CHAPTER 10: GROWTH AND DEVELOPMENT OF THE PRESCHOOLER My Nursing Test Banks

CHAPTER 10: GROWTH AND DEVELOPMENT OF THE PRESCHOOLER

MULTIPLE CHOICE

1.The nurse on the pediatric unit is working with the recreational and developmental specialists to plan some activities for the children. One activity is a card game, in which the participant is required to sort into piles cards picturing like objects. The nurse realizes that children of which of the following age groups have just begun to have this capacity?

a.

3 years

c.

4 years

b.

3-1/2 years

d.

6 years

ANS: C

Feedback

A

Incorrect. The child cannot sort objects into like categories at 3 years of age.

B

Incorrect. The child cannot sort objects into like categories at 3-1/2 years of age.

C

Correct. By age 4 years, the child can sort objects into like categories.

D

Incorrect. The child can sort objects into like categories earlier than 6 years of age.

PTS: 1 REF: p. 310 Table 10-2 Preschool Developmental Milestones

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

2.The difference in vocabulary between the 3-year-old child and the 4-year-old child is:

a.

150 versus 400 words

c.

300 versus 800 words

b.

200 versus 500 words

d.

900 versus 1,500 words

ANS: D

Feedback

A

Incorrect. The vocabulary of the 3-year-old child is about 900 words, the 4-year-old child has about 1,500 words.

B

Incorrect. The vocabulary of the 3-year-old child is about 900 words, the 4-year-old child has about 1,500 words.

C

Incorrect. The vocabulary of the 3-year-old child is about 900 words, the 4-year-old child has about 1,500 words.

D

Correct. The vocabulary of the 3-year-old child is about 900 words, the 4-year-old child has about 1,500 words.

PTS: 1 REF: p. 310 Table 10-2 Preschool Developmental Milestones

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

3.A mother is concerned about her preschool child running into the street without looking. The nurse would advise this mother that for preschoolers:

a.

verbal reminders of established limits and looking before crossing are effective

b.

fear of punishment is the only thing that works to prevent this behavior

c.

an adult must be with the preschool child at all times

d.

children this age seldom run into the street without looking unless chasing a ball

ANS: A

Feedback

A

Correct. For the mother concerned about her preschooler running into the street without looking, the nurse would advise that for preschoolers verbal reminders of established limits and looking before crossing are effective.

B

Incorrect. For the mother concerned about her preschooler running into the street without looking, the nurse would not advise that for preschoolers fear of punishment is the only thing that works to prevent this behavior.

C

Incorrect. For the mother concerned about her preschooler running into the street without looking, the nurse would not advise that adult must be with the preschool child at all times.

D

Incorrect. For the mother concerned about her preschooler running into the street without looking, the nurse would not advise that children this age seldom run into the street without looking unless chasing a ball.

PTS:1REF:p. 313 Psychosocial Development

OBJ: Cognitive Level: Application

4.Which of the following ages might be a more opportune time for the birth of an additional sibling, because at this age the child is less jealous of a younger sibling?

a.

1

c.

3

b.

2

d.

4

ANS: C

Feedback

A

Incorrect. The more opportune time for the birth of an additional sibling is not when an existing child is age 1.

B

Incorrect. The more opportune time for the birth of an additional sibling is not when an existing child is age 2.

C

Correct. The 3-year old child likes to please caregivers and conform to their wishes. At this age, the child is less jealous of a younger sibling, so this may be an opportune time for the birth of a younger sibling.

D

Incorrect. As a child turns 4, there is an increase in aggressive behavior, making this a less opportune time for the birth of an additional sibling.

PTS: 1 REF: p. 314 Family Relations OBJ: Cognitive Level: Knowledge

5.Which of the following statements might a preschool child most likely make when questioned as to why something is right or wrong?

a.

Because my mother says so.

b.

Because there are rules about this.

c.

Because its in the Ten Commandments.

d.

I just know it is so.

ANS: A

Feedback

A

Correct. The preschooler has little understanding of why something is right or wrong, and if questioned, will often say, Because my mother says so.

B

Incorrect. The preschooler has little understanding of why something is right or wrong, and if questioned, will not say, Because there are rules about this.

C

Incorrect. The preschooler has little understanding of why something is right or wrong, and if questioned, will not say, Because its in the Ten Commandments.

D

Incorrect. The preschooler has little understanding of why something is right or wrong, and if questioned, will not say, I just know it is so.

PTS:1REF:p. 316 Moral and Spiritual Development

OBJ: Cognitive Level: Knowledge

6.A preschooler knows she should not ram her tricycle into the garage door at home, but she does this at a friends house. What is the most logical reason for this difference in behavior at home and at the friends house?

a.

The preschooler values her own house more than she values the house of a playmate.

b.

