Chapter 10: Safety My Nursing Test Banks

Chapter 10: Safety

Cooper and Gosnell: Foundations and Adult Health Nursing, 7th Edition

MULTIPLE CHOICE

1.The nurse manager is providing an in-service regarding a safe hospital environment. What will this education mainly focus on preventing?

a. Falls
b. Exposure to contaminants
c. Injury
d. Electrical hazard

ANS: C

A safe environment implies freedom from injury.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 228

OBJ: 6 TOP: Safety KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

2.What is important for the nurse to determine in order to decrease the risk for injury to a patient?

a. If patient can read English
b. If patient is left-handed
c. If patient is able to eat unassisted
d. If patient can dress independently

ANS: B

A left-handed patient will twist to accommodate, which places them at risk for injury.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Pages 229-230

OBJ: 1 TOP: Safety KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

3.What skills should health care workers frequently attend in-services about to ensure that staff has competent skills and risk for falls can be decreased?

a. Bathing
b. Feeding
c. Transferring
d. Ambulating

ANS: C

The majority of patient falls occur during transfer.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Pages 229-230

OBJ: 3 TOP: Falls KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

4.What important safety precaution should the home health nurse teach parents in order to prevent burns to small children?

a. Never leave them unattended
b. Turn pot handles on stoves away from reach
c. Turn hot water on first when filling the bathtub
d. Keep side rails up on the crib

ANS: B

To protect infants and children from burns, turn the pot handles on stoves away from the childs reach.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 230

OBJ: 2 TOP: Safety KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

5.What must the nurse do before applying a safety reminder device (SRD)?

a. Get permission from the family
b. Assess patients skin condition
c. Get a physicians order
d. Explain the SRD to the patient

ANS: C

Initially, an order is necessary that specifies the type of SRD and the duration of its application.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 232, Box 10-4

OBJ:4TOP:Safety reminder devices (SRDs)

KEY: Nursing Process Step: Planning MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment

6.What should the nurse do when offering a cup of hot coffee to a frail, older adult patient?

a. Give the patient a straw
b. Dilute the coffee with cold water
c. Fill the cup half full
d. Offer a bib or an apron

ANS: C

Filling the cup half full promotes safety and does not change the flavor of the beverage, nor does it demean the patient as would making him or her wear a bib or apron.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 230-231

OBJ: 2 TOP: Safety KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

7.What type of fire extinguisher should the nurse use when the oxygen concentrator machine malfunctions and causes an electrical fire?

a. Type A
b. Type B
c. Type C
d. Type D

ANS: C

Electrical fires require type C fire extinguishers.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 241

OBJ: 7 TOP: Fires KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

8.A disaster situation occurs and involves an explosion in a hospital laundry. What would this be classified as ?

a. Active
b. External
c. Life-threatening
d. Internal

ANS: D

Internal disaster often threatens the safety of patients and staff.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Page 244

OBJ: 9 TOP: Disaster KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

9.The emergency department nurse admits a victim of poisoning. Who should the nurse call to receive the best assistance for dealing with this victim?

a. American Red Cross
b. Fire department paramedics
c. Poison control center
d. Civil defense office

ANS: C

The nurse can access the local poison control center for assistance in caring for a victim of poisoning.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 244

OBJ: 8 TOP: Poisoning KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

10.A nurse instructs a nursing assistant about the proper use of a gait belt and is observing a return demonstration. What action by the nursing assistant should cause the nurse to intervene?

a. Nursing assistant is walking on the patients strong side
b. Nursing assistant is walking to the side of the patient
c. Nursing assistant is securing the gait belt securely around the patients waist
d. Nursing assistant is grasping the handles of the gait belt while the patient ambulates

ANS: A

A gait belt should be securely applied around the patients waist. It has handles attached for the nurse to grasp while the patient ambulates. The nurse should walk on the patients weaker side so that assistance may be given if the patient starts to fall.

