Chapter 07: Nursing Care of the Family during Pregnancy My Nursing Test Banks

Lowdermilk: Maternity Nursing, 8th Edition

Chapter 07: Nursing Care of the Family during Pregnancy

Test Bank 

MULTIPLE CHOICE

1. The nurse caring for the newly pregnant woman would advise her that ideally prenatal care should begin:

a. Before the first missed menstrual period.
b. After the first missed menstrual period.
c. After the second missed menstrual period.
d. After the third missed menstrual period.

ANS: B

Feedback
A Regular prenatal visits, ideally beginning soon after the first missed menstrual period, offer opportunities to ensure the health of the expectant mother and her infant.
B Prenatal care ideally should begin soon after the first missed menstrual period.
C Regular prenatal visits, ideally beginning soon after the first missed menstrual period, offer opportunities to ensure the health of the expectant mother and her infant.
D Regular prenatal visits, ideally beginning soon after the first missed menstrual period, offer opportunities to ensure the health of the expectant mother and her infant.

DIF:Cognitive Level: KnowledgeREF:191

OBJ: Client Needs: Health Promotion and Maintenance TOP: Nursing Process: Planning

2. With regard to follow-up visits for women receiving prenatal care, nurses should be aware that:

a. The interview portions become more intensive as the visits become more frequent over the course of the pregnancy.
b. Monthly visits are scheduled for the first trimester, every 2 weeks for the second trimester, and weekly for the third trimester.
c. During the abdominal examination, the nurse should be alert for supine hypotension.
d. For pregnant women a systolic blood pressure (BP) of 130 and a diastolic BP of 80 is sufficient to be considered hypertensive.

ANS: C

Feedback
A The interview portion of follow-up examinations is less extensive than in the initial prenatal visits, during which so much new information must be gathered.
B Monthly visits are routinely scheduled for the first and second trimesters; visits increase to every 2 weeks at week 28 and to once a week at week 36.
C The woman lies on her back during the abdominal examination, possibly compressing the vena cava and aorta, which can cause a decrease in blood pressure and a feeling of faintness.
D For pregnant women hypertension is defined as a systolic BP of 140 or higher and a diastolic BP of 90 or higher.

DIF:Cognitive Level: ComprehensionREF:202

OBJ: Client Needs: Physiologic Integrity TOP: Nursing Process: Assessment

3. A woman arrives at the clinic for a pregnancy test. The first day of her last menstrual period (LMP) was February 14, 2010. Her expected date of birth (EDB) would be:

a. September 17, 2010.
b. November 7, 2010.
c. November 21, 2010.
d. December 17, 2010.

ANS: C

Feedback
A Using Ngeles rule, the EDB is calculated by subtracting 3 months from the first day of the LMP and adding 7 days + 1 year to the day of the LMP. Therefore, with an LMP of February 14, 2010:

February 14, 2010 3 months = November 14, 2009 + 7 days = November 21, 2009 + 1 year = November 21, 2010

B Using Ngeles rule, the EDB is calculated by subtracting 3 months from the first day of the LMP and adding 7 days + 1 year to the day of the LMP. Therefore, with an LMP of February 14, 2010:

February 14, 2010 3 months = November 14, 2009 + 7 days = November 21, 2009 + 1 year = November 21, 2010

C Using Ngeles rule, this is the correct expected date of birth.
D Using Ngeles rule, the EDB is calculated by subtracting 3 months from the first day of the LMP and adding 7 days + 1 year to the day of the LMP. Therefore, with an LMP of February 14, 2010:

February 14, 2010 3 months = November 14, 2009 + 7 days = November 21, 2009 + 1 year = November 21, 2010

DIF:Cognitive Level: KnowledgeREF:192

OBJ: Client Needs: Health Promotion and Maintenance TOP: Nursing Process: Assessment

4. Prenatal testing for the human immunodeficiency virus (HIV) is recommended for which women?

a. All women, regardless of risk factors
b. A woman who has had more than one sexual partner
c. A woman who has had a sexually transmitted infection
d. A woman who is monogamous with her partner