The childs mother is much stricter and supervises children much more closely than the playmates mother.

c.

A young preschool child may have difficulty applying known rules to a different situation.

d.

There is a higher level of frustration when outside her own home and play territory.

ANS: C

Feedback

A

Incorrect. The preschooler knowing not to ram her tricycle into her home garage door but does this at a friends house, is not doing this because he preschooler values her own house more than she values the house of a playmate.

B

Incorrect. The preschooler knowing not to ram her tricycle into her home garage door but does this at a friends house, is not doing this because the childs mother is much stricter and supervises children much more closely than the playmates mother.

C

Correct. Young preschoolers may have difficulty applying known rules to different situations, hence knowing not to ram her tricycle into her home garage door is not the same as ramming her tricycle into her friends garage door.

D

Incorrect. The preschooler knowing not to ram her tricycle into her home garage door but does this at a friends house, is not doing this because there is a higher level of frustration when outside her own home and play territory.

PTS:1REF:p. 316 Moral and Spiritual Development

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

7.A nurse is instructing the mother of a 3-year-old about diet. The nurse will recommend that the mother look at the amount of fat in the childs diet and ensure that the fat in the diet is:

a.

at least 40%

c.

less than 15%

b.

around 10%

d.

no more than 30%

ANS: D

Feedback

A

Incorrect. The nurse instructing the mother of a 3-year-old about diet will not recommend that the mother ensure that the fat in the diet is at least 40%.

B

Incorrect. The nurse instructing the mother of a 3-year-old about diet will not recommend that the mother ensure that the fat in the diet is around 10%.

C

Incorrect. The nurse instructing the mother of a 3-year-old about diet will not recommend that the mother ensure that the fat in the diet is less than 15%.

D

Correct. The nurse instructing the mother of a 3-year-old about diet will recommend that the mother ensure that the fat in the diet is no more than 30%.

PTS:1REF:p. 317 Nutrition

OBJ: Cognitive Level: Application

8.The nurse practitioner is presenting the mother of a preschooler with a bottle of vitamins. The nurse most importantly needs to instruct the mother to do which of the following things?

a.

Give the vitamins with sips of milk.

b.

Give preschoolers half a vitamin and grade-school children a whole vitamin.

c.

Store the vitamins in a locked cabinet that the child cannot access.

d.

Teach the child how to be independent and self-administer the vitamins.

ANS: C

Feedback

A

Incorrect. The nurse presenting the mother of a preschooler with a bottle of vitamins will not instruct the mother to give the vitamins with sips of milk.

B

Incorrect. The nurse presenting the mother of a preschooler with a bottle of vitamins will not instruct the mother to give preschoolers half a vitamin and grade-school children a whole vitamin.

C

Correct. The nurse presenting the mother of a preschooler with a bottle of vitamins will most importantly instruct the mother to store the vitamins in a locked cabinet that the child cannot access.

D

Incorrect. The nurse presenting the mother of a preschooler with a bottle of vitamins will not instruct the mother to teach the child how to be independent and self-administer the vitamins.

PTS:1REF:p. 317 Nursing Tip: Vitamins

OBJ: Cognitive Level: Application

9.The biggest predictor of a childs risk of developing obesity in adulthood is which of the following factors?

a.

parental obesity

c.

amount of time spent sleeping

b.

living in the country

d.

two-caregiver household

ANS: A

Feedback

A

Correct. The biggest predictor of a childs risk of developing obesity in adulthood is parental obesity.

B

Incorrect. The biggest predictor of a childs risk of developing obesity in adulthood is not living in the country.

C

Incorrect. The biggest predictor of a childs risk of developing obesity in adulthood is not the amount of time spent sleeping.

D

Incorrect. The biggest predictor of a childs risk of developing obesity in adulthood is not that the child lives in a two-caregiver household.

PTS:1REF:p. 318 Childhood Obesity

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

10.To help a preschooler sleep at night, the nurse will recommend to the caregivers that they:

a.

avoid milk drinks at bedtime

b.

have the child watch television until he or she falls asleep

c.

read a bedtime story and establish a firm bedtime

d.

provide soda or coffee with milk at bedtime

ANS: C

Feedback

A

Incorrect. To help a preschooler sleep at night, the nurse will not recommend that the caregivers avoid milk drinks at bedtime.

B

Incorrect. To help a preschooler sleep at night, the nurse will not recommend that the caregivers have the child watch television until he or she falls asleep.

C

Correct. To help a preschooler sleep at night, the nurse will recommend that the caregivers read a bedtime story and establish a firm bedtime.

D

Incorrect. To help a preschooler sleep at night, the nurse will not recommend that the caregivers provide soda or coffee with milk at bedtime.