PTS:1DIF:Cognitive Level: Application

REF: Pages 230, 234-235 Skill 10-1 OBJ: 4 TOP: Gait belt

KEY:Nursing Process Step: N/AMSC:NCLEX: N/A

11.What should a nurse do when encountering a mercury spill?

a. Vacuum the spill
b. Open interior doors
c. Close all outside windows
d. Open any outside windows

ANS: D

In the event of a mercury spill, interior doors should be closed and outside windows should be opened. The spill should not be vacuumed.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Pages 238-239 Box 10-6

OBJ: 9 TOP: Mercury spill KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

MULTIPLE RESPONSE

12.When the nurse ambulates with a patient who has left-sided weakness, what actions should the nurse take? (Select all that apply.)

a. Walk on the patients right side
b. Keep the patient away from heavy furniture
c. Hold the patients arm securely
d. Keep the leg nearest the patient behind the patients knee
e. Use a gait belt

ANS: D, E

Ambulating with a person who has an identified weakness requires that the nurse walk on the same side as the weakness, slightly behind the patient, with the nurses near leg behind the patients knee. The nurse should use a gait belt and hold the patient at the waist and the gait belt. Furniture can be used as support.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 230

OBJ: 3 TOP: Ambulating KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

13.The nurse assesses a patient in a Posey safety reminder device (SRD) for which problem(s) that may increase because of the use of SRDs? (Select all that apply.)

a. Immobility
b. Lethargy
c. Risk for impaired circulation
d. Risk for skin impairment
e. Incontinence

ANS: A, C, D, E

The use of SRDs increases a patients immobility, risk for skin impairment, risk for impaired circulation, and incontinence. A SRD would not increase lethargy.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 231

OBJ:4TOProblems associated with SRDs

KEY: Nursing Process Step: Assessment MSC: NCLEX: Physiological Integrity

14.A long-term care facility is committing to a restraint-free  environment. What will the health care workers implement to encourage this environment? (Select all that apply.)

a. Frequent orientation to surroundings
b. Explain all procedures and treatments
c. Discourage visitors
d. Maintain toileting routines
e. Minimize exercise and ambulation

ANS: A, B, D

To encourage a restraint-free  environment health care workers should provide frequent orientation to surroundings, thoroughly explain all procedures and treatments, and maintain toileting routines. Visitors should be encouraged so they may sit with the residents, and frequent exercise and ambulation also should be encouraged.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 232 Box 10-3

OBJ:5TOP:Restraint-free environment

KEY: Nursing Process Step: Assessment MSC: NCLEX: Safe: Effective Care Environment

COMPLETION

15.___________ is a violent or dangerous act used to intimidate or coerce a person or government to further a political or social agenda.

ANS:

Terrorism

Terrorism is a violent or dangerous act used to intimidate or coerce a person or government to further a political or social agenda.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 245

OBJ: 9 TOP: Terrorism KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

16.When reinforcing the PASS acronym for fire extinguisher use, the nurse reminds the staff that the final S stands for ______________.

ANS:

sweep

The acronym stands for: P = pull pin, A = aim, S = squeeze, S = sweep.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 241, 243 Box 10-10

OBJ:7TOP:Fire extinguisher use

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

17.The nurse conducting a seminar on bioterrorism reviews several types of agents that may be used as weapons. An agent that does not seriously damage or kill the target population but only impairs it is classified as _____________.

ANS:

incapacitating

The agent that only impairs the target rather than killing or seriously damaging it is classified as an incapacitating agent.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Pages 246-249

OBJ: 11 TOP: Bioterrorism KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

18.The nurse explains that the measurement of radiation exposure is in multiples of Gy. The number of Gy an individual may absorb before becoming ill with radiation syndrome is _______.

ANS:

0.75

The amount of radiation absorbed is measured by the Gy. 1 Gy is equal to 100 rad. Absorption of 0.75 Gy will cause the individual to develop acute radiation syndrome.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 248

OBJ:11TOP:Radiation syndrome

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

Leave a Reply