ANS: A

Feedback
A Testing for the antibody to HIV is strongly recommended for all pregnant women.
B An HIV test is recommended for all women, regardless of risk factors. The incidence of perinatal transmission from an HIV-positive mother to her fetus ranges from 25% to 35%. Women who test positive for HIV can then be treated.
C An HIV test is recommended for all women, regardless of risk factors. The incidence of perinatal transmission from an HIV-positive mother to her fetus ranges from 25% to 35%. Women who test positive for HIV can then be treated.
D An HIV test is recommended for all women, regardless of risk factors. The incidence of perinatal transmission from an HIV-positive mother to her fetus ranges from 25% to 35%. Women who test positive for HIV can then be treated.

DIF:Cognitive Level: ComprehensionREF:202

OBJ: Client Needs: Health Promotion and Maintenance TOP: Nursing Process: Planning

5. With regard to work and travel during pregnancy, nurses should be aware that:

a. Women should sit for as long as possible and cross their legs at the knees from time to time for exercise.
b. Women should avoid seat belts and shoulder restraints in the car, because they press on the fetus.
c. Metal detectors at airport security checkpoints can harm the fetus if the woman passes through them a number of times.
d. While working or traveling in a car or on a plane, women should arrange to walk around at least every hour or so.

ANS: D

Feedback
A Pregnant women should avoid sitting or standing for long periods and crossing the legs at the knees.
B Pregnant women must wear lap belts and shoulder restraints. The most common injury to the fetus comes from injury to the mother.
C Metal detectors at airport security checkpoints do not harm fetuses.
D Periodic walking helps prevent thrombophlebitis.

DIF:Cognitive Level: ComprehensionREF:216

OBJ: Client Needs: Health Promotion and Maintenance TOP: Nursing Process: Planning

6. Which symptom is considered a first-trimester warning sign and should be reported immediately by the pregnant woman to her health care provider?

a. Nausea with occasional vomiting
b. Fatigue
c. Urinary frequency
d. Vaginal bleeding

ANS: D

Feedback
A This is a normal first-trimester complaint. Although it may be worrisome or annoying to the mother, it usually is not an indication of a problem with the pregnancy.
B This is a normal first-trimester complaint. Although it may be worrisome or annoying to the mother, it usually is not an indication of a problem with the pregnancy.
C This is a normal first-trimester complaint. Although it may be worrisome or annoying to the mother, it usually is not an indication of a problem with the pregnancy.
D Signs and symptoms that must be reported include severe vomiting, fever and chills, burning on urination, diarrhea, abdominal cramping, and vaginal bleeding. These symptoms may be signs of potential complications of the pregnancy.

DIF:Cognitive Level: ComprehensionREF:205

OBJ: Client Needs: Physiologic Integrity TOP: Nursing Process: Planning

7. Which blood pressure (BP) finding during the second trimester indicates a risk for pregnancy-induced hypertension?

a. Baseline BP 120/80, current BP 126/85
b. Baseline BP 100/70, current BP 130/85
c. Baseline BP 140/85, current BP 130/80
d. Baseline BP 110/60, current BP 110/60

ANS: B

Feedback
A An increase in the systolic BP of 30 mm Hg or more over the baseline pressure or an increase in the diastolic BP of 15 mm Hg or more over the baseline pressure is a significant finding, regardless of the absolute values. This slight increase in BP does not meet the criteria for concern.
B An increase in the systolic BP of 30 mm Hg or more over the baseline pressure or an increase in the diastolic BP of 15 mm Hg or more over the baseline pressure is a significant finding, regardless of the absolute values. This current BP indicates that such increases have occurred in both the diastolic and systolic pressures.
C Although the baseline BP is worrisome (an absolute systolic BP of 140 mm Hg or higher or a diastolic BP of 90 mm Hg or higher suggests hypertension), the subsequent pressures have decreased, not increased.
D This BP is within normal limits for both values and is not a concern.