PTS:1REF:p. 319 Family Teaching

OBJ: Cognitive Level: Application

11.The father asks a nurse for advice on how to deal with his childs nightmares. The best advice from the nurse would be:

a.

have the child get into bed with the father

b.

sleep in the childs bed with him

c.

have the child get up and play a game

d.

comfort and reassure the child that nightmares are not real

ANS: D

Feedback

A

Incorrect. When the father asks a nurse for advice on how to deal with his childs nightmares, the best advice from the nurse will not be have the child get into bed with the father.

B

Incorrect. When the father asks a nurse for advice on how to deal with his childs nightmares, the best advice from the nurse will not be sleep in the childs bed with him.

C

Incorrect. When the father asks a nurse for advice on how to deal with his childs nightmares, the best advice from the nurse will not be have the child get up and play a game.

D

Correct. When the father asks a nurse for advice on how to deal with his childs nightmares, the best advice from the nurse will be to comfort and reassure the child that nightmares are not real.

PTS:1REF:p. 319 Sleep Disturbances

OBJ: Cognitive Level: Application

12.The caregivers ask the nurse for advice about their preschool child participating in some sports. The nurse shares that the main goal for children of this age engaging in sports is to:

a.

learn how to compete with others

b.

win whenever winning is possible

c.

have fun, exercise, and learn to enjoy a sport

d.

make their caregivers and relatives proud of them

ANS: C

Feedback

A

Incorrect. If caregivers ask the nurse for advice about their preschool child participating in some sports, the nurse does not shares that the main goal for children of this age engaging in sports is to learn how to compete with others.

B

Incorrect. If caregivers ask the nurse for advice about their preschool child participating in some sports, the nurse does not shares that the main goal for children of this age engaging in sports is to win whenever winning is possible.

C

Correct. If caregivers ask the nurse for advice about their preschool child participating in some sports, the nurse shares that the main goal for children of this age engaging in sports is to have fun, exercise, and learn to enjoy a sport.

D

Incorrect. If caregivers ask the nurse for advice about their preschool child participating in some sports, the nurse does not shares that the main goal for children of this age engaging in sports is to make their caregivers and relatives proud of them.

PTS:1REF:p. 321 Activity

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

13.The American Academy of Pediatrics suggests that caregivers do which of the following things in regard to physical activities for preschoolers?

a.

Encourage a variety of physical activities in a noncompetitive environment.

b.

Keep physical activities to a minimum until the child is in grade school.

c.

Have the child engage in competitive sports to see there they excel.

d.

Push the child to practice sports activities while they are more flexible.

ANS: A

Feedback

A

Correct. The American Academy of Pediatrics suggests that caregivers encourage a variety of physical activities in a noncompetitive environment in regard to physical activities for preschoolers.

B

Incorrect. The American Academy of Pediatrics does not recommend to caregivers that preschoolers need to keep physical activities to a minimum until the child is in grade school.

C

Incorrect. The American Academy of Pediatrics does not recommend to caregivers that preschoolers need to have the child engage in competitive sports to see there they excel.

D

Incorrect. The American Academy of Pediatrics does not recommend to caregivers that preschoolers need to push the child to practice sports activities while they are more flexible.

PTS:1REF:p. 321 Activity

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

14.The caregivers ask what activities are appropriate for preschoolers. The nurse will recommend which of the following activities?

a.

cross-country skiing

c.

T-ball, karate, and gymnastics

b.

volleyball

d.

football and baseball

ANS: C

Feedback

A

Incorrect. Cross-country skiing is not an appropriate activity for preschoolers.

B

Incorrect. Volleyball is not an appropriate activity for preschoolers.

C

Correct. T-ball, karate, and gymnastics are age-appropriate activities for preschoolers.

D

Incorrect. Football and baseball are not appropriate activities for preschoolers.

PTS:1REF:p. 321 Activity

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

15.The nurse is teaching a caregiver to select activities that will develop hand-eye-mouth coordination in a preschooler. Which of the following activities would indicate that this caregiver had learned to select well?

a.

bubbles and stickers

c.

swimming

b.

horseback riding

d.

hide-and-seek

ANS: A

Feedback

A

Correct. The nurse teaches the caregiver to select activities that will develop hand-eye-mouth coordination in a preschooler, and includes coloring, scissors, stickers and bubbles.

B

Incorrect. The nurse teaches the caregiver to select activities that will develop hand-eye-mouth coordination in a preschooler, but does not include horseback riding.

C

Incorrect. The nurse teaches the caregiver to select activities that will develop hand-eye-mouth coordination in a preschooler, but does not include swimming.

D

Incorrect. The nurse teaches the caregiver to select activities that will develop hand-eye-mouth coordination in a preschooler, but does not include hide-and-seek.

