Chapter 03: Metric Units and Conversions My Nursing Test Banks

Chapter 03: Metric Units and Conversions

Mulholland: The Nurse, The Math, The Meds, 3rd Edition

ESSAY

1. Write the approved abbreviations.

a.   milliliter:

b.   kilogram:

c.   centimeter:

d.   gram:

ANS:

a.   mL

b.   kg

c.   cm

d.   g

2. Write the approved abbreviations.

a.   meter:

b.   liter:

c.   millimeter:

d.   microgram:

ANS:

a.   m

b.   L

c.   mm

d.   mcg

3. Write the approved abbreviations.

a.   milligram:

b.   grain:

ANS:

a.   mg

b.   gr

4. Complete the conversion formulas.

a.   _____ mcg = 1 mg

b.   _____ mg = 1 g

ANS:

a.   1000

b.   1000

5. Complete the conversion formulas.

a.   _____ mL = 1 liter

b.   _____ mL = 1 ounce

ANS:

a.   1000

b.   30

6. Complete the conversion formulas.

a.   _____ cm = 1 m

b.   _____ m = 1 km

ANS:

a.   100

b.   1000

7. Write the abbreviations using the appropriate notation.

a.   10 milligrams:

b.   15 kilograms:

c.   10 ounces:

d.   5 liters:

ANS:

a.   10 mg

b.   15 kg

c.   10 oz

d.   5 L

8. If a newborn weighs 3 kg, what is the gram equivalent?

ANS:

3000 g

9. The nurse will administer 0.25 g of a medication. Move the decimal point to obtain the milligram equivalent and then verify the answer using a conversion formula and DA-style equation.

ANS:

0.250  250 mg;

mg =

10. The nurse practitioner ordered 40 mcg of a medication. Move the decimal point to obtain the milligram equivalent and then verify the answer using a conversion formula and DA-style equation.

ANS:

40  0.04 mg;

mg =

11. (1-10)

Term

Abbreviation

Abbreviation

Term

meter

dL

milliliter

g

kilogram

mcg

centimeter

mL

liter

mm

ANS:

Term

Abbreviation

Abbreviation

Term

meter

m

dL

deciliter

milliliter

mL

g

gram

kilogram

kg

mcg

microgram

centimeter

cm

mL

milliliter

liter

L

mm

millimeter

12. (16-20) Fill in the metric equivalents in the blanks as indicated.

Gram

Milligrams

Micrograms

2

0.5

0.005

0.1

0.25

ANS:

Gram

Milligrams

Micrograms

2

2000

200,000

0.5

500

500,000

0.005

5

5000

0.1

100

100,000

0.25

250

250,000

13. (21-25) Fill in the metric equivalents in the blanks as indicated.

Gram

Milligrams

Micrograms

150

3000

750

10,000

375

ANS:

Gram

Milligrams

Micrograms

0.15

150

150,000

0.003

3

3000

0.75

750

750,000

0.01

10

10,000

0.375

375

375,000

14. A newborn weighs 4000 grams: How many kilograms does the newborn weigh?

Estimate:

DA verification:

ANS:

Estimate: __4 kilograms__(1000 g = 1 kg)________

DA verification: ? kg :

15. A nurse will administer 0.3g of a medication. How many milligrams will this be?

Estimate:

DA verification:

ANS:

Estimate: __300 milligrams__(1000 mg = 1 g)_____

DA verification: ? mg :

16. An incision measures 12 cm. Approximately how many inches will this be?

Estimate:

DA verification:

ANS:

Estimate: __4 to 5 inches (2.5 cm = 1 inch)_______

DA verification: ? in :  approximately

17. The nurse administers  ounce of liquid medication. About how many mL is the equivalent? Estimate:

DA verification:

ANS:

Estimate: __15 mL 30 mL = 1 ounce______

DA verification: ? mL :

18. The patient drinks 3 liters of fluid per day. How many mL would be the equivalent?

Estimate:

DA verification:

ANS:

Estimate: __3000 mL (1000 mL = 1 liter)______

DA verification: ? mL :

COMPLETION

1. Write the metric equivalents:

microgram to milligram: _____________

ANS: 1000 mcg = 1 mg

2. Write the metric equivalents:

milligram to gram: _____________

ANS: 1000 mg = 1 g

3. Write the metric equivalents:

grams to kilograms: _____________

ANS: 1000 g = 1 kg

4. Write the metric equivalents:

kg to pounds: _____________

ANS: 1 kg = 2.2 lb

5. Write the metric equivalents:

milliliters to liter: _____________

ANS: 1000 mL = 1 liter

Leave a Reply