DIF:Cognitive Level: KnowledgeREF:204

OBJ: Client Needs: Physiologic Integrity TOP: Nursing Process: Diagnosis

8. The quadruple marker test is used to assess the fetus for which condition?

a. Down syndrome
b. Diaphragmatic hernia
c. Congenital cardiac abnormality
d. Anencephaly

ANS: A

Feedback
A The maternal serum level of alpha-fetoprotein is used to screen for Down syndrome, neural tube defects, and other chromosome anomalies.
B The quadruple marker test would not detect this fetal anomaly. Additional testing such as ultrasonography and amniocentesis would be required to diagnose it.
C The quadruple marker test would not detect this fetal anomaly. Additional testing such as ultrasonography and amniocentesis would be required to diagnose it.
D The quadruple marker test would not detect this fetal anomaly. Additional testing such as ultrasonography and amniocentesis would be required to diagnose it.

DIF:Cognitive Level: KnowledgeREF:203

OBJ: Client Needs: Health Promotion and Maintenance TOP: Nursing Process: Assessment

9. With regard to medications, herbs, shots, and other substances normally encountered, the maternity nurse should be aware that:

a. Both prescription and over-the-counter (OTC) drugs that otherwise are harmless can be made hazardous by metabolic deficiencies of the fetus.
b. The greatest danger of drug-caused developmental deficits in the fetus is seen in the final trimester.
c. Killed-virus vaccines (e.g., tetanus) should not be given during pregnancy, but live-virus vaccines (e.g., measles) are permissible.
d. No convincing evidence exists that secondhand smoke is potentially dangerous to the fetus.

ANS: A

Feedback
A This is especially true for new medications and combinations of drugs.
B The greatest danger of drug-caused developmental defects exists in the interval from fertilization through the first trimester, when a woman may not realize that she is pregnant.
C Live-virus vaccines should be part of postpartum care; killed-virus vaccines may be administered during pregnancy.
D Secondhand smoke is associated with fetal growth restriction and increases in infant mortality.

DIF:Cognitive Level: ComprehensionREF:217

OBJ: Client Needs: Health Promotion and Maintenance TOP: Nursing Process: Assessment

10. A pregnant woman at 18 weeks of gestation calls the clinic to report that she has been experiencing occasional backaches of mild-to-moderate intensity. The nurse would recommend that she:

a. Do Kegel exercises.
b. Do pelvic rock exercises.
c. Use a softer mattress.
d. Stay in bed for 24 hours.

ANS: B

Feedback
A Kegel exercises increase the tone of the pelvic area, not the back.
B Pelvic rock exercises may help stretch and strengthen the abdominal and lower back muscles and relieve low back pain.
C A softer mattress may not provide the support needed to maintain proper alignment of the spine and may contribute to back pain.
D Stretching and other exercises to relieve back pain should be performed several times a day.

DIF:Cognitive Level: ApplicationREF:213

OBJ: Client Needs: Health Promotion and Maintenance TOP: Nursing Process: Assessment

11. For what reason would breastfeeding be contraindicated?

a. Hepatitis B
b. Everted nipples
c. History of breast cancer 3 years ago
d. Human immunodeficiency virus (HIV) positive

ANS: D

Feedback
A Although hepatitis B antigen has not been shown to be transmitted through breast milk, as an added precaution infants born to HBsAg-positive women should receive the hepatitis B vaccine and immune globulin immediately after birth.
B Everted nipples are functional for breastfeeding.
C Newly diagnosed breast cancer would be a contraindication to breastfeeding.
D Women who are HIV positive are discouraged from breastfeeding.

DIF:Cognitive Level: ComprehensionREF:203

OBJ: Client Needs: Health Promotion and Maintenance TOP: Nursing Process: Assessment

12. A woman is 3 months pregnant. At her prenatal visit she tells the nurse that she doesnt know what is happening; one minute shes happy that she is pregnant, and the next minute she cries for no reason. Which response by the nurse is most appropriate?

a. Dont worry about it; youll feel better in a month or so.
b. Have you talked to your husband about how you feel?
c. Perhaps you really dont want to be pregnant.
d. Hormonal changes during pregnancy commonly result in mood swings.