PTS: 1 REF: p. 322 Table 10-4 Toys and Activities that Stimulate Development

OBJ: Cognitive Level: Application

16.A nurse is assessing the play of a 4-year-old. Which of the following best describes what the nurse would observe in the play of this age preschooler?

a.

playing alongside but not with playmates, taking toys away from others, using a pounding bench, and playing with a musical toy

b.

interactive play, obeying limits, creating an imaginary friend, and engaging in fantasy play

c.

engaging in group sports or games and playing with puppets

d.

playing by him- or herself in the corner, engaged in putting a puzzle together

ANS: B

Feedback

A

Incorrect. Playing alongside but not with playmates, taking toys away from others, using a pounding bench, and playing with a musical toy does not best describe a 4-year-old.

B

Correct. A 4-year-olds play is interactive; the child cooperates with another child, obeying limits, creating an imaginary friend, and engaging in fantasy play.

C

Incorrect. Engaging in group sports or games and playing with puppets does not best describe a 4-year-old.

D

Incorrect. Playing by him- or herself in the corner, engaged in putting a puzzle together does not best describe a 4-year-old.

PTS: 1 REF: p. 322 Play OBJ: Cognitive Level: Application

17.A mother asks the nurse for advice on what kind of books would best keep the attention of her preschooler. Which of the following descriptions by the nurse would be the best advice?

a.

books with a predictable storyline and repeated phrases that help keep a childs attention

b.

adventure books with unusual and unpredictable surprise happenings throughout the book

c.

various types of poetry

d.

nursery rhymes

ANS: A

Feedback

A

Correct. If the mother asks the nurse for advice on what kind of books would best hold the attention of her preschooler, the nurse will advise books with a predictable storyline and repeated phrases that help keep a childs attention.

B

Incorrect. If the mother asks the nurse for advice on what kind of books would best hold the attention of her preschooler, the nurse will not advise adventure books with unusual and unpredictable surprise happenings throughout the book.

C

Incorrect. If the mother asks the nurse for advice on what kind of books would best hold the attention of her preschooler, the nurse will not advise various types of poetry.

D

Incorrect. If the mother asks the nurse for advice on what kind of books would best hold the attention of her preschooler, the nurse will not advise nursery rhymes.

PTS:1REF:p. 322 Literacy

OBJ: Cognitive Level: Application

18.The nurse is doing an assessment with a preschooler and her caregivers. The caregivers reveal that their child watches an average of 8 hours of television each day. The nurse will share with the caregivers that the American Academy of Pediatrics recommends which of the following number of hours of television a day for a preschooler?

a.

1 to 2

c.

5 to 6

b.

3 to 4

d.

7 to 8

ANS: A

Feedback

A

Correct. The American Academy of Pediatrics recommends 1 to 2 hours of television a day for a preschooler.

B

Incorrect. The American Academy of Pediatrics does not recommend 3 to 4 hours of television a day for a preschooler.

C

Incorrect. The American Academy of Pediatrics does not recommend 5 to 6 hours of television a day for a preschooler.

D

Incorrect. The American Academy of Pediatrics does not recommend 7 to 8 hours of television a day for a preschooler.

PTS: 1 REF: p. 322 Television and Media OBJ: Cognitive Level: Knowledge

19.The nurse will advise caregivers not to allow their child to watch programs with violence or programs there people make poor choices and behave badly because:

a.

these shows are too long considering the amount of time children are allowed to watch television

b.

preschoolers cannot differentiate between reality and fantasy and may use the behaviors of actors on television to deal with their own problems

c.

young children keep these pictures in their minds all their lives and affect them when they are older

d.

preschoolers begin to confuse the actors with their caregivers and accuse their caregivers of doing what the actors did

ANS: B

Feedback

A

Incorrect. The reason the nurse advises caregivers not to allow their children to watch programs with violence or there people make poor choices and behave badly is not because these shows are too long considering the amount of time children are allowed to watch television.

B

Correct. The reason the nurse advises caregivers not to allow their children to watch programs with violence or there people make poor choices and behave badly is because preschoolers cannot differentiate between reality and fantasy and may use the behaviors of actors on television to deal with their own problems.

C

Incorrect. The reason the nurse advises caregivers not to allow their children to watch programs with violence or there people make poor choices and behave badly is not because young children keep these pictures in their minds all their lives and affect them when they are older.

D

Incorrect. The reason the nurse advises caregivers not to allow their children to watch programs with violence or there people make poor choices and behave badly is not because preschoolers begin to confuse the actors with their caregivers and accuse their caregivers of doing what the actors did.

PTS:1REF:p. 322 Television and Media

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

20.When a preschooler is watching a new show or a new video, the caregivers need to:

a.

watch the new show or video with the child

b.

allow extra time or play the video more than once

c.

invite other children to watch this presentation in a group

d.

limit viewing time to 20 minutes

ANS: A

Feedback

A

Correct. When a preschooler is watching a new show or a new video, the caregivers need to watch the new show or video with the child.

