Chapter 05: Learning During School: Using Available Resources My Nursing Test Banks

Chapter 05: Learning During School: Using Available Resources

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. A nursing student was ill when the class toured the learning resource center (LRC). What independent action should the student take?

a.

Perceive it as a missed opportunity.

b.

Ask the librarian if a self-guided audiotape tour is available.

c.

Ask to see another students notes about the tour.

d.

Report his or her unawareness to the instructor of LRC features.

ANS: B

It is important that the student learn about features and services of the LRC. Asking the librarian for a self-guided audiotape tour is a self-directed approach to gaining the needed information. If this is not available, it is likely that the librarian will offer an alternative. Perceiving being ill as a missed opportunity is unacceptable, as the student needs the information. Asking to see anothers notes would be inadequate to understand the physical layout. Reporting unawareness of the LRC features to the instructor attempts to make the missed tour the instructors problem rather than the students.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 46 OBJ: 1

TOP: LRC KEY: Nursing Process Step: N/A MSC: NCLEX: N/A

2. A nursing student tells another student, The instructor assigned both a textbook chapter and a journal article! It should be one or the other, not both! The reply that shows the best understanding of the assignment is

a.

The journal article may give us updated information on one aspect of the assignment.

b.

Sometimes textbooks have incorrect information, so it provides checks and balances.

c.

Reading articles allows us to make sure the instructors provide current information in lecture.

d.

Copyright laws prevent the instructor from lecturing directly from that source, so we have to read.

ANS: A

Periodical articles give up-to-date information to supplement textbook readings. The statements that textbooks have incorrect information and/or reading articles allows instructors to provide information in lectures do not provide the best understanding. Copyright laws do not prevent instructors from using material in lectures.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 47 OBJ: 2

TOP: Periodical articles KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

3. Four students are discussing when it is appropriate to miss a nursing class. Which student provides the only acceptable reason for missing a class?

a.

Student A states, I have to miss class to go to a job interview.

b.

Student B states, I would only miss class to deal with an emergency.

c.

Student C states, I miss class to go to eye and dental appointments.

d.

Student D states, I sometimes miss class to study for a test in another class.

ANS: B

Because it is not possible to replace the classroom experience, the only acceptable reason for missing class is an emergency, a crisis, or an illness. The remaining options each describe events that could be scheduled to avoid conflicts with class.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 48 OBJ: 4

TOP: Missing a class KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

4. A nursing student states, When we have lecture-discussion sessions, I never know whats expected of me. The best reply by a peer would be, I think its our responsibility as students to

a.

avoid actively disagreeing with the instructor or other students.

b.

make a list of questions about material we dont understand.

c.

listen until were called upon to answer questions.

d.

use review books to check the depth of the material were learning.

ANS: B

Making a list of questions about material that is not understood is an action that shows active student participation. Lecture-discussion sessions expect students to be self-directed in learning. Avoiding actively disagreeing with the instructor or other students and listening until called upon to answer questions are more passive than active behaviors. Using review books to check the depth of the material is beyond the scope of whats expected from a student and would not be productive.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 49 OBJ: 5

TOP: Lecture-discussion sessions KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

5. A nursing student asks a peer, Why do we need a course outline when we have a course syllabus? The response that best explains the importance of course outlines is

a.

They replace the teacher.

b.

They substitute for the textbook.

c.

They eliminate the need for class attendance.

d.

They indicate the level of understanding needed to pass the course.

ANS: D

The course outline contains details, such as class objectives, whereas the syllabus provides only an overview. The other options are false statements.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: pp. 49-50 OBJ: 6a

TOP: Course outlines KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

6. A nursing student has a course syllabus and a course outline. When anticipating what topics to study for an examination, it is best to refer to the

a.

course objectives.

b.

unit objectives.

c.

bibliography.

d.

course policies.

ANS: B

The unit objectives provide details regarding what information the instructor expects the student to know. Exam questions are often framed from these detailed unit objectives. The course objectives state the overall outcomes of the course and are not particularly useful as study aids. The bibliography simply lists the resources used by the instructor in course preparation. Course policies do not delineate topics for study.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 49-50 OBJ: 6

TOP: Unit objectives KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

7. When a nursing student goes to the nursing skills lab, the best utilization of that resource would be as a place to

a.

read the textbook.

b.

discuss personal problems with another student.

c.

practice a difficult dressing change procedure.

d.

take a coffee break.

ANS: C

The nursing skills lab supports learning/practicing the psychomotor skills of nursing, such as dressing changes. It would be difficult to practice these skills in other, nonclinical settings. The remaining options can be completed in other settings that do not require the special equipment found in the nursing skills lab.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: pp. 49-50 OBJ: 6

TOP: Nursing skills lab KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

8. A nursing student is experiencing difficulty performing calculations involving fractions and decimals. The most helpful resource would be the

a.

library.

b.

Internet.

c.

nursing skills lab.

d.

study skills lab.