ANS: D

Feedback
A This statement dismisses the patients concerns and is not the most appropriate response.
B Although women should be encouraged to share their feelings, this is not the most appropriate response and does not provide the patient with a rationale for the psychosocial dynamics of her pregnancy.
C This response is completely inappropriate and deleterious to the psychologic well-being of the woman. Hormonal and metabolic adaptations often cause mood swings in pregnancy. The womans responses are normal. She should be reassured about her feelings.
D This is an accurate statement and the most appropriate response by the nurse.

DIF:Cognitive Level: ApplicationREF:192

OBJ: Client Needs: Psychosocial Integrity TOP: Nursing Process: Diagnosis

13. The nurse should be aware that the partners main role in pregnancy is to:

a. Provide financial support.
b. Protect the pregnant woman from old wives tales.
c. Support and nurture the pregnant woman.
d. Make sure the pregnant woman keeps prenatal appointments.

ANS: C

Feedback
A In older societies the man enacted the ritual couvade. Changing cultural and professional attitudes have encouraged fathers participation in the birth experience over the past 30 years.
B In older societies the man enacted the ritual couvade. Changing cultural and professional attitudes have encouraged fathers participation in the birth experience over the past 30 years.
C The partners main role in pregnancy is to nurture the pregnant woman and respond to her feelings of vulnerability.
D In older societies the man enacted the ritual couvade. Changing cultural and professional attitudes have encouraged fathers participation in the birth experience over the past 30 years.

DIF:Cognitive Level: ComprehensionREF:196

OBJ: Client Needs: Psychosocial Integrity TOP: Nursing Process: Assessment

14. During the first trimester a woman can expect which of the following changes in her sexual desire?

a. An increase, because of enlarging breasts
b. A decrease, because of nausea and fatigue
c. No change
d. An increase, because of increased levels of female hormones

ANS: B

Feedback
A During pregnancy the breasts may become enlarged and tender; this tends to interfere with coitus, thereby decreasing the desire to engage in sexual activity.
B Maternal physiologic changes such as breast enlargement, nausea, fatigue, abdominal changes, perineal enlargement, leukorrhea, pelvic vasocongestion, and orgasmic responses may affect sexuality and sexual expression. Libido may be depressed in the first trimester but often increases during the second and third trimesters.
C Libido may be depressed in the first trimester but often increases during the second and third trimesters.
D Maternal physiologic changes such as breast enlargement, nausea, fatigue, abdominal changes, perineal enlargement, leukorrhea, pelvic vasocongestion, and orgasmic responses may affect sexuality and sexual expression.

DIF:Cognitive Level: ComprehensionREF:194

OBJ: Client Needs: Health Promotion and Maintenance TOP: Nursing Process: Diagnosis

15. A 3-year-old girls mother is 6 months pregnant. What concern is this child likely to verbalize?

a. How the baby will get out
b. What the baby will eat
c. Whether her mother will die
d. What color eyes the baby has

ANS: B

Feedback
A School-age children take a more clinical interest in their mothers pregnancy and may want to know, How did the baby get in there? and How will it get out?
B By age 3 or 4, children like to be told the story of their own beginning and accept its comparison with the present pregnancy. They like to listen to the fetal heartbeat and feel the baby move. Sometimes they worry about how the baby is being fed and what it wears.
C Whether her mother will die does not tend to be the focus of a childs questions about the impending birth of a sibling.
D The babys eye color does not tend to be the focus of childrens questions about the impending birth of a sibling

DIF:Cognitive Level: ComprehensionREF:197

OBJ: Client Needs: Health Promotion and Maintenance TOP: Nursing Process: Assessment

16. In her work with pregnant women of various cultures, a nurse practitioner has observed various practices that seemed strange or unusual. She has learned that cultural rituals and practices during pregnancy seem to have one purpose in common. Which statement best describes that purpose?

a. To promote family unity
b. To ward off the evil eye
c. To appease the gods of fertility
d. To protect the mother and fetus during pregnancy

