Chapter 06: Neurobiology in Mental Health and Mental Disorder My Nursing Test Banks

Fortinash: Psychiatric Mental Health Nursing, 5th Edition

Chapter 06: Neurobiology in Mental Health and Mental Disorder

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. A patient with depression mentions to the nurse, My mother says depression is a chemical disorder. What does she mean? The nurses response is based on the theory that depression primarily involves which of the following neurotransmitters?

a.

Cortisol and GABA

b.

COMT and glutamate

c.

Monamine and glycine

d.

Serotonin and norepinephrine

ANS: D

One possible cause of depression is thought to involve one or more neurotransmitters. Serotonin and norepinephrine have been found to be important in the regulation of depression. There is no research to support that the other options play a significant role in the development of depression.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 104

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Physiological Integrity

2. A patient has experienced a stroke (cerebral vascular accident) that has resulted in damage to the Broca area. Which evaluation does the nurse conduct to reinforce this diagnosis?

a.

Observing the patient pick up a spoon

b.

Asking the patient to recite the alphabet

c.

Monitoring the patients blood pressure

d.

Comparing the patients grip strength in both hands

ANS: B

Accidents or strokes that damage Brocas area may result in the inability to speak (i.e., motor aphasia). Fine motor skills, blood pressure control, and muscle strength are not controlled by the Broca area of the left frontal lobe.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 100

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

3. The patient diagnosed with schizophrenia asks why psychotropic medications are always prescribed by the doctor. The nurses answer will be based on information that the therapeutic action of psychotropic drugs is the result of their effect on:

a.

The temporal lobe; especially Wernickes area

b.

Dendrites and their ability to transmit electrical impulses

c.

The regulation of neurotransmitters especially dopamine

d.

The peripheral nervous system sensitivity to the psychotropic medications

ANS: C

Medications used to treat psychiatric disorders operate in and around the synaptic cleft and have action at the neurotransmitter level, especially in the case of schizophrenia, on dopamine. The Wernickes area, dendrite function, or the sensitivity of the peripheral nervous system are not relevant to either schizophrenia or psychotropic medications.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 104

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Physiological Integrity

4. A student nurse mutters that it seems entirely unnecessary to have to struggle with understanding the anatomy and physiology of the neurologic system. The mentor would base a response on the understanding that it is:

a.

Necessary but generally for psychiatric nurses who focus primarily on behavioral interventions

b.

A complex undertaking that advance practice psychiatric nurses frequently use in their practice

c.

Important primarily for the nursing assessment of patients with brain traumacaused cognitive symptoms

d.

Necessary for planning psychiatric care for all patients especially those experiencing psychiatric disorders

ANS: D

Nurses must understand that many symptoms of psychiatric disorders have a neurologic basis, although the symptoms are manifested behaviorally. This understanding facilitates effective care planning. The foundation of knowledge is not used exclusively by advanced practice psychiatric nurses nor is it relevant for only behavior therapies or brain trauma since dealing with the results of normal and abnormal brain function is a responsibility of all nurses providing all types of care to the psychiatric patient.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 98 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

5. A patient asks the nurse, My wife has breast cancer. Could it be caused by her chronic depression? Which response is supported by research data?

a.

Too much stress has been proven to cause all kinds of cancer.

b.

There have been no research studies done on stress and disease yet.

c.

Stress does cause the release of factors that suppress the immune system.

d.

There appears to be little connection between stress and diseases of the body

ANS: C

Research indicates that stress causes a release of corticotropin-releasing factors that suppress the immune system. Studies indicate that psychiatric disorders such as mood disorders are sometimes associated with decreased functioning of the immune system. Research does not support a connection between many cancers and stress. There is a significant amount of research about stress and the body. Research has shown that there are some connections between stress and physical disease.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 107

TOP: Nursing Process: Implementation (Teaching and Learning)

MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity; Physiological Integrity

6. A patient who has a parietal lobe injury is being evaluated for psychiatric rehabilitation needs. Of the aspects of functioning listed, which will the nurse identify as a focus of nursing intervention?

a.

Expression of emotion

b.

Detecting auditory stimuli

c.

Receiving visual images

d.

Processing associations

ANS: D

The parietal lobe is responsible for associating and processing sensory information that allows for functions such as following directions on a map, reading a clock, dressing self, keeping appointments, and distinguishing right from left. Emotional expression is associated with frontal lobe function. Detecting auditory stimuli is a temporal lobe function. Receiving visual images is related to occipital lobe function.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 101 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity

7. At admission, the nurse learns that some time ago the patient had an infarct in the right cerebral cortex. During assessment, the nurse would expect to find that the patient:

a.

Demonstrates major deficiencies in speech

b.

Is unable to effectively hold a spoon in the left hand

c.

Has difficulty explaining how to go about using the telephone

d.