B

Incorrect. When a preschooler is watching a new show or a new video, the caregivers do not need to allow extra time or play the video more than once.

C

Incorrect. When a preschooler is watching a new show or a new video, the caregivers do not need to invite other children to watch this presentation in a group.

D

Incorrect. When a preschooler is watching a new show or a new video, the caregivers do not need to limit viewing time to 20 minutes.

PTS: 1 REF: p. 323 Box 10-1 Guidelines for Television and Video Viewing

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

21.The pediatric nurse spends time teaching caregivers about prevention of dental caries. Later a caregiver correctly tells the pediatric nurse that he paid careful attention to daily brushing and flossing with his preschooler because he had learned from the nurse that dental caries can cause:

a.

extreme mouth and jaw pain

b.

loss of a majority of the taste buds

c.

a serious loss of appetite, weight loss, and anorexia or other eating disorders in childhood

d.

premature loss of teeth, alteration of the dental arch, and compromised development of permanent teeth

ANS: D

Feedback

A

Incorrect. Extreme mouth and jaw pain is not the key problem described as a result of dental caries.

B

Incorrect. Loss of a majority of the taste buds is not the key problem described as a result of dental caries.

C

Incorrect. A serious loss of appetite, weight loss, and anorexia or other eating disorders in childhood are not the key problems described as a result of dental caries.

D

Correct. The number one dental problem in the preschool years is dental cavities or tooth decay, which can result in premature loss of teeth, alteration of the dental arch, and compromised development of permanent teeth.

PTS:1REF:p. 320 Dental Health

OBJ: Cognitive Level: Application

22.Which of the following statements by the caregiver of a preschooler would indicate that the caregiver had paid attention to the nurses instructions on dental hygiene practices?

a.

Our child brushes his teeth all by himself without any help from us.

b.

We give our child a pea-sized amount of fluoride toothpaste.

c.

When our child is 6 years old, we will make an appointment to see the dentist.

d.

When our child does a good job brushing, we let her have a lollypop.

ANS: B

Feedback

A

Incorrect. Our child brushes his teeth all by himself without any help from us. is not the statement made by the caregiver that would indicate that the caregiver had paid attention to the nurses instructions on dental hygiene practices.

B

Correct. We give our child a pea-sized amount of fluoride toothpaste is the statement made by the caregiver that would indicate that the caregiver had paid attention to the nurses instructions on dental hygiene practices.

C

Incorrect. When our child is 6 years old, we will make an appointment to see the dentist. is not the statement made by the caregiver that would indicate that the caregiver had paid attention to the nurses instructions on dental hygiene practices.

D

Incorrect. When our child does a good job brushing, we let her have a lollypop. is not the statement made by the caregiver that would indicate that the caregiver had paid attention to the nurses instructions on dental hygiene practices.

PTS:1REF:p. 320 Dental Health

OBJ: Cognitive Level: Application

23.A caregiver asks the nurse why her preschooler grinds her teeth at night. The best response by the nurse is which of the following statements?

a.

This is a common practice during the preschool years; it may be a way she releases tension and calms herself so she can fall asleep.

b.

This is the time when permanent teeth are trying to grow, and the pain causes grinding at night.

c.

Loss of baby teeth will cause the mouth to get out of adjustment, and this causes grinding at night.

d.

You are probably keeping your child up too late at night and not making sure the child gets a nap.

ANS: A

Feedback

A

Correct. This is a common practice during the preschool years; it may be a way she releases tension and calms herself so she can fall asleep is the best response the nurse can give to the caregiver asking why her preschooler grinds her teeth at night.

B

Incorrect. This is the time when permanent teeth are trying to grow, and the pain causes grinding at night is not the best response the nurse can give to the caregiver asking why her preschooler grinds her teeth at night.

C

Incorrect. Loss of baby teeth will cause the mouth to get out of adjustment, and this causes grinding at night is not the best response the nurse can give to the caregiver asking why her preschooler grinds her teeth at night.

D

Incorrect. You are probably keeping your child up too late at night and not making sure the child gets a nap is not the best response the nurse can give to the caregiver asking why her preschooler grinds her teeth at night.

PTS:1REF:p. 321 Night Grinding

OBJ: Cognitive Level: Application

24.A child with a diagnosis of cerebral palsy is admitted to the hospital pediatric ward. The night nurse notices that this child is grinding his teeth. This nurse is aware that this behavior is most often due to which of the following causes in a child with cerebral palsy?

a.

jaw muscle spasticity

c.

lack of sufficient oxygen

b.

normal preschooler tension

d.

low hemoglobin

ANS: A

Feedback

A

Correct. Children with cerebral palsy grind their teeth due to jaw muscle spasticity.