ANS: D

Feedback
A Although many consider pregnancy normal, certain practices are expected of women of all cultures to ensure a good outcome. Cultural prescriptions tell women what to do, and cultural proscriptions establish taboos. The purposes of these practices are to prevent maternal illness resulting from a pregnancy-induced imbalanced state and to protect the vulnerable fetus.
B Although many consider pregnancy normal, certain practices are expected of women of all cultures to ensure a good outcome. Cultural prescriptions tell women what to do, and cultural proscriptions establish taboos. The purposes of these practices are to prevent maternal illness resulting from a pregnancy-induced imbalanced state and to protect the vulnerable fetus.
C Although many consider pregnancy normal, certain practices are expected of women of all cultures to ensure a good outcome. Cultural prescriptions tell women what to do, and cultural proscriptions establish taboos. The purposes of these practices are to prevent maternal illness resulting from a pregnancy-induced imbalanced state and to protect the vulnerable fetus.
D The purpose of all cultural practices is to protect the mother and fetus during pregnancy.

DIF:Cognitive Level: ComprehensionREF:226

OBJ: Client Needs: Psychosocial Integrity TOP: Nursing Process: Planning

17. What type of cultural concern is the most likely deterrent to many women seeking prenatal care?

a. Religion
b. Modesty
c. Ignorance
d. Belief that physicians are evil

ANS: B

Feedback
A Many cultural variations are found in prenatal care. Even if the prenatal care described is familiar to a woman, some practices may conflict with the beliefs and practices of a subculture group to which she belongs.
B A concern for modesty is a deterrent to many women seeking prenatal care. For some women, exposing body parts, especially to a man, is considered a major violation of their modesty.
C Many cultural variations are found in prenatal care. Even if the prenatal care described is familiar to a woman, some practices may conflict with the beliefs and practices of a subculture group to which she belongs.
D Many cultural variations are found in prenatal care. Even if the prenatal care described is familiar to a woman, some practices may conflict with the beliefs and practices of a subculture group to which she belongs.

DIF:Cognitive Level: AnalysisREF:226

OBJ: Client Needs: Psychosocial Integrity TOP: Nursing Process: Evaluation

18. Which statement about pregnancy is accurate?

a. A normal pregnancy lasts about 10 lunar months.
b. A trimester is one third of a year.
c. The prenatal period extends from fertilization to conception.
d. The estimated date of confinement (EDC) is how long the mother will have to be bedridden after birth.

ANS: A

Feedback
A A lunar month lasts 28 days, or 4 weeks. Pregnancy spans 9 calendar months but 10 lunar months.
B A trimester is one third of a normal pregnancy, or about 13 to 14 weeks.
C The prenatal period covers the full course of pregnancy (prenatal means before birth).
D The EDC is now called the EDB, or estimated date of birth. It has nothing to do with the duration of bed rest.

DIF:Cognitive Level: KnowledgeREF:191

OBJ: Client Needs: Health Promotion and Maintenance TOP: Nursing Process: Assessment

19. What represents a typical progression through the phases of a womans establishing a relationship with the fetus?

a. Accepts the fetus as distinct from herselfaccepts the biologic fact of pregnancyhas a feeling of caring and responsibility
b. Fantasizes about the childs gender and personalityviews the child as part of herselfbecomes introspective
c. Views the child as part of herselfhas feelings of well-beingaccepts the biologic fact of pregnancy
d. I am pregnant.I am going to have a baby.I am going to be a mother.

ANS: D

Feedback
A The woman first centers on herself as pregnant, then on the baby as an entity separate from herself, and then on her responsibilities as a mother. The expressions, I am pregnant, I am going to have a baby, and I am going to be a mother sum up the progression through the three phases.
B The woman first centers on herself as pregnant, then on the baby as an entity separate from herself, and then on her responsibilities as a mother. The expressions, I am pregnant, I am going to have a baby, and I am going to be a mother sum up the progression through the three phases.
C The woman first centers on herself as pregnant, then on the baby as an entity separate from herself, and then on her responsibilities as a mother. The expressions, I am pregnant, I am going to have a baby, and I am going to be a mother sum up the progression through the three phases.
D The woman first centers on herself as pregnant, then on the baby as an entity separate from herself, and then on her responsibilities as a mother. The expressions, I am pregnant, I am going to have a baby, and I am going to be a mother sum up the progression through the three phases.

