated. Which instruction would the nurse give the patient?

A)

You need to eat more high-protein foods such as meat and peanut butter.

B)

You need to eat more fruits and vegetables and drink more water.

C)

Ask your psychiatrist to prescribe a stool softener for you.

D)

This side effect should disappear within a week or so.

5.

The nurse is caring for a 70-year-old psychiatric patient who has been prescribed a number of medications. When teaching the patient about the medications, which explanation would be most appropriate?

A)

Your stomach empties more quickly as you age; therefore, you may feel the effect of your medications almost immediately.

B)

Your entire GI system speeds up, so your medications are digested much more quickly. Therefore, it is important that you not drive after you take your medications.

C)

Because of your age and related changes in liver functioning, you may have medication levels in your system with the potential to be toxic.

D)

Because of age-related circulation changes, your body will be able to deliver therapeutic doses of your medication to select body sites more quickly.

6.

During the stabilization phase of drug therapy for a patient who is hospitalized with a psychiatric disorder, which action would be most appropriate?

A)

Discussing the timing of tapering the medication

B)

Instructing the patient about relapse prevention

C)

Determining if the medication is losing its effect

D)

Assessing the patient for target symptoms and side effects

7.

A patient has been prescribed clozapine for treatment of schizophrenia. Which of the following would the nurse include in the teaching plan for this patient and family?

A)

You may experience hypertension while taking this medication.

B)

One of the side effects of this medication is breast engorgement.

C)

People taking this medication often experience dermatitis.

D)

You may experience noticeable weight gain while taking this medication.

8.

A patient who has been taking clozapine for 6 weeks visits the clinic complaining of fever, sore throat, and mouth sores. The nurse notifies the patients physician because the nurse suspects which of the following?

A)

Severe anemia

B)

Neuroleptic malignant syndrome

C)

Encephalitis

D)

Agranulocytosis

9.

A hospitalized patient who has been taking an antipsychotic medication for 2 weeks begins pacing and walking throughout the unit. He tells the nurse that he cannot sit still. The nurse documents this finding as which of the following?

A)

Akinesia

B)

Dystonia

C)

Pseudoparkinsonism

D)

Akathisia

10.

The nurse observes an older adult patient who has been taking antipsychotic medications for 8 months. The patient is smacking her lips and blinking her eyes rapidly. The nurse also observes a protruding tongue. Which action by the nurse would be most appropriate?

A)

Ask if the patient has been experiencing side effects.

B)

Contact the patients physician for a different medication order.

C)

Document the patients symptoms of tardive dyskinesia.

D)

Instruct the patient to begin tapering off the medication.

11.

A nurse is working as part of a team involved with the testing of a new psychiatric medication. The drug is currently being used in multiple clinical trials at various different sites. The nurse is engaged in which phase of testing?

A)

Phase I

B)

Phase II

C)

Phase III

D)

Phase IV

12.

A nursing instructor is teaching a class on the pharmacodynamics of psychiatric medications. The instructor determines that additional teaching is needed when the students identify which of the following as a site of action?

A)

Receptor

B)

Ion channels

C)

Neurotransmitters

D)

Enzymes

13.

A nurse is reviewing information about a psychiatric medication that describes the amount of the drug that actually reaches systemic circulation unchanged. The nurse identifies this as which of the following?

A)

First-pass effect

B)

Bioavailability

C)

Solubility

D)

Biotransformation

14.

A patient receiving an antipsychotic agent develops acute extrapyramidal symptoms. Which response by the nurse would be most appropriate?

A)

These symptoms are not real; the medication makes your brain think they are real.

B)

You have developed an allergy to the medication, so we need to change it.

C)

These are the results of the drug that can be treated; your illness is not getting worse.

D)

The sunlight together with the medication has caused these symptoms; just stay indoors.

15.

A group of nursing students are reviewing information related to drug therapy for mood disorders. The students demonstrate understanding of the information when they identify which agent as the gold standard for treating bipolar disorder?

A)

Carbamazepine

B)

Lithium

C)

Valproate

D)

Lamotrigine

16.

A nurse administers a prescribed dose of lithium at 8 PM. The nurse would schedule a specimen to be obtained for a blood level at which time?

A)

10 PM

B)

12 AM

C)

4 AM

D)

8 AM

17.

A nurse is preparing a continuing education presentation for a group of psychiatricmental health nurses about various psychopharmacologic agents. The nurse is planning to discuss selective serotonin reuptake inhibitors. Which agents would the nurse include in this group? Select all that apply.

A)

Fluoxetine

B)

Duloxetine

C)

Sertraline

D)

Venlafaxine

E)

Bupropion

F)

Amoxapine

18.

A patient is brought to the emergency department by her brother, who reports that the patient became very agitated and started hallucinating. Further assessment reveals tachycardia, incoordination, vomiting, and diarrhea. The brother states that the patient is taking paroxetine for depression. Which of the following would the nurse most likely suspect?

A)

Neuroleptic malignant syndrome

B)

Acute dystonic reaction

C)

Serotonin syndrome

D)

Hypothyroidism

19.

After teaching a patient who is prescribed imipramine about the drug, the nurse determines that the teaching was effective when the patient states which of the following?

A)

I need to be careful because the drug can make me sleepy.

B)

I dont have to worry about getting dizzy when I get up from lying down.

C)

I might notice some excess saliva in my mouth at different times.

D)

I need to avoid foods with fiber because diarrhea can occur.

20.

A patient with depression asks the nurse about possible herbal supplements. Which of the following would the nurse identify as being commonly used?

A)

Valerian

B)

St. Johns wort

C)

Kava

D)

Melatonin

21.

A nurse is preparing a patient for electroconvulsive therapy. Which of the following would the nurse include in the patients plan of care? Select all that apply.

A)

Ensuring that there is a signed informed consent on the patients chart

B)

Telling the patient he can have fluids but no food before the procedure

C)

Alerting the patient to the possibility of confusion after the treatment

D)

Informing the patient that he can leave his dentures in place for the treatment

E)

Ensuring that the patient is closely supervised for at least the first 12 hours afterward

22.

The nurse is reviewing the medical records of several patients receiving antipsychotic agents. Which factors, if noted, would the nurse identify as placing a patient at greater risk for tardive dyskinesia?

A)

Male gender

B)

Age 30 to 45 years

C)

History of depression

D)

Short duration of treatment

23.

A patient is experiencing hallucinations and delusions. The nurse would expect the physician to order which class of drug?

A)

Mood stabilizer

B)

Antipsychotic

C)

Antianxiety agent

D)

Stimulant

24.

After teaching a patient who is receiving phenelzine, the nurse determines that the teaching was successful when the patient states the need to avoid which of the following?

A)

Fresh cottage cheese

B)

Cooked sliced ham

C)

Tap beers

D)

Soy milk

25.

A group of nursing students are reviewing the various drug classes used to treat psychiatric disorders. The students demonstrate understanding when they identify which of the following as examples of antianxiety medications? Select all that apply.

A)

Selegiline

B)

Lorazepam

C)

Buspirone

D)

Zolpidem

E)

Methylphenidate

Answer Key

1.

B

2.

D

3.

A

4.

B

5.

C

6.

D

7.

D

8.

D

9.

D

10.

C

11.

C

12.

C

13.

B

14.

C

15.

B

16.

D

17.

A, C

18.

C

19.

A

20.

B

21.

A, C, E

22.

C

23.

B

24.

C

25.

B, C

Page 1

Leave a Reply