Cannot use his right hand to shave himself or comb his own hair

ANS: B

The cerebral hemispheres are responsible for functions such as control of muscles. The right hemisphere mainly controls the motor and sensory functions on the left side of the body. Damage to the right side would result in impaired function on the left side of the body. The motor cortex controls voluntary motor activity. Brocas area controls motor speech. Cognitive functions are attributed to the association cortex. The right side of the bodys motor activity is controlled by the left cerebral cortex.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 99

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Physiological Integrity

8. A patient with chronic schizophrenia had a stroke involving the hippocampus. The patient will be discharged on low doses of haloperidol. The nurse will need to individualize the patients medication teaching by:

a.

Including the patients caregiver in the education

b.

Being careful to stress the importance of taking the medication as prescribed

c.

Providing the education at a time when the patient is emotionally calm and relaxed

d.

Encouraging the patient to crush or dissolve the medication to help with swallowing

ANS: A

The hippocampus plays a major role in short-term memory and, hence, in learning. Taking the medication as prescribed and providing the education at a time when the patient is calm and relaxed is information or considerations that all patients should be given. The medication does not necessarily need to be crushed or dissolved since the stroke would not have caused difficulty with swallowing.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 102 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

9. The physician tells the nurse, The medication Im prescribing for the patient enhances the g-aminobutyric acid (GABA) system. Which patient behavior will provide evidence that the medication therapy is successful?

a.

The patient is actively involved in playing cards with other patients.

b.

The patient reports that, I dont feel as anxious as I did a couple of days ago.

c.

The patient reports that both auditory and visual hallucinations have decreased.

d.

The patient says that, I am much happier than before I came to the hospital.

ANS: B

GABA is the principle inhibitory neurotransmitter. The medication should provide an antianxiety effect. Alertness, psychotic behaviors, and mood elevation are not generally affected by g-aminobutyric acid.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 105 TOP: Nursing Process: Evaluation

MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity

10. The patients family asks whether a diagnosis of Parkinsons disease creates an increased risk for any mental health issues. What question would the nurse ask to assess for such a comorbid condition?

a.

Has your father exhibited any signs of depression?

b.

Does your father seem to experience mood swings?

c.

Have you noticed your father talking about seeing things you cant see?

d.

Is your dad preoccupied with behaviors that he needs to repeat over and over?

ANS: A

Serotonin and its close chemical relatives, dopamine and norepinephrine, are the neurotransmitters that are most widely involved in various forms of depression. Most researchers agree that the immediate cause of parkinsonism is a deficiency of dopamine and so a patient with Parkinsons disease should be monitored for depression, The other mental health disorders (bipolar disorder, hallucinations, and obsessive compulsive disorder) have not been connected to Parkinsons disease.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Pages 106-107

TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity; Physiological Integrity

11. Which explanation for the prescription of donepezil (Aricept) would the nurse provide for a patient in the early stage of Alzheimers disease?

a.

It will increase the metabolism of excess GABA.

b.

Excess dopamine will be prevented from attaching to receptor sites.

c.

Serotonin deficiency will be managed through a prolonged reuptake period.

d.

The acetylcholine deficiency will be managed by inhibiting cholinesterase.

ANS: D

Decreased levels of acetylcholine are thought to produce many of the behavioral symptoms of Alzheimers disease. The inhibiting action the drug has on cholinesterase will slow down the breakdown of acetylcholine and so delay the onset of symptoms. The other neurotransmitters (GABA, dopamine, and serotonin) are not currently believed to play a role in Alzheimers disease.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 107

TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity; Psychosocial Integrity

12. There remains a stigma attached to psychiatric illnesses. The psychiatric nurse makes the greatest impact on this sociological problem when:

a.

Providing educational programming for patients and the public

b.

Arranging for adequate and appropriate social support for the patient

c.

Assisting the patient to achieve the maximum level of independent functioning

d.

Regularly praising the patient for seeking and complying with appropriate treatment

ANS: A

Much of the stigma attached to psychiatric illness is due to a lack of understanding of the biologic basis of these disorders. Therefore, effective patient, family, and public teaching is an important function of the role of the psychiatric mental health nurse. While the remaining options are appropriate, they are not directed towards eliminating social stigma but rather empowering the patient.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 112 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity

13. The wife of a patient with paranoid schizophrenia tells the nurse, Ive learned that my husband has several close relatives with the same disorder. Does this problem run in families? The response based on recent discoveries in the field of genetics would be:

a.

Your children should be monitored closely for the disorder.

b.

Research tends to support a familiar tendency to schizophrenia.

c.

There is no concrete evidence; it is just as likely a coincidence.

d.

Only bipolar disorder has been identified to have a genetic component.

ANS: B

Familial tendencies appear with several psychiatric disorders including schizophrenia. To insinuate that the children are at such risk would not be supported by research.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 108

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity

14. A patient whose symptoms of mild depression have been managed with antidepressants is concerned about the affect of accepting a promotion that will require working the night shift. What will be the basis of the response the nurse gives to address the patients concern?

a.

The connection between a new job and possible depression does exist.

b.

