Chapter 06: Distinguishing the RN Role from the LPN/LVN Role My Nursing Test Banks

Chapter 06: Distinguishing the RN Role from the LPN/LVN Role

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. A nurse manager is discussing the RNs scope of practice with a new hire. Which statement, made by the new hire, is not true of the RNs scope of practice?

a.

A nurse may be disciplined by the Board of Nursing for practicing beyond his or her scope of practice.

b.

Scope of practice is legally defined by the American Nurses Association.

c.

Scope of practice defines the responsibilities of nurses.

d.

Scope of practice can be found in state nurse practice acts.

ANS: B

The RNs scope of practice is legally defined by state nurse practice acts, not the ANA. A nurse may be disciplined by the Board of Nursing. The scope of practice defines the responsibilities of nurses and can be found in state nurse practice acts.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 94

OBJ: Compare and contrast the scope of practice for the LPN/LVN and the RN.

TOP: Scope of Practice

MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment: Management of Care

2. The nursing student is reviewing the different organizations that provide services for nurses. She interprets the American Nurses Credentialing Center as:

a.

an association that provides accreditation for baccalaureate and higher degree nursing education programs.

b.

the unifying body for the state boards of nursing.

c.

an association that offers certification in many nursing specialties.

d.

an organization that offers the national licensure examination.

ANS: C

The American Nurses Credentialing Center offers certification in many nursing specialties. The Commission on Collegiate Nursing Education provides nursing school accreditation. The National Council of State Boards of Nursing is the unifying body for the state boards of nursing. NCLEX is the national licensure examination implemented by the National Council of State Boards of Nursing.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Page 93

OBJ: Recognize the differences in the educational preparation of the LPN/LVN and RN.

TOP: Educational Preparation

MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment: Management of Care

3. The student is studying the history of nursing education. She is able to identify which nursing degree program as the first one in the United States for RNs?

a.

Associates degree

b.

Bachelors degree

c.

Diploma degree

d.

Masters degree

ANS: C

The first nursing degree program in the United States was the diploma, which began in 1872. The associates, bachelors, and masters nursing programs came later.

DIF: Cognitive Level: Synthesis REF: Page 90

OBJ: Recognize the differences in the educational preparation of the LPN/LVN and RN.

TOP: Educational Preparation

MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment: Management of Care

4. Which function falls within the LPN/LVNs scope of practice?

a.

Formulating the plan of care

b.

Collecting data

c.

Selecting nursing diagnoses

d.

Setting goals, objectives, and outcomes

ANS: B

One of the many functions of the LPN/LVN is that of data collector. Formulating the plan of care; selecting nursing diagnoses; and setting goals, objectives, and outcomes are not in the scope of practice for the practical nurse and must be performed by an RN.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 94

OBJ: Compare and contrast the professional roles of the LPN/LVN and the RN.

TOP: Professional Roles

MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment: Management of Care

5. Which of the following is an example of professional advocacy in nursing?

a.

Charting and writing up a medication error

b.

Writing up a nursing assistant for excessive absences

c.

Writing ones senator concerning mandatory overtime

d.

Mentoring a new graduate RN who is new to the unit

ANS: C

Writing ones senator concerning mandatory overtime is professional advocacy. Charting and writing up a medication error, writing up a nursing assistant, and mentoring a new graduate are expectations of the RN.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Pages 82-83

OBJ: Describe various role elements that are inherent in the scope of registered nursing practice.

TOP: Role Elements

MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment: Management of Care

6. The RN is caring for the following patients. Which patient and task are most appropriate to assign to the LPN/LVN?

a.

A 34-year-old female patient who will need discharge teaching

b.

A 40-year-old postoperative male patient who needs a dressing change

c.

A 64-year-old female patient who needs a bed bath

d.

A 79-year-old patient whose plan of care needs to be updated

ANS: B

The LPN/LVN is skilled in dressing changes. The nursing assistant is skilled in giving a bed bath. Discharge teaching and updating the plan of care are tasks that must be performed by the RN.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 94

OBJ: Compare and contrast the scope of practice for the LPN/LVN and the RN.

TOP: Professional Roles

MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment: Management of Care

7. The charge nurse is creating assignments for the oncoming shift. She notices that today staffing consists of three RNs and one LPN. Which assignment would be most appropriate for the LPN?

a.

Acute MI: needs preparation for the catheter lab

b.