DIF:Cognitive Level: ApplicationREF:194

OBJ: Client Needs: Psychosocial Integrity TOP: Nursing Process: Diagnosis

20. With regard to the fathers acceptance of the pregnancy and preparation for childbirth, the maternity nurse should know that:

a. The father goes through three phases of acceptance of his own.
b. The fathers attachment to the fetus cannot be as strong as that of the mother because it does not start until after birth.
c. In the last 2 months of pregnancy, most expectant fathers suddenly get very protective of their established lifestyle and resist making changes to the home.
d. Typically men remain ambivalent about fatherhood right up to the birth of their child.

ANS: A

Feedback
A A father typically goes through three phases of acceptance: accepting the biologic fact, adjusting to the reality, and focusing on his role.
B The father-child attachment can be as strong as the mother-child relationship and can also begin during pregnancy.
C In the last 2 months of pregnancy, many expectant fathers work hard to improve the environment of the home for the child.
D Typically the expectant fathers ambivalence ends by the first trimester, and he progresses to adjusting to the reality of the situation and then to focusing on his role.

DIF:Cognitive Level: ComprehensionREF:195

OBJ: Client Needs: Psychosocial Integrity TOP: Nursing Process: Diagnosis

21. With regard to the initial visit with a patient who is beginning prenatal care, nurses should be aware that:

a. The first interview is a relaxed, get-acquainted affair in which nurses gather some general impressions.
b. If nurses observe handicapping conditions, they should be sensitive and not inquire about them because the patient will do that in her own time.
c. Nurses should be alert to the appearance of potential parenting problems such as depression or lack of family support.
d. Because of legal complications, nurses should not ask about illegal drug use; that is left to physicians.

ANS: C

Feedback
A The initial interview needs to be planned, purposeful, and focused on specific content. A lot of ground must be covered.
B Nurses must be sensitive to special problems, but they do need to inquire because discovering individual needs is important. People with chronic or handicapping conditions forget to mention them because they have adapted to them.
C Besides these potential problems, nurses need to be alert to the womans attitude toward health care.
D Getting information on drug use is important and can be done confidentially. Actual testing for drug use requires the patients consent.

DIF:Cognitive Level: ComprehensionREF:201

OBJ: Client Needs: Psychosocial Integrity TOP: Nursing Process: Assessment

22. The nurse should be aware that the pinch test is used to:

a. Check the sensitivity of the nipples.
b. Determine whether the nipple is everted or inverted.
c. Calculate the adipose buildup in the abdomen.
d. See whether the fetus has become inactive.

ANS: B

Feedback
A The pinch test is used to determine whether the nipple is everted or inverted. Nipples must be everted to allow breastfeeding.
B The pinch test is used to determine whether the nipple is everted or inverted. Nipples must be everted to allow breastfeeding.
C The pinch test is used to determine whether the nipple is everted or inverted. Nipples must be everted to allow breastfeeding.
D The pinch test is used to determine whether the nipple is everted or inverted. Nipples must be everted to allow breastfeeding.

DIF:Cognitive Level: KnowledgeREF:210

OBJ: Client Needs: Health Promotion and Maintenance TOP: Nursing Process: Assessment

23. With regard to dental care during pregnancy, maternity nurses should be aware that:

a. Dental care can be dropped from the priority list because the woman has enough to worry about and is getting a lot of calcium anyway.
b. Dental surgery, in particular, is contraindicated because of the psychologic stress it engenders.
c. If dental treatment is necessary, the woman will be most comfortable with it in the second trimester.
d. Dental care interferes with the expectant mothers need to practice conscious relaxation.

ANS: C

Feedback
A Dental care such as brushing with a fluoride toothpaste is especially important during pregnancy because nausea during pregnancy may lead to poor oral hygiene.
B Emergency dental surgery is permissible, but the mother must clearly understand the risks and benefits.
C The second trimester is best for dental treatment because that is when the woman will be able to sit most comfortably in the dental chair.
D Conscious relaxation is useful, and it may even help the woman get through any dental appointments; it is not a reason to avoid them.