ANS: D

The study skills lab has remedial materials, such as books that teach basic math concepts, and faculty who are prepared to provide guidance for learning such material. The library might have books at the appropriate level but would not provide individualized teaching. The Internet would be more likely to provide information about books available as resources rather than the actual remediation needed. The nursing skills lab is more oriented toward teaching the psychomotor skills of nursing, such as bed-making, asepsis, and other procedures.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 50 OBJ: 6

TOP: Study skills lab KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

9. A nursing student who wishes to check out a book listed in the course outline informs the librarian that the book is unavailable at the reserve desk. The librarian advises the student to look in the

a.

stacks.

b.

CD-ROM.

c.

vertical files.

d.

periodical section.

ANS: A

The stacks are where the majority of materials that can be checked out are located. It is necessary to know the call number found in the online catalog or card catalog to find the book. CD-ROMs, a source of textbook-like information, are rarely available for checkout. Vertical files hold pamphlets. The periodical section contains journals and magazines.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 47 OBJ: 1

TOP: Stacks KEY: Nursing Process Step: N/A MSC: NCLEX: N/A

10. A nursing student has an assignment that requires looking up an article about nursing care following knee replacement surgery. The nursing student has only the title and the knowledge that the article was published within the last year. Which resource would be most helpful in completing the assignment?

a.

Education Index

b.

Materia Medicus

c.

Readers Guide to Periodical Literature

d.

Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature

ANS: D

The Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature (CINAHL) is a periodical index containing current listings for nursing and allied health fields. It is produced in five bimonthly issues each year. The issues are later bound by year. The index in Education Index would not present technical data on nursing topics. Materia Medicus is more pertinent to medicine. Readers Guide to Periodical Literature focuses on articles from nontechnical magazines and would not contain references to nursing journal articles.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 53 OBJ: 3

TOP: CINAHL as a resource KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

11. A nursing student tells a peer, Theres so much to remember that Im afraid Ill never pass the skill evaluation for changing a sterile dressing. A helpful response by the peer would be based on the understanding that for most nursing students, psychomotor/clinical skills can best be learned by

a.

performing them.

b.

reading about them.

c.

watching a peer practice them.

d.

watching a filmstrip about them.

ANS: A

Psychomotor skills must be practiced if proficiency is to be gained. The remaining options may be helpful as first steps in developing the physical skill, but the learner must eventually practice performing the skill.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 50 OBJ: 6

TOP: Learning psychomotor skills associated with nursing KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

12. Which statement is true about the usefulness of audiovisual materials and computer-assisted instruction in a nursing course?

a.

They can be omitted, because they add little to student learning.

b.

It is unnecessary to take notes on their content.

c.

They provide multisensory channels for learning content.

d.

Their content cannot be used by instructors for examination questions.

ANS: C

These learning modalities stimulate both visual and auditory centers, making them useful for learners with a variety of learning style preferences. The modalities in the other options can be assigned to meet class and unit objectives and thus are considered integral parts of the curriculum. Therefore, learners can be tested on the content they provide.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 51 OBJ: 6

TOP: AV and CAI advantage KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

13. A nursing student could best explain an Internet search engine to a peer by saying it is most like

a.

a book or periodical index.

b.

a clinical contact with a patient.

c.

a videotape.

d.

the vertical file.

ANS: A

Search engines periodically scan the Internet and index it. Search engines help find specific information, much as a book or periodical index can direct ones search. None of the other options provides an adequate comparison.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 51 OBJ: 6

TOP: Function of search engines KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

14. When a nursing student needs a journal article from a periodical that is not available in the holdings of the learning resource center, the student should

a.

try to find a substitute article.

b.

request an interlibrary loan.

c.

go to the stacks and look again.

d.

check the vertical file.

ANS: B

If the learning resource center (LRC) does not subscribe to a particular journal, a student may obtain a copy of the article by requesting that the LRC obtain a copy of the article from a cooperating library that subscribes to the journal. A substitute article would not provide identical information. The remaining options would not be productive.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 47 OBJ: 1

TOP: Interlibrary loan KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

15. A nursing student states, My grades arent what Id like. I dont know whether to use a study group or ask for tutoring. Which statement is true for both study groups and tutoring?

a.

Leaders/tutors derive more benefit than other participants.

b.

They are most helpful to students with learning disabilities.

c.

They provide low benefits when compared with the amount of time spent.

d.

Active participation by the student is critical to success in raising grades.

ANS: D

Study groups and tutoring are most helpful to students when active listening is involved. Leaders/tutors deriving more benefit than other participants may or may not be a true statement. The remaining options are not supported by research data.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 50 OBJ: 6

TOP: Active listening KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

16. An LPN/LVN has enrolled in a program with minimal pediatric clinical experience. The student will not have an opportunity to administer medications to pediatric patients. To seek out a learning opportunity that would closely resemble judgments made during clinical experience, the student should arrange to

a.

perform a 2-hour observation of a pediatric nurse assigned to administer medications.

b.

complete a computer simulation, Morning Medications with the Pediatric Medication Nurse.

c.

shadow a venipuncturist making rounds on the pediatric unit.

d.

attend an in-service program on the topic of avoiding pediatric medication administration errors.