The medication can be adjusted to manage any increase in depression.

c.

The interruption in normal wake-sleep patterns can influence mood disorders.

d.

The change in sleep routine can be managed with a healthy sleep hygiene routine.

ANS: C

Many psychiatric and medical disorders occur more frequently or are exacerbated when sleep patterns and biologic rhythms are disrupted. While the remaining options contain true information regarding the management of depression that is a result of sleep disruption, they do not effectively address the patients concern.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 108 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity; Physiological Integrity

15. The nurse is discouraged because the patient exhibiting negative symptoms of schizophrenia has shown no improvement with the planned interventions to reduce the symptoms. The mentors remark that helps place the problem in perspective is:

a.

You arent responsible for the behavior of any other person.

b.

Patients can be perverse and cling to symptoms despite our efforts.

c.

Negative symptoms have been associated with genetic pathology.

d.

It will take several trail and error attempts to get the right combination care.

ANS: C

A complex disorder, such as schizophrenia, most likely has multiple contributing factors, including genetic predisposition, prenatal development, and the environment. Nurse frustration can be alleviated by helping the nurse realize that negative symptoms may be the result of actual brain dysfunction, rather than psychologically determined behaviors; thus the remaining options are not appropriate since they do not address the complexity of the problem.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 106

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity

MULTIPLE RESPONSE

1. What assessment data would reinforce the diagnosis of temporal lobe injury in patient who experienced head trauma? Select all that apply.

a.

Inability to balance a checkbook

b.

Uncharacteristically aggressive

c.

Affect fluctuates dramatically

d.

Increased interest in sexual behaviors

e.

Difficulty remembering the names of family members

ANS: C, D, E

The temporal lobe is involved with memory as well as increased sexual focus and altered emotional responses. Personality and intellectual function is not centered in the temporal lobe.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 101

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Physiological Integrity

2. A patient has begun experiencing dysfunction of the hypothalamus. What nursing interventions will the nurse include in the patients plan of care? Select all that apply.

a.

Reinforcing clear physical boundaries

b.

Assisting the patient with completing daily menus

c.

Learning about healthy sleep hygiene habits

d.

Monitoring and recording temperature every 4 hours

e.

Monitoring and recording blood pressure every 4 hours

ANS: B, C, D

The hypothalamus is responsible for regulation of sleep-rest patterns, body temperature, and physical drives of hunger. Social appropriateness and blood pressure is not controlled by the hypothalamus.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Page 102 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

3. The nurse is preparing a patient for a positron emission tomography (PET) scan. Which instructions will the nurse include? Select all that apply.

a.

There will likely be a 30 to 45 minute wait between the injection and the beginning of the scan.

b.

A blindfold and earplugs may be used to help decrease reaction to the environment during the scan.

c.

Make every attempt to lie still during the scan because movement will affect the imaging produced.

d.

No food or fluids are to be ingested for at least 8 full hours before the scan and none during the scan.

e.

Staying awake during the scan is important since the results are altered when the patient is in any phase of the sleep state.

ANS: A, B, C, E

Appropriate patient preparation for a PET scan would include information regarding the time interval between injection of the isotope and the actual scan, the fact that steps will be taken to minimize the effects of sights and sounds during the scan, lying still is critical to achieving a quality image, and that being asleep during the scan will alter the results. It is not necessary to fast before or during the scan.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 110

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

4. A patient with schizophrenia is described as having difficulty with executive functions. What patient dysfunction can the nurse expect to assess behaviorally? Select all that apply.

a.

Invades the personal space of others frequently

b.

Consistently fails to bring money when going to buy snacks

c.

Cannot remember the names of staff who often provide care

d.

Requires repeated reinforcement on how to make a sandwich

e.

Frequently speaks of hurting himself or of hurting other patients

ANS: A, B, D

Executive functions include reasoning, planning, prioritizing, sequencing behavior, insight, flexibility, judgment, focusing on tasks, responding to social cues, and attending in appropriate ways to incoming stimuli. Memory is not considered an executive function and risk for harm to self and others is not generally a diagnosis appropriate for such a patient.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 100

TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

5. The unit physicians have ordered magnetic resonance imaging (MRI) tests for the following patients. For which patients would the nurse decline to make test arrangements without further discussion with the physician? Select all that apply.

a.

A patient who is claustrophobic

b.

A patient who is breastfeeding

c.

A patient who has an allergy to iodine

d.

A patient who had a total knee replacement

e.

A patient who is taking a neuroleptic medication

ANS: A, D

Patients with claustrophobia are often unable to complete this type of study, because the MRI machine is enclosed, and patients are required to remain motionless. Metal implants are contraindications for MRIs since metal affects the scan. Breastfeeding, iodine sensitivity, and neuroleptic medication therapy are not contraindications for an MRI.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 111

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Physiological Integrity

Copyright 2012, 2007 Mosby, Inc., an affiliate of Elsevier Inc. All rights reserved.

Leave a Reply