B

Incorrect. Children with cerebral palsy grind their teeth, but not due to normal preschooler tension.

C

Incorrect. Children with cerebral palsy grind their teeth, but not due to lack of sufficient oxygen.

D

Incorrect. Children with cerebral palsy grind their teeth, but not due to low hemoglobin.

PTS:1REF:p. 321 Night Grinding

OBJ: Cognitive Level: Application

25.In regard to safety, compared with the toddler the preschool-aged child is:

a.

more prone to falls and more reckless

b.

about the same, regarding falls and reckless behavior

c.

more apt to listen to rules and be aware of potential dangers

d.

less apt to listen to rules and be aware of potential dangers

ANS: C

Feedback

A

Incorrect. In regard to safety, compared with the toddler the preschool-aged child is not more prone to falls and more reckless.

B

Incorrect. In regard to safety, compared with the toddler the preschool-aged child is not about the same, regarding falls and reckless behavior.

C

Correct. In regard to safety, compared with the toddler the preschool-aged child is more apt to listen to rules and be aware of potential dangers.

D

Incorrect. In regard to safety, compared with the toddler the preschool-aged child is not less apt to listen to rules and be aware of potential dangers.

PTS:1REF:p. 323 Safety and Injury Prevention

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

26.When teaching the caregivers about transporting children safely in the car, the nurse will stress that the adults must abide by the same rules they expect the children to abide by, and this includes putting on the seat belt before the car moves, because of which of the following reasons?

a.

Preschoolers like to imitate whatever adults do.

b.

The caregiver could die or be comatose and be of no help at all in an accident.

c.

It is not fair for an adult to expect a child to do something the adult will not do.

d.

Adults are more likely to be hurt in an accident.

ANS: A

Feedback

A

Correct. When teaching the caregivers about transporting children safely in the car, the nurse will stress that the adults must abide by the same rules they expect the children to abide by because preschoolers like to imitate whatever adults do.

B

Incorrect. When teaching the caregivers about transporting children safely in the car, the nurse will not stress that the adults must abide by the same rules they expect the children to abide by because the caregiver could die or be comatose and be of no help at all in an accident.

C

Incorrect. When teaching the caregivers about transporting children safely in the car, the nurse will not stress that the adults must abide by the same rules they expect the children to abide by because it is not fair for an adult to expect a child to do something the adult will not do.

D

Incorrect. When teaching the caregivers about transporting children safely in the car, the nurse will not stress that the adults must abide by the same rules they expect the children to abide by because adults are more likely to be hurt in an accident.

PTS:1REF:p. 323 Safety and Injury Prevention

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

27.The pediatric nurse working with preschoolers will find which of the following problems to be more common at this age than at any other age?

a.

appendicitis and tonsillitis requiring day surgeries or one-day hospitalization

b.

accidents, cuts, bruises, and major traumas requiring emergency room care

c.

poisoning with lead, plants, household chemicals, and other sources

d.

minor illnesses such as colds, otitis media, and gastrointestinal disturbances

ANS: D

Feedback

A

Incorrect. The pediatric nurse working with preschoolers will not find that appendicitis and tonsillitis requiring day surgeries or one-day hospitalization are more common at this age.

B

Incorrect. The pediatric nurse working with preschoolers will not find that accidents, cuts, bruises, and major traumas requiring emergency room care are more common at this age.

C

Incorrect. The pediatric nurse working with preschoolers will not find that poisoning with lead, plants, household chemicals, and other sources are more common at this age.

D

Correct. The pediatric nurse working with preschoolers will find that minor illnesses such as colds, otitis media, and gastrointestinal disturbances are more common at this age.

PTS:1REF:p. 317 Health Screenings

OBJ: Cognitive Level: Application

28.Which of the following statements by caregivers of a preschooler would best indicate that the caregivers were paying attention to the teachings of the nurse on how to decrease the incidence of illnesses in their child?

a.

We dont let our child play with other children unless the caregivers assure us they are not ill.

b.

Our childs temperature is taken every morning and every night, and if it is elevated, we call the health care practitioner.

c.

We make certain that our child washes her hands after using the bathroom and before eating.

d.

Our child takes a vitamin pill every day, eats a balanced diet, and takes sufficient fluids.

ANS: C

Feedback

A

Incorrect. We dont let our child play with other children unless the caregivers assure us they are not ill is not the statement by the caregivers of a preschooler that indicates they comprehend how best to decrease the incidence of illnesses in their child.

B

Incorrect. Our childs temperature is taken every morning and every night, and if it is elevated, we call the health care practitioner is not the statement by the caregivers of a preschooler that indicates they comprehend how best to decrease the incidence of illnesses in their child.

C

Correct. We make certain that our child washes her hands after using the bathroom and before eating is the statement by the caregivers of a preschooler that best indicates they comprehend how best to decrease the incidence of illnesses in their child.