ANS: B

A computer simulation would require the student to actively use the nursing process to gather data, set priorities, plan, determine the best ways to implement, and evaluate care outcomes in carefully chosen representative clinical situations. Students are often more passive during observational experiences than while working through a computer simulation. Shadowing a venipuncturist, too, is a more passive situation for the learner and is limited to only one aspect of medication administration. Error avoidance is only one aspect of medication administration.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 52 OBJ: 6

TOP: Computer simulations KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

17. The ultimate responsibility for an LPN/LVN remaining current in the nursing profession lies with

a.

the state board of nursing.

b.

the employing agency.

c.

nursing organizations.

d.

the individual nurse.

ANS: D

Remaining current in the nursing profession is a prerequisite to safe, effective practice. It is an ethical responsibility of each nurse to provide safe, effective care; thus, it is an ethical responsibility of the nurse to remain current. State boards of nursing may require a minimal number of continuing education units, but the nurse could select additional learning opportunities. Employing agencies may also require attendance at in-service programs. This will not absolutely guarantee the currency of the nurse. Nursing organizations may provide educational opportunities but do not mandate attendance.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 45 OBJ: 7

TOP: Staying current KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

COMPLETION

1. The area in which library materials are checked out and returned is the ____________________.

ANS:

circulation desk

The circulation desk is the area in which library materials are checked out and returned.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 46 OBJ: 1

TOP: Circulation desk KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

2. A technique that emphasizes individual accountability for learning a specific academic task while working in small groups is known as ____________________.

ANS:

cooperative learning

Cooperative learning is a technique that emphasizes individual accountability for learning a specific academic task while working in small groups.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 48 OBJ: 5b

TOP: Cooperative learning KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

MULTIPLE RESPONSE

1. Which nursing students are using the learning resource center appropriately? (Select all that apply.)

a.

Student A checks out a text for home use.

b.

Student B obtains an article on interlibrary loans.

c.

Student C makes a copy of a reference article.

d.

Student D finds it a quiet place to study.

e.

Student E seeks to purchase a book.

f.

Student F obtains a back issue of a nursing journal.

g.

Student G goes there to instant message.

ANS: A, B, C, D, F

The activities practiced by students A, B, C, D, and F describe appropriate uses of the learning resource center (LRC). LRCs are not for purchasing books. Bookstores sell books. Getting and sending instant messages does not describe a program-related task.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 45 OBJ: 1

TOP: Learning resource centers KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

2. A student nurse is utilizing the technique of cooperative learning. Cooperative learning includes which of the following? (Select all that apply.)

a.

Working in small groups

b.

Active involvement in learning

c.

Development of critical thinking skills

d.

Assistance in learning the course content

e.

Discouragement of the development of teamwork

f.

An emphasis on individual accountability for learning

ANS: A, B, C, D, F

Cooperative learning is a technique that emphasizes individual accountability for learning a specific academic task while working in small groups. Cooperative learning encourages active involvement in learning, the development of critical thinking skills, and the development of positive relationships with peers. It also helps with learning the course content.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 48 OBJ: 5b

TOP: Cooperative learning KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

3. Which behaviors indicate that a nursing student is taking responsibility for learning during a lecture-discussion or a cooperative learning session? (Select all that apply.)

a.

Advance preparation

b.

Discussion participation

c.

Listening closely

d.

Heated argument

ANS: A, B, C

Learning via these modalities is facilitated when the learner is actively involved. Involvement is demonstrated by behaviors such as advance preparation, classroom participation, and active listening. Heated arguments have no place in any learning setting, although respectful opinion-stating is permitted.

DIF: Cognitive Level: Evaluation REF: pp. 48-49 OBJ: 5

TOP: Behaviors associated with taking responsibility for own learning

KEY: Nursing Process Step: N/A MSC: NCLEX: N/A

4. A nursing student uses the Internet to learn about the use of antidepressant medications. Select the domain names that would suggest that information on the site is credible. (Select all that apply.)

a.

.com

b.

.gov

c.

.edu

d.

.net

ANS: B, C

Sites ending with .gov are U.S. federal government sites. Examples are sites sponsored by the Center for Communicable Diseases, National Institutes for Health, and Department of Defense. Government sites are carefully monitored for accuracy. A .edu site is sponsored by an educational facility, such as a university. These sites are usually credible. A .com site may promote a product. For example, a drug company might promote information about one of its drugs. A domain name that ends in .net refers to infrastructure machines and organizations. For example, a provider of Internet service might be called Constellation.net.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 51 OBJ: 6

TOP: Internet domain names KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

Leave a Reply