Chapter 01: Math Review(FREE) My Nursing Test Banks

Chapter 01: Math Review

Mulholland: The Nurse, The Math, The Meds, 3rd Edition

ESSAY

1. Label states for children 8 years of age, give 10 mL of medication. Write out the meaning of the symbol.

ANS:

greater than or equal to

2. For children with a fever <39 C, give 1 chewable Tylenol tablet. Write out the meaning of the symbol.

ANS:

less than

3. Hold the medication for a pulse less than 50. Write the symbol for the italicized words.

ANS:

<

4. Write the whole number 10 as a fraction. Do not change the value.

ANS:

5. Edit 90.400 to remove the trailing zeroes.

ANS:

90.4

6. Write 9 as whole number. Indicate the implied decimal place with a decimal point.

ANS:

9.

7. Write the whole number 100 as a fraction that equals 1.

ANS:

8. Write the sum of 9 and 7.

ANS:

16

9. Write the product of 8 and 5.

ANS:

40

10. Write three factors of the number 12, other than the number 1.

ANS:

3, 4, 6

11. Write four common factors of the number 12 and 24, other than the number 1.

ANS:

3, 4, 6, 12

12. Write the product of 9 and 5.

ANS:

45

13. Write four multiples of the number 4.

ANS:

4, 8, 12, 16

14. Which number is the multiplier in 8  ?

ANS:

15. Write out 25 to illustrate how it would be calculated. Include the result.

ANS:

2  2  2  2  2 = 32

16. Write the square of 6.

ANS:

36

17. Write the square root of 25.

ANS:

5

18. Which number is the base in 104?

ANS:

10

19. Which number is the exponent in 56?

ANS:

6

20. Write 3 divided by 4 as a fraction.

ANS:

21. Label the numerator and denominator of .

ANS:

22. If six packages of syringes sell for $240, what is the unit value of one package?

ANS:

$40

23. Write out 0.125 as it would be spoken aloud.

ANS:

one hundred twenty five thousandths

24. Which is larger: 0.07 or 0.008?

ANS:

0.07

25. Divide 293.5 by 10 by moving the decimal place.

ANS:

293.5  29.35

26. Multiply 84.9 by 100 by moving the decimal place.

ANS:

84.9  8490

27. Round 8.326 to the nearest hundredth.

ANS:

8.33

28. Round 2.67 to the nearest tenth.

ANS:

2.7

29. Round 89.28 to the nearest whole number.

ANS:

89

30.   = _____.

ANS:

  =  =

31. Change 0.04 to a fraction.

ANS:

32. Change  to a decimal.

ANS:

=  = 0.5

33. Multiply 0.12 10.

ANS:

1.2

34. Divide 25 by 0.5.

ANS:

50

35. Which is greater: or ?

ANS:

36. Which is smaller:  or ?

ANS:

37. Write  as a percentage.

ANS:

66%

38. Change the improper fraction  to a mixed number.

ANS:

1

39. Change the mixed number 2 to an improper fraction.

ANS:

11/4

40. Find the lowest common denominator for  +  + .

ANS:

12

41. Write two equivalent fractions for .

ANS:

and

42. Which is greater: 0.25 or 0.5?

ANS:

0.5

43. Which is smaller: 2.13 or 0.8998?

ANS:

0.8998

44. Find the greatest common factor of the numerator and denominator in .

ANS:

12

45. Reduce the fraction  to lowest terms.

ANS:

46. Add the following fractions:  + .

ANS:

+  =

47. Subtract:  .

ANS:

  =  =

48. Multiply:    (use cancellation).

ANS:

49. Multiply:    (use cancellation).

ANS:

50. Divide:  .

ANS:

51. For children <5 years of age, give 2 mg of medication. Write out the meaning of the symbol.

ANS:

less than

52. For children with a fever 100 F, administer one childrens chewable Tylenol tablet. Write out the meaning of the symbol.

ANS:

greater than or equal to

53. Hold the medication for a systolic blood pressure less than 100/60. Write the symbol for the italicized phrase.

ANS:

<

54. Write the whole number 2 as a fraction. Do not change the value.

ANS:

55. Edit 7.000 to remove the trailing zeroes.

ANS:

7.000  7

56. Write 3 as a whole number. Indicate the implied decimal place with a decimal point.

ANS:

3

57. Write the whole number 50 as a fraction that equals 1.

ANS:

= 1

58. Write the Arabic numerals for XV.

ANS:

15

59. Write the Roman numeral for 10.

ANS:

X

60. Write the sum of 5 and 3.

ANS:

8

61. Write the product of 8 and 7.

ANS:

56

62. Write three factors of the number 15 other than the number 1.

ANS:

3, 5, 15

63. Write three common factors of 30 and 45 other than the number 1.

ANS:

3, 5, 15

64. Write the product of 2 and 6.

ANS:

12

65. Write four multiples of the number 5.

ANS:

5 (1), 10 (2), 15 (3), 20 (4)

66. Which number is the multiplier in 7 ?

ANS:

67. Write out 43 to illustrate how it would be calculated. Include the result.

ANS:

4  4  4 = 64

68. Write the square of 5.

ANS:

52 = 25

69. Write the square root of 9.

ANS:

= 3

70. Which number is the base in 37?

ANS:

3

71. Which number is the exponent in 52?

ANS:

2

72. Write 2 divided by 5 as a fraction.

ANS:

73. Label the numerator and denominator of .

ANS:

74. If five cartons sell for $50, what is the unit value of a carton?

ANS:

= $10 per carton

75. Write out 0.072 as it would be spoken aloud.

ANS:

Seventy two thousandths

76. Which is larger: 0.089 or 0.08?

ANS:

0.089

77. Divide 374.4 by 10 by moving the decimal place.

ANS:

37.44 (move the decimal one place to the left)

78. Multiply 6.02 by 100 by moving the decimal place.

ANS:

602 (move the decimal two places to the right)

79. Round 6.735 to the nearest hundredth.

ANS:

6.74

80. Round 0.273 to the nearest tenth.

ANS:

0.3

81. Round 29.09 to the nearest whole number.

ANS:

29

82. = _____.

ANS:

83. Change 0.13 to a fraction.

ANS:

84. Change  to a decimal.

ANS:

0.25

85. Multiply: 0.05  10.

ANS:

0.5 (move the decimal one place to the right)

86. Divide: 150 0.75.

ANS:

200

87. Which is greater:  or ?

ANS:

= 0.666, which is greater than  (0.6)

88. Which is smaller:  or ?

ANS:

89. Write  as a percentage.

ANS:

%

90. Change the improper fraction  to a mixed number.

ANS:

2

91. Change the mixed number 2 to an improper fraction.

ANS:

92. Find the least common denominator for  +  + .

ANS:

15

93. Write two equivalent fractions for .

ANS:

,

94. Which is greater: 0.5 or 0.35?

ANS:

0.5

95. Which is smaller: 1.230 or 0.9999?

ANS:

0.9999

96. Find the greatest common factor of the numerator and denominator in .

ANS:

15

97. Reduce the fraction  to lowest terms.

ANS:

98. Add the following fractions: , , and .

ANS:

+  +  =  = 1

99. Subtract: .

ANS:

=

100. Multiply:

ANS:

Leave a Reply