D

Incorrect. Our child takes a vitamin pill every day, eats a balanced diet, and takes sufficient fluids is not the statement by the caregivers of a preschooler that indicates they comprehend how best to decrease the incidence of illnesses in their child.

PTS:1REF:p. 317 Health Screenings

OBJ: Cognitive Level: Application

29.The preschooler can best learn to cope with frustration and dissatisfaction through which of the following activities?

a.

interacting with caregivers in regard to rules and expectations

b.

attending some type of early childhood program such as day care or preschool

c.

observing the interactions of groups of people on the television

d.

going out to eat or to social events with the caregivers and other adults

ANS: B

Feedback

A

Incorrect. Interacting with caregivers in regard to rules and expectations is not the best activity that teaches the preschooler to cope with frustration and dissatisfaction.

B

Correct. Attending some type of early childhood program such as day care or preschool is the best activity that teaches the preschooler to cope with frustration and dissatisfaction.

C

Incorrect. Observing the interactions of groups of people on the television is not the best activity that teaches the preschooler to cope with frustration and dissatisfaction.

D

Incorrect. Going out to eat or to social events with the caregivers and other adults is not the best activity that teaches the preschooler to cope with frustration and dissatisfaction.

PTS:1REF:p. 326 Preparation for School

OBJ: Cognitive Level: Application

30.The main goal of the activities of early childhood programs is to provide:

a.

caregivers a safe place to leave their children while they work

b.

the elementary schools with school-ready students

c.

the preschooler a mastery of skills and a sense of confidence and success

d.

teachers of elementary schools with a nucleus of students who can abide by rules

ANS: C

Feedback

A

Incorrect. Early childhood programs are not places just for leaving children while parents work.

B

Incorrect. Early childhood programs are not designed to supply elementary schools with school-ready students.

C

Correct. Early childhood programs desire to promote a sense of mastery, confidence, and success in the preschooler.

D

Incorrect. Preschool is not necessarily designed to provide students who will abide by the rules.

PTS:1REF:p. 326 Preparation for School

OBJ: Cognitive Level: Application

31.Caregivers of a preschooler ask the pediatric nurse how they can tell if their preschooler is ready for school. The nurse would most likely:

a.

refer them to a psychologist for specific tests to measure readiness

b.

conduct one of the tests with absolute indicators of school readiness

c.

instruct the caregivers on indicators of school success such as age, ability to play with other children, and attention span

d.

suggest they enroll their child just as soon as they can get the school to accept the child

ANS: C

Feedback

A

Incorrect. An evaluation by a psychologist is not typically necessary.

B

Incorrect. It would not be conclusive to administer a single test.

C

Correct. In an effort to predict readiness for school, the caregivers should evaluate the childs age, ability to plan with others, and attention span.

D

Incorrect. Suggesting that parents enroll their child as soon as the child is accepted is not an appropriate strategy for determining if the child is ready to enter school.

PTS:1REF:p. 326 Preparation for School

OBJ: Cognitive Level: Application

32.The nurse is working with the caregivers to prepare the preschooler for the first day of school. Which of the following activities by the caregivers would most likely help?

a.

put the child on a school schedule a few weeks before school starts

b.

have an older child tell the preschooler about the school schedule

c.

talk about the expectations and rules of the school

d.

give the child a book with lots of pictures and big print

ANS: A

Feedback

A

Correct. By placing the child on a school schedule in advance, the child will become increasingly familiar with the routine, which will likely make the adjustment easier.

B

Incorrect. Having an older child tell the preschooler about the schedule would not be as effective as if the child experienced it.

C

Incorrect. Reviewing the expectations and rules of school may increase anxiety.

D

Incorrect. Providing a child with a book would not effectively prepare a preschooler for the first day of classes.

PTS: 1 REF: p. 326 Family Teaching: Preparation for the First Day of School

OBJ: Cognitive Level: Application

33.The caregivers can best minimize separation issues associated with school by:

a.

letting the child know that this experience will not be fun all the time

b.

presenting the experience as a fun and exciting adventure

c.

telling the child ahead of time about all the things he or she will not like, to prepare the child

d.

staying away from the school and letting the child know he or she is big now and can solve his or own problems

ANS: B

Feedback

A

Incorrect. By letting the child know that the experience will not be fun all the time.

B

Correct. By suggesting that school is an adventure and that learning can be fun, the transition to school can be enhanced.

C

Incorrect. By telling the child ahead of time those things that he or she will not like, the caregivers may cause the child to experience separation issues.

D

Incorrect. Staying away from school and telling the child he or she is big now will likely enhance separation difficulties.

PTS:1REF:p. 326 Preparation for School

OBJ: Cognitive Level: Application

34.The caregivers ask the nurse how long the time-out should be for their 5-year-old preschooler. The best reply by the nurse would be which of the following?

a.