Flu-like symptoms: needs reassessment of vital signs every hour

c.

Possible stroke: needs anticoagulation therapy

d.

Dehydration: needs IVF boluses and IV antiemetics

ANS: B

The most appropriate assignment for the LPN would be the patient with flu-like symptoms. The LPN can perform basic assessment and data collection and can meet the basic needs of the patient. The RNs should be assigned the patients with acute MI, possible stroke, and dehydration, all of whom require critical thinking and a higher level of care.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 94

OBJ: Compare and contrast the scope of practice for the LPN/LVN and the RN.

TOP: Professional Roles

8. The RN understands that the National League for Nursing (NLN) delineates three professional roles of the associate degree nurse when she lists all of the following except:

a.

manager of care.

b.

team player.

c.

provider of care.

d.

member of profession.

ANS: B

The NLN delineates the following as professional roles of the associate degree nurse: manager of care, provider of care, and member of the profession. For all three of these roles, the nurse follows the nursing process. The NLN does not delineate being a team player as a professional role.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 91

OBJ: Compare and contrast the scope of practice for the LPN/LVN and the RN.

TOP: Registered Nursing

9. An LPN/LVN in RN school is experiencing frustration because the expectations of her as a nurse at work are very different from her role as a student in nursing school, and fulfilling both is confusing at times. She has an appropriate understanding of her situation when she states that it is known as:

a.

role conflict.

b.

dissociative behavior.

c.

coping mechanism.

d.

license confusion.

ANS: A

Role conflict may occur when expectations or requirements of competing roles are incompatible.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 81

OBJ: Discuss the concept of role transition from practical nurse to registered nurse.

TOP: Role Transition MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity

10. A nurse manager is teaching a class about the different role elements of RNs. If she has an adequate understanding, she can state that a care provider is:

a.

a nurse who medically manages patients.

b.

an RN who carries out interventions that assist patients to meet positive outcomes.

c.

a nurse who seeks out new endeavors.

d.

a nurse who seeks out positive changes in the best interest of his or her patients.

ANS: B

Care provider is the role element of the RN when interventions are provided.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 82

OBJ: Describe various role elements that are inherent in the scope of registered nursing practice.

TOP: Role Transition MSC: NCLEX: Caring

11. A student is preparing for an exam on the different role elements of an RN. She is prepared for the exam when she can state that all of the following are elements of the RN role except:

a.

collaborator.

b.

manager.

c.

counselor.

d.

therapist.

ANS: D

Although there are many therapists involved in the collaborative care of the patient, RNs are not therapists. Collaborator, manager, and counselor are identified elements of the RN role.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Pages 82-83

OBJ: Describe various role elements that are inherent in the scope of registered nursing practice.

TOP: Role Transition MSC: NCLEX: Caring

12. An RN has called the physician to explain that the patient is having second thoughts about a procedure and would like to learn more about the alternatives before proceeding. In this instance the RN is enacting the element of the RN role known as:

a.

counselor.

b.

researcher.

c.

advocate.

d.

mentor.

ANS: C

The registered nurses role as advocate requires the nurse to be a protector willing to shield the client and family from harm. In assuming this duty, the nurse chooses to provide complete, honest information to those in his or her care and to speak up against any harmful or unnecessary forces that could impede progress toward a healthy state. A client advocate agrees to take the side of the health care recipient and stand up for the patients rights to autonomy and self-determination.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 83

OBJ: Describe various role elements that are inherent in the scope of registered nursing practice.

TOP: Role Transition

MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment: Management of Care

13. An RN student is discussing formal role socialization with her nursing professor. The professor believes the RN student has a good understanding when she states that formal role socialization:

a.

can occur in any informal setting.

b.

occurs during patient teaching.

c.

does not occur in the classroom setting.

d.

only occurs spontaneously.

ANS: B

Formal professional role socialization is planned rather than happening spontaneously or vicariously. It involves planned educational experiences, such as performing physical assessment, developing nursing diagnoses for a patients care plan, or doing patient teaching.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 80

OBJ: Describe the process of professional socialization from practical nurse to that of registered nurse. TOP: Role Transition MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity

14. The student understands that the LPN/LVN role differs from the RN role in many areas. She shows understanding when she can state that the LPN/LVN and RN are similar in which area?

a.

Educational preparation

b.

Thinking skills

c.

Assessment skills

d.