DIF:Cognitive Level: ComprehensionREF:210

OBJ: Client Needs: Physiologic Integrity TOP: Nursing Process: Planning

24. Which statement about multifetal pregnancy is NOT accurate?

a. The expectant mother often develops anemia because the fetuses have a greater demand for iron.
b. Twin pregnancies come to term with the same frequency as single pregnancies.
c. The mother should be counseled to increase her nutritional intake and gain more weight.
d. Backache and varicose veins often are more pronounced.

ANS: B

Feedback
A A woman with a multifetal pregnancy often develops anemia, suffers more or worse backache, and needs to gain more weight. Counseling is needed to help her adjust to these conditions.
B Twin pregnancies often end in prematurity. Serious efforts should be made to bring the pregnancy to term.
C A woman with a multifetal pregnancy often develops anemia, suffers more or worse backache, and needs to gain more weight. Counseling is needed to help her adjust to these conditions.
D A woman with a multifetal pregnancy often develops anemia, suffers more or worse backache, and needs to gain more weight. Counseling is needed to help her adjust to these conditions.

DIF:Cognitive Level: ComprehensionREF:230

OBJ: Client Needs: Health Promotion and Maintenance TOP: Nursing Process: Assessment

25. The phenomenon of someone other than the mother-to-be experiencing pregnancy-like symptoms such as nausea and weight gain applies to the:

a. Mother of the pregnant woman.
b. Couples teenage daughter.
c. Sister of the pregnant woman.
d. Expectant father.

ANS: D

Feedback
A An expectant fathers experiencing of pregnancy-like symptoms similar to those of his partner is called the couvade syndrome.
B An expectant fathers experiencing of pregnancy-like symptoms similar to those of his partner is called the couvade syndrome.
C An expectant fathers experiencing of pregnancy-like symptoms similar to those of his partner is called the couvade syndrome
D An expectant fathers experiencing of his partners pregnancy-like symptoms is called the couvade syndrome.

DIF:Cognitive Level: KnowledgeREF:195

OBJ: Client Needs: Psychosocial Integrity TOP: Nursing Process: Diagnosis

26. In response to requests by the U.S. Public Health Service for new models of prenatal care, an innovative new approach to prenatal care known as centering pregnancy was developed. Which statement would accurately apply to the centering model of care?

a. Group sessions begin with the first prenatal visit.
b. At each visit blood pressure, weight, and urine dipsticks are obtained by the nurse.
c. Eight to 12 women are placed in gestational-age cohort groups.
d. Outcomes are similar to those of traditional prenatal care.

ANS: C

Feedback
A Group sessions begin at 12 to 16 weeks of gestation and end with an early postpartum visit. Before group sessions the patient has an individual assessment, physical examination, and history.
B At the beginning of each group meeting, patients measure their own blood pressure, weight, and urine dips and enter these in their record. Fetal heart rate assessment and fundal height are obtained by the nurse.
C Gestational age cohorts comprise the groups, with approximately 8 to 12 women in each group. This group remains intact throughout the pregnancy. Individual follow-up visits are scheduled as needed.
D Results evaluating this approach have been very promising. In a recent study of adolescent patients, there was a decrease in low-birth-weight infants and an increase in breastfeeding rates.

DIF:Cognitive Level: ApplicationREF:199

OBJ:Client Needs: Health Promotion and Maintenance

TOP: Nursing Process: Implementation

MULTIPLE RESPONSE

1. Signs and symptoms that a woman should report immediately to her health care provider include (choose all that apply):

a. Vaginal bleeding.
b. Rupture of membranes.
c. Heartburn accompanied by severe headache.
d. Decreased libido.
e. Urinary frequency.

ANS: A, B, C

Feedback
Correct Vaginal bleeding, rupture of membranes, and severe headaches are all signs of potential complications in pregnancy. Patients should be advised to report these signs to their health care provider.
Incorrect Decreased libido and urinary frequency are common discomforts of pregnancy that do not require immediate health care interventions.

DIF:Cognitive Level: AnalysisREF:205

OBJ:Client Needs: Physiologic Integrity

TOP:Nursing Process: Planning, Implementation

Leave a Reply