The time depends on the offense. The worse the offense, the longer the child needs to think about what he or she did or did not do.

b.

About 20 minutes is time enough to think about what he or she needs to do next time to stay out of trouble.

c.

Time-out ends when the child agrees to follow the rules, so the time varies.

d.

No longer than 5 minutes, which is 1 minute per year of age.

ANS: D

Feedback

A

Incorrect. The time depends on the offense. The worse the offense, the longer the child needs to think about what he or she did or did not do is not the best replay by the nurse about how long the time-out should be for their 5-year-old preschooler.

B

Incorrect. About 20 minutes is time enough to think about what he or she needs to do next time to stay out of trouble is not the best replay by the nurse about how long the time-out should be for their 5-year-old preschooler.

C

Incorrect. Time-out ends when the child agrees to follow the rules, so the time varies is not the best replay by the nurse about how long the time-out should be for their 5-year-old preschooler.

D

Correct. A time-out should be limited to 1 minute per year of age. Therefore, for a 5-year-old child, the time-out should last no longer than 5 minutes.

PTS:1REF:p. 325 Discipline and Limit Setting

OBJ: Cognitive Level: Application

35.A caregiver asks the nurse to explain what happens if the time-out is too long. The best reply by the nurse is which of the following?

a.

If the child is kept in time-out beyond the time it takes to calm down, he or she has enough time to become resentful.

b.

The child will begin to think up new bad behaviors if given enough time in time-out.

c.

Too much time-out will exhaust the child, and he or she will have difficulty thinking.

d.

Time-out will stop having any effect on the child at all as he or she designs ways to amuse him- or herself.

ANS: A

Feedback

A

Correct. If a child remains in a time-out longer than this recommended time, it can lead to resentment.

B

Incorrect. An excessive time-out is not associated with the conception of new bad behaviors.

C

Incorrect. An excessive time-out will not exhaust the child.

D

Incorrect. A time-out is not associated with the child designing new ways to amuse him- or herself.

PTS:1REF:p. 325 Discipline and Limit Setting

OBJ: Cognitive Level: Application

36.The nurse is teaching a group of caregivers about reverse attention. Which of the following statements by a caregiver 2 weeks later would indicate that this caregiver was following the instructions of the nurse?

a.

My child was coloring quietly, and I gave him a compliment on his good behavior.

b.

Our child was coloring the walls with crayons, and I put him in time-out.

c.

When our daughter took crayons away from a playmate, I put all the crayons up until she could agree to share.

d.

I had my child gift wrap the crayons and give them to a playmate.

ANS: A

Feedback

A

Correct. Reverse attention has been deemed an effective tool for teaching appropriate behavior. Rather than acknowledging only bad behavior, good behavior is also acknowledged. Therefore, for the child who is coloring quietly, it is important for the caregiver to recognize the childs actions.

B

Incorrect. Instituting a time-out would be an example of recognizing bad behavior.

C

Incorrect. Taking away items such as crayons would be an example of recognizing bad behavior.

D

Incorrect. Having a child gift-wrap crayons is not an example of recognizing good behavior.

PTS:1REF:p. 325 Discipline and Limit Setting

OBJ: Cognitive Level: Application

37.Which of the following adult behaviors would be most important for preschoolers to witness caregivers engaging in?

a.

modeling positive behavior

b.

giving or receiving rewards for positive behavior

c.

punishing others for poor behavior

d.

receiving punishment or feeling bad about their bad behavior

ANS: B

Feedback

A

Incorrect. While modeling positive behaviors is important, giving rewards for positive behavior will be a more powerful tool for teaching appropriate behavior.

B

Correct. An effective tool for teaching appropriate behavior, giving attention or rewards to positive behaviors communicates the desired actions to the preschooler. It is common for bad behaviors to be disciplined, while good behaviors are ignored.

C

Incorrect. While punishing others for poor behavior or receiving punishment or feeling bad about bad behavior is important in the discipline process, it is most important for the preschooler to be aware of positive behaviors.

D

Incorrect. While punishing others for poor behavior or receiving punishment or feeling bad about bad behavior is important in the discipline process, it is most important for the preschooler to be aware of positive behaviors.

PTS:1REF:p. 325 Discipline and Limit Setting

OBJ: Cognitive Level: Application

COMPLETION

1.Generally, children will gain an average of ____________________ pounds per year.

ANS:

5

five

Children will gain an average of 5 pounds per year in weight.

PTS:1REF:p. 308 Physical Growth

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

2.Generally, a child will grow ____________________ inches in height per year.

ANS:

3

three

Children will grow an average of 3 inches per year in height.

PTS:1REF:p. 308 Physical Growth

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

Leave a Reply