Basic psychomotor skills

ANS: D

LPN/LVNs and RNs have similar preparation in basic psychomotor skills such as wound care, urinary catheterization, patient hygiene, and so on. It is the critical thinking and assessment skills that go beyond the basic task that make a difference.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Pages 85-86

OBJ: Compare and contrast differences in role responsibilities of practical and registered nurses.

TOP: RN to LPN/LVN Role Comparison MSC: NCLEX: Nursing Process

15. A student in an LPN to RN transition program is at the clinical site and monitoring the vital signs of a patient receiving blood. At 15 minutes into the infusion, the patient begins to complain of itching and shortness of breath. It is evident that the student nurse is developing critical thinking skills when she does which of the following?

a.

Stops the infusion, calls for the patients nurse, and reports a possible reaction to the blood.

b.

Calls for the patients nurse and asks whether she can slow the infusion down.

c.

Continues with routine monitoring and reports the patients condition as unremarkable.

d.

Calls for the patients nurse and asks whether she can speed up the infusion to deliver the blood faster.

ANS: A

The student nurse is developing critical thinking skills of an RN when she connects the idea that the shortness of breath and itching are linked to the infusion and quickly takes action to prevent further harm to the patient.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 86

OBJ: Discuss the concept of role transition from practical nurse to registered nurse.

TOP: Role Transition

16. Which action defines the nurse as a care provider in an inpatient setting?

a.

Holding an information session on diabetes management and prevention

b.

Running a blood pressure screening in the lobby of the hospital

c.

Assisting new parents after the delivery of preterm twins

d.

Handing out pamphlets on how to lower cholesterol

ANS: C

The nurse who assists new parents after the delivery of preterm twins is an example of a care provider role within the inpatient setting. Outpatient care provider roles include promotion and restoration of health through the use of screenings and interventions.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 82

OBJ: Describe various role elements that are inherent in the scope of registered nursing practice.

TOP: Care Provider Role

17. The nurse would assume the care provider role of educator during which action?

a.

Leading a hand washing initiative to reduce infection rates

b.

Answering a new mothers questions about breastfeeding

c.

Working with colleagues to transfer a patient into a rehab center

d.

Requesting more pain medications for a patient who is recovering from a total hip replacement

ANS: B

The nurse assumes the care provider role of educator when she answers a new mothers questions about breastfeeding. Leading a hand washing initiative refers to a change agent. Working with colleagues to transfer a patient refers to the collaborator role. The nurse functions as an advocate when he or she requests more medication for a patient recovering from surgery.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 83

OBJ: Describe various role elements that are inherent in the scope of registered nursing practice.

TOP: Role Elements

18. A nurse on a postsurgical unit is alarmed by the number of postoperative infections that have been reported for her unit over the last year. The nurse acquires data from other hospitals and begins observing the health care team to determine the hand washing rates. This nurse is functioning in which care provider role?

a.

Manager

b.

Change agent

c.

Researcher

d.

Counselor

ANS: C

The nurse who researches the infection rate and begins data gathering by observing is functioning in the researcher role. Managers oversee change, change agents initiate change, and counselors assist patients and families with psychosocial needs.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 84

OBJ: Describe various role elements that are inherent in the scope of registered nursing practice.

TOP: Role Elements

19. The RN utilizes problem-solving skills to do all of the following except:

a.

establish mutual goals with the patient and family.

b.

formulate a care plan.

c.

assist patients to achieve expected outcomes in the plan of care.

d.

oversee implementation and evaluation of the plan.

ANS: C

The LPN/LVN typically assists patients to achieve expected outcomes in the plan of care. The RN utilizes problem-solving skills to formulate a plan of care, establish mutual goals, and oversee the implementation and evaluation of the plan.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 88

OBJ: Compare and contrast the scope of practice for the LPN/LVN and the RN.

TOP: Care Planning

MULTIPLE RESPONSE

1. The registered nurse takes on different care provider roles in the health care setting. Which roles could the nurse assume when caring for a patient who has just been diagnosed with cancer? (Select all that apply.)

a.

Counselor

b.

Educator

c.

Advocate

d.

Collaborator

e.

Medical power of attorney

ANS: A, B, C, D

The nurse functions in the care provider roles of counselor, educator, advocate, and collaborator when caring for this patient. The nurse would not take on the role of medical power of attorney for the patient.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Pages 82-84

OBJ: Describe various role elements that are inherent in the scope of registered nursing practice.

TOP: Role Elements

Leave a Reply