Chapter 05 My Nursing Test Banks

Name: __________________________ Date: _____________

1.

The nurse has been assigned to a client diagnosed with depression. Which neurotransmitter has been implicated in depression?
A) Dopamine
B) Acetylcholine
C) Serotonin
D) GABA (gamma-aminobutyric acid)

2.

A nurse is completing discharge teaching to a client diagnosed with an anxiety disorder who has been prescribed diazepam (Valium). Which of the following would be an important component of the discharge teaching?
A) There is no potential for addiction to the drug.
B) The drug acts to depress the central nervous system, causing sedation.
C) The client should monitor his or her blood pressure for increased values.
D) The drug can cause increased appetite.

3.

The nurse is caring for a client who has been recently placed on an antidepressant. Which of the following would be a correct statement made by the nurse, regarding antidepressant drugs?
A) The drug must be taken several weeks for a therapeutic effect to occur.
B) Antidepressants are curative.
C) There are no risks of suicide when taking this type of medication.
D) The medication should be stopped when the client is feeling better.

4.

Which of the following is a priority nursing diagnosis for a client taking an antidepressant?
A) Constipation related to side effects of the medication
B) Self-care deficit related to low self-esteem
C) Risk for self-directed violence related to mood dysphoria
D) Sleep pattern disturbance related to psychologic factors

5.

A client has been prescribed lithium for mania. A therapeutic serum level for lithium would include which of the following?
A) 0.4 mEq/L
B) 0.8 mEq/L
C) 2.0 mEq/L
D) 2.5 mEq/L

6.

The nurse is teaching a client receiving a mood-stabilizing agent. Which of the following should be included in the plan of care?
A) Limit sodium intake when perspiring heavily.
B) Maintain fluid intake of 1,000 to 1,500 mL daily.
C) Administer the medication with food.
D) Monitor for the side effects of sedation and drooling.

7.

Extrapyramidal side effects block which of the following neurotransmitters that coordinate involuntary movements?
A) Acetylcholine
B) Serotonin
C) Epinephrine
D) Dopamine

8.

The nurse is assessing a client receiving antipsychotic medication. She notices that the patient is smacking his lips and has protruding tongue movements. The nurse would document this side effect as which of the following?
A) Akathisia
B) Tardive dyskinesia
C) Dystonia
D) Parkinsonism

9.

Which of the following medications is used to treat drug-induced extrapyramidal side effects associated with antipsychotic agents?
A) Benztropine (Cogentin)
B) Lithium carbonate (Lithane)
C) Olanzapine (Zyprexa)
D) Fluphenazine (Prolixin)

10.

Long-acting benzodiazepines can cause prolonged sedation and increased risk for falls in the elderly population. Which of the following is considered a long-acting benzodiazepine?
A) Alprazolam (Xanax)
B) Diazepam (Valium)
C) Lorazepam (Ativan)
D) Oxazepam (Serax)

11.

When teaching a client regarding antianxiety medications, the nurse would emphasize which of the following components?
A) Alcohol can be consumed in moderation.
B) The medication can be discontinued when anxiety is lifted.
C) Smoking should be decreased to 3 cigarettes a day.
D) Side effects include fatigue and loss of coordination.

12.

A client is being seen in the outpatient clinic for major depression. She is currently taking a monoamine oxidase inhibitor (MAOI). The nurse needs to reinforce the importance of avoiding which substance when taking an MAOI?
A) Egg products
B) Aspirin
C) Tyramine
D) Peaches

13.

The nurse is reviewing the side effects of a prescribed antipsychotic. Which of the following antipsychotic medications is associated with agranulocytosis?
A) Fluphenazine (Prolixin)
B) Chlorpromazine (Thorazine)
C) Haloperidol (Haldol)
D) Clozapine (Clozaril)

14.

The nurse is giving a seminar on the effects of psychotropic medication to a community group. Which classification of psychotropic medication can cause tolerance and addiction?
A) MAOIs
B) Benzodiazepines
C) Antimanics
D) Anticonvulsants

15.

The nurse is developing a teaching plan for a client receiving an antidepressant. Which of the following should be included in the plan?
A) Antidepressants promote a cure to depression.
B) There is a delayed therapeutic effect.
C) Discontinue the medication if it is not helping.
D) The effect of antidepressant drugs is immediate.

Answer Key

1.

C

2.

B

3.

A

4.

C

5.

B

6.

C

7.

D

8.

B

9.

A

10.

B

11.

D

12.

C

13.

D

14.

B

15.

B

 

Page 1

